VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 697: Rusia a pierdut peste 376.000 de soldați de la începutul războiului

Update: Rusia a pierdut 376.030 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie 2022, a anunțat duminică Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Acest număr include 760 de pierderi suferite de forțele rusești chiar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea:

 • 6.181 de tancuri,
 • 11.466 vehicule de luptă blindate,
 • 11.862 cisterne și rezervoare de combustibil,
 • 8.875 sisteme de artilerie,
 • 968 de sisteme de rachete cu lansare multiplă,
 • 655 de sisteme de apărare aeriană,
 • 331 de avioane,
 • 324 de elicoptere,
 • 6.936 de drone,
 • 23 de nave și ambarcațiuni și un submarin.

Update: Armata rusă a revendicat duminică capturarea unei mici localități din regiunea Harkov, în estul Ucrainei, în timp ce forțele Kievului au insistat că satul nu are „nicio importanță” din punct de vedere militar, potrivit AFP.

Cu toate acestea, acest anunț ilustrează presiunea sporită exercitată de forțele Moscovei pe linia frontului în ultimele săptămâni. Joi, armata rusă anunțase deja cucerirea unui alt orășel, Veseloe, în regiunea Donețk (est).

Update: Preşedintele Vladimir Zelenski le-a cerut compatrioţilor, în alocuţiunea de sâmbătă seară, să reziste, pentru că este un moment critic al războiului, în condiţiile care în ultimele 24 de ore au avut loc peste 100 de „ciocniri intense” pe linia frontului.

El le-a dat asigurări că Ucraina va primi în curând mai mult ajutor internaţional, pentru că în ianuarie şi februarie va încheia cu partenerii noi acorduri bilaterale „puternice”, care vor oferi ţării garanţii de securitate, dar în acelaşi timp a pledat pentru accelerarea acestui ajutor, subliniind urgenţa situaţiei de pe câmpul de luptă, notează Digi24.ro.

„În ceea ce priveşte garanţiile de securitate pentru Ucraina, pregătim noi acorduri cu partenerii noştri – acorduri bilaterale puternice. Ianuarie şi februarie ar trebui să aducă rezultate relevante. Vedem deja date specifice când ar putea fi semnate documente noi şi puternice. Sunt recunoscător întregii noastre echipe implicate în negocieri, tuturor acelor lideri care sunt pregătiţi pentru decizii cu adevărat ambiţioase”, a spus Zelenski.

Zelenski a explicat că prin întreaga arhitectură a garanţiilor de securitate sistemul de drept internațional este readus la viață.

„Cu întreaga arhitectură a garanţiilor de securitate – noua arhitectură – readucem, de fapt, sistemul de drept internaţional la viaţă, îl reanimăm. Iar când justiţia va fi restabilită în Ucraina, când securitatea noastră va fi restabilită, aceasta va funcţiona şi pentru alţii în lume”, a arătat Zelenski.

Update: Cel puţin 13 oameni au fost ucişi şi alţi zece răniţi duminică într-un bombardament ucrainean asupra unei pieţe din oraşul Doneţk, din estul Ucrainei, aflat sub controlul Moscovei, a anunţat şeful ocupaţiei ruse din regiune, Denis Puşilin, transmit AFP şi Reuters.

Potrivit primarului instalat de ruşi, Aleksei Kulemzin, forţele ucrainene au bombardat o zonă aglomerată, unde se află magazine şi o piaţă. Doneţk este una din cele patru regiuni pe care Rusia le-a anexat în septembrie 2022 – celelalte fiind Lugansk (est), Zaporojie şi Herson (sud) -, dar pe care le controlează doar parţial.

Ministerul rus al Apărării a revendicat pe de altă parte duminică „eliberarea” unei localităţi din Harkov, tot în estul Ucrainei.

„Satul Krahmalnîie, din regiunea Harkov, a fost eliberat datorită operaţiunilor active desfăşurate cu succes de unităţi ale grupului de trupe „Vest” din zona Kupiansk”, a comunicat ministerul în buletinul zilnic de informare privind operaţiunile din Ucraina.

Update: Forțele rusești au avansat sâmbătă, 20 ianuarie, de-a lungul liniei Kupiansk-Svatovo-Kreminna și au capturat satul Krokhmalne din regiunea Harkov, transmite Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citat de pravda.com.ua.

„Imaginile geolocalizate publicate la 20 ianuarie indică faptul că forțele rusești au capturat Krokhmalne (la 20 km nord-vest de Svatove), iar bloggeri militari ruși au afirmat anterior că forțele ucrainene s-au retras de pe pozițiile din apropierea așezării”, precizează ISW.

De asemenea, imagini geolocalizate arată că trupele rusești au avansat ușor la est de Ivanovka, la 20 km sud-est de Kupiansk. Trupele rusești au avansat, de asemenea, spre sud-vest de Bahmut, într-o mică zonă împădurită la nord-vest de Kleshcheevka.

Analiștii militari mai menționează că forțele Moscovei au înregistrat un ușor avans în apropierea graniței dintre regiunile Donețk și Zaporojie.

Autor

 • Mîțu Anișoara

  A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.