VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 692. Viktor Orban: Sprijinirea financiară a Ucrainei trebuie făcută într-un mod care să nu afecteze bugetul UE

Update: Ajutarea Ucrainei în lupta împotriva invaziei Rusiei ar trebui să se facă într-un mod care să nu afecteze bugetul UE, a declarat premierul ungar Viktor Orban, potrivit Reuters.

„Dacă vrem să ajutăm Ucraina, ceea ce cred că trebuie să facem – trebuie să o facem într-un mod care să nu afecteze bugetul UE. Dar a da în avans 50 de miliarde de euro din bugetul UE pentru patru ani este o încălcare a suveranității și a intereselor naționale ale UE. Nici măcar nu știm ce se va întâmpla peste trei luni”, le-a spus Orban jurnaliștilor marți, într-o conferință de presă.

Orban a declarat că orice facilitate financiară pentru Ucraina ar trebui să fie separată de bugetul UE, adăugând că propunerea Ungariei pentru crearea unui astfel de mecanism se bazează pe alocarea ajutorului pe baza venitului național brut.

„Dacă Bruxelles-ul acceptă acest lucru, atunci va exista un ajutor pentru Ucraina, în afara bugetului”, a mai spus premierul ungar, citat de libertatea.ro.

Update: În cadrul întâlnirii de marți, de la Davos cu secretarul general al NATO președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a informat pe Jens Stoltenberg despre atacurile masive rusești și a subliniat importanța consolidării sistemului de apărare aeriană ucraineană, relatează Ukrinform.

„Volodimir Zelenski și Jens Stoltenberg au discutat despre situația de pe câmpul de luptă. Președintele ucrainean a informat despre bombardarea masivă rusă a orașelor și comunităților ucrainene care a avut loc recent. Șeful statului a subliniat importanța consolidării în continuare a sistemului de apărare aeriană ucraineană. Părțile au discutat și despre alte nevoi de apărare ale Ucrainei”, se arată în mesajul administrației prezidențiale din Ucraina.

Update: Ucraina a ordonat marţi evacuarea a 26 de sate din regiunea Harkov, în nord-estul ţării, din cauza asalturilor repetate ale armatei ruse în zonă.

„Având în vedere situaţia, demarăm o evacuare obligatorie a populaţiei din Kindraşivka şi Kurilivka din districtul Kupiansk”, a anunţat pe reţelele sociale guvernatorul regional Oleg Sinegubov.

Guvernatorul a enumerat 26 de localităţi vizate, unde locuiesc 3.043 de persoane, dintre care 279 de copii.

Districtul Kupiansk este de mai multe luni vizat de atacuri ale forţelor ruse. Acestea au obţinut acolo succese teritoriale minore, însă speră să străpungă liniile de apărare ucrainene.

Toată această zonă fusese ocupată de Rusia la începutul invaziei ordonate în februarie 2022 de Vladimir Putin, până când un atac-fulger al ucrainenilor a eliberat regiunea, în luna septembrie a aceluiaşi an, forţând trupele Moscovei la o retragere umilitoare.

Agerpres scrie că Rusia a trecut la ofensivă în această zonă în timpul verii lui 2023, când Ucraina încerca, fără succes, o amplă contraofensivă în Donbas, în est şi sud.

Din toamnă şi după eşuarea aspiraţiilor de eliberare ale ucrainenilor, forţele ruse atacă în nord-est, în zona Kupiansk, şi în est, în special în jurul oraşului Avdiivka. Kievul susţine că rezistă şi provoacă pierderi importante ruşilor, însă insistă de asemenea pe lângă ţările occidentale asupra nevoii sale de arme şi muniţii pentru a putea continua să reziste.

Regiunea Harkov, unde se află Kupiansk, se află la frontiera cu Rusia, iar capitala ei cu acelaşi nume este al doilea oraş ca mărime al Ucrainei.

Update: Peste 1.000 de ruşi se înrolează voluntar în armată, fiind atrași de salariile în special atractive în regiunile cele mai sărace ale ţării, potrivit datelor serviciului ucrainean de informații militare GUR dezvăluite luni într-un interviu acordat de purtătorul de cuvânt, Vadim Skibiţki.

„Între 1.000 şi 1.100 de persoane se alătură în fiecare zi rândurilor forţelor armate ale Federaţiei Ruse”, rezultând aproximativ 30.000 de noi recruţi în armata rusă pe lună, a declarat Skibiţki pentru publicaţia ucraineană RBK, notează Agerpres.

Întrebat despre motivele care stau la baza stimulării înrolărilor voluntare în armata rusă, purtătorul de cuvânt al GUR a indicat salariile cuprinse între 220.000 şi 250.000 de ruble pe lună (între 2.280 şi 2.600 de euro) pentru cei care semnează contracte cu forţele armate ruse pentru a lupta pe frontul ucrainean.

Aceste salarii sunt deosebit de atractive în regiunile mai puţin prospere ale Rusiei, a explicat el.

Update: De la începutul războiului până în 16 ianuarie, Forțele de Apărare ucrainene au eliminat aproximativ 372.090 de soldați ruși, inclusiv 1.110 în ultima zi.

Potrivit Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, în total au fost distruse 6.113 tancuri, iar 24 de unități doar în ultima zi. De asemenea în ultimele 24 de ore forțele ucrainene au distrus 36 de vehicule blindate de luptă, 30 de sisteme de artilerie, 3 MLRS și 3 sisteme de apărare aeriană.

Ministerul rus al Apărării afirmă că sistemele antiaeriene ruse au interceptat și distrus 12 drone ucrainene, în cursul nopții deasupra a două regiuni de la granița cu Ucraina.

„Forțele de apărare aeriană aflate în serviciu au distrus cinci vehicule aeriene ucrainene fără pilot și au interceptat trei deasupra teritoriului regiunii Voronej, iar patru aeronave fără pilot au fost interceptate deasupra teritoriului regiunii Belgorod”, se arată în comunicatul emis de Ministerul rus.

Primarul orașului Voronej, din sudul Rusiei, care se află la aproximativ 250 de kilometri de granița cu Ucraina, a declarat stare de urgență. Guvernatorul regiunii, Alexander Gusev, a declarat pe canalul său de Telegram că o fată a fost rănită când resturi de drone au căzut pe clădirea în care locuia.

În ultimele luni, Kievul și-a intensificat atacurile aeriene în ceea ce spune că sunt lovituri care vizează infrastructura militară rusă pentru a submina eforturile de război ale Moscovei.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.