VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Război în Ucraina, ziua 688: Noul şef al diplomaţiei franceze, aşteptat la Kiev în acest sfârşit de săptămână

Update: Noul şef al diplomaţiei franceze, Stéphane Séjourné, „este în drum spre Kiev”, unde va avea o întrevedere cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, pentru a-l asigura de sprijinul Franţei pentru Ucraina, în războiul său împotriva invaziei ruse, a anunţat vineri anturajul ministrului francez, informează AFP.

Întrevederea fusese stabilită iniţial cu fostul ministru Catherine Colonna, însă o remaniere a intervenit joi seara, cu numirea lui Stéphane Séjourné şef al diplomaţiei franceze. Catherine Colonna urma să-şi înceapă călătoria printr-o oprire la Varşovia, în Polonia.

„Să ajuţi Ucraina înseamnă să garantezi victoria democraţiei”, a declarat vineri dimineaţa Stéphane Séjourné, în timpul ceremoniei de preluare a conducerii ministerului, scrie Agerpres. El a anunţat, de asemenea, că se va deplasa „în următoarele zile la Berlin şi Varşovia”. După Kiev, Stéphane Séjourné, ar urma astfel să-şi continue deplasarea în Polonia şi Germania.

Update: Președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, și premierul britanic, Rishi Sunak, au semnat astăzi la Kiev un acord de securitate.

Zelenski a declarat că Acordul semnat va rămâne în vigoare până când Ucraina va adera la NATO și l-a numit „un acord de securitate fără precedent”.

„Mă bucur că am încheiat primul acord cu Regatul Unit… Aceasta este baza pentru lucrul cu alți parteneri”, a spus președintele Ucrainei.

Premierul pritanic a subliniat că Acordul semnat este primul dintr-o serie de noi garanții bilaterale de securitate promise Ucrainei de 30 de țări la summitul de anul trecut de la Vilnius.

„În acord se menționează că dacă Rusia va invada din nou Ucraina, Regatul Unit vă va veni în ajutor cu garanții de securitate rapide și de durată”, a explicat premierul britanic.

Potrivit acestuia, în cazul unui alt atac rusesc, în conformitate cu acest acord, Marea Britanie va furniza „echipament modern pe uscat, pe mare și pe cer, va impune sancțiuni economiei ruse și va lucra îndeaproape cu aliații”, notează BBC.

Update: Prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, a ajuns la Kiev. Se așteaptă că acesta va anunța un nou pachet de sprijin pentru țara vecină. Este vorba de un ajutor militar de 2,5 miliarde de lire sterline (2,9 miliarde de euro), fonduri destinate în special achiziţionării de drone militare pentru armata ucraineană, relatează Reuters.

Totodată, Rishi Sunak urmează să semneze un Acord istoric de cooperare în domeniul securității, ca urmare a unei înţelegeri a G7 în cadrul summitului NATO de la Vilnius, de anul trecut, de a oferi Ucrainei garanţii bilaterale de securitate.

Guvernu britanic susține că acordul „oficializează o serie de măsuri de sprijin pe care Marea Britanie le-a asigurat şi va continua să le asigure pentru securitatea Ucrainei, inclusiv schimb de informaţii, securitate cibernetică, formare medicală şi militară şi cooperare industrială în domeniul apărării”.

Acest acord trebuie să constituie prima etapă a unui „parteneriat de nezdruncinat de 100 de ani” între cele două ţări, mai subliniază Guvernul britanic.

Update: În ultimele 24 de ore, trupele ruse au efectuat 73 de bombardamente în regiunea Herson, relatează șeful administrației militare regionale, Alexander Prokudin.

Potrivit acestuia, armata rusă a lansat 310 obuze din mortiere, artilerie, sisteme de lansare multiplă de rachete, tancuri și drone.

În urma bombardamentelor, o persoană a murit și alte trei au fost rănite, notează BBC.

Update: Casa Albă a anunțat joi că asistenta acordată Ucrainei de către SUA pentru a contracara invazia rusă a „încetat complet” din cauza lipsei unui acord în Congres pentru a continua sprijinirea autorităţilor de la Kiev.

La Washington continuă totuşi negocierile cu privire la un pachet de ajutor pentru Ucraina care ar putea fi condiţionat de o revizuire a măsurilor de securitate la frontierele SUA. „Asistenţa pe care le-o ofeream a încetat acum”, a declarat într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale al Casei Albe, John Kirby, scrie Agerpres care citează EFE şi Reuters.

Viitorul ajutorului american pentru Ucraina se decide în prezent în Congres, unde democraţii controlează Senatul (camera superioară), iar republicanii Camera Reprezentanţilor (camera inferioară).

Preşedintele american Joe Biden a cerut Congresului să aprobe un ajutor suplimentar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, însă opoziţia republicană a declarat că va aproba noul pachet de ajutor doar dacă democraţii sunt de acord să implementeze o serie de măsuri la frontiera între SUA şi Mexic.

În faţa acestei situaţii, Kirby a folosit conferinţa sa de presă de joi pentru a-i îndemna încă o dată pe republicani să aprobe ajutorul pentru Ucraina, în special după ce serviciile de informaţii americane au concluzionat că Rusia a folosit rachete balistice nord-coreene în unele dintre ultimele sale atacuri împotriva Ucrainei.

„Atacurile pe care le desfăşoară ruşii sunt în creştere. Iar acum folosesc rachete balistice nord-coreene pentru a efectua aceste atacuri”, a afirmat Kirby. Potrivit lui Kirby, Rusia a lansat cel puţin o astfel de rachetă balistică asupra Ucrainei la 30 decembrie 2023 şi de asemenea „mai multe” rachete balistice nord-coreene la 2 ianuarie a.c., ca parte a unui alt atac asupra infrastructurii ucrainene.

SUA, cel mai important furnizor de ajutor militar pentru Ucraina, au acordat Kievului 44,2 miliarde de dolari de la începutul războiului, potrivit datelor Departamentului de Stat.

Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse a avertizat joi că orice atacuri ucrainene asupra locurilor din Rusia de lansare a rachetelor, folosind arme livrate de SUA şi aliaţii lor, riscă să atragă un răspuns nuclear din partea Moscovei.

Dmitri Medvedev a afirmat că unii comandanţi militari ucraineni iau în considerare lovirea cu rachete cu rază lungă furnizate de Occident a unor locuri din Rusia de lansare a rachetelor, transmite Reuters citat de Agerpres. El nu a oferit alte detalii despre presupusul plan şi numele comandanţilor vizaţi.

”Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă un singur lucru şi anume că ei riscă să fie activat paragraful 19 al fundamentelor politicii de stat a Rusiei în domeniul descurajării nucleare”, a scris Medvedev pe aplicaţia Telegram. ”Acest lucru ar trebui să fie reamintit”, a adăugat fostul preşedinte rus.

Riscul unei escaladări nucleare a sporit de la începerea invaziei ruse în Ucraina.

SUA şi Rusia sunt de departe cele mai mari puteri nucleare: Vladimir Putin controlează 5.889 de focoase nucleare, în timp ce preşedintele american Joe Biden 5.244 de focoase nucleare, potrivit Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă Americani.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.