VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 686: Sistemul de energie al Ucrainei se confruntă cu dificultăți majore

Update: Sistemul de energie al Ucrainei, încă slăbit de loviturile rusești din iarna trecută, funcționează la capacitate maximă pe vreme rece.

Vremea aspră de iarnă din Ucraina a lăsat mai mult de 1.000 de orașe și sate fără electricitate, iar operatorul de rețea a țării a îndemnat locuitorii să economisească energie.

Ukrenergo spune că centralele termice, care reprezentau aproximativ o treime din energia electrică a țării înainte de război, încă se mai recuperau după grevele rusești de iarna trecută.

Cu sistemul de energie care funcționează deja la capacitate maximă, Ucraina a fost nevoită să importe electricitate din țările vecine pentru a satisface cererea, notează euronews.com.

Vremea nefavorabilă a provocat, de asemenea, pagube rețelelor de distribuție. Straturile groase de gheață și vânturile puternice au împiedicat lucrările de reparații.

Operatorul rețelei a îndemnat oamenii să evite utilizarea mai multor aparate electrice simultan pentru a evita suprasolicitarea suplimentară a sistemului.

Consumul de energie electrică a atins niveluri maxime săptămâna aceasta, deoarece temperaturile în anumite părți ale țării au scăzut la -15 grade Celsius.

Update: Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a mers în vizită miercuri în Lituania şi îşi va continua călătoria în Letonia şi Estonia în zilele următoare, a anunţat liderul de la Kiev într-o postare pe reţeaua de socializare X, relatează Reuters.

Zelenski şi preşedintele lituanian Gitanas Nauseda vor susţine o conferinţă de presă comună programată pentru ora 11:25 GMT, a anunţat Lituania.

Şeful statului ucrainean va rosti şi un discurs public, a precizat biroul preşedintelui Nauseda, citat de Agerpres. Vizita surpriză la Vilnius, un susţinător ferm al Kievului, survine în apropierea marcării a doi ani de la declanşarea invaziei Ucrainei de către Rusia.

„Preşedinţii vor discuta despre războiul din Ucraina, sprijinul pentru Ucraina şi integrarea acesteia în Uniunea Europeană şi NATO”, a precizat biroul lui Nauseda într-un comunicat.

Update: Majoritatea rușilor (63%) continuă să susțină războiul pe scară largă împotriva Ucrainei, potrivit unui sondaj publicat pe 9 ianuarie de către Centrul Național de Cercetare a Opiniei (NORC) al Universității din Chicago.

După cum se raportează în Kyiv Independent, sondajul a constatat că 64% dintre ruși au văzut războiul împotriva Ucrainei ca fiind simptomatic al unei „lupte a civilizațiilor între Rusia și Occident”.

Publicația a menționat că cifra reprezintă o ușoară scădere față de un sondaj realizat în noiembrie trecut de organizația independentă de sondaje rusă, The Levada Center, în care 75% dintre respondenți au declarat că susțin războiul.

Update: Rusia a pierdut 366.790 de militari în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă din 24 februarie 2022, a informat pe 10 ianuarie Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Acest număr include 800 de victime ale forțelor ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 6.038 de tancuri, 11.216 de vehicule blindate de luptă, 8.684 de sisteme de artilerie, 956 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 639 de sisteme de apărare aeriană, 329 de avioane, 324 de elicoptere, 6.834 de drone, 23 de nave și bărci și un submarin.

Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, este convins că sancțiunile mondiale impuse Moscovei au reușit să încetinească industria de apărare a Rusiei.

„Există dovezi clare că industria de apărare a Rusiei încetinește. Continuăm să lucrăm cu toți partenerii atât pentru a ne consolida apărarea aeriană, cât și pentru a crește presiunea asupra Rusiei. Sancțiunile mondiale funcționează și funcționează eficient. Avem deja dovezi clare că industria de apărare rusă încetinește”, a declarat Zelenski în mesajul său de marți seară.

Chiar și așa, liderul de la Kiev susține că pentru o eficiență deplină a sancțiunilor, toate schemele de eludare a restricțiilor trebuie să fie complet închise.

„Trebuie luate noi măsuri globale împotriva celor care continuă să ajute Rusia. Această listă scurtă de complici ai terorismului este bine-cunoscută în întreaga lume. Vom discuta această problemă în continuare cu partenerii noștri”, a mai adăugat Zelenski.

Între timp, forțele ruse pregătesc noi operațiuni în zona de frontieră cu Ucraina. Moscova intenționează să creeze o „zonă tampon” în regiunea Harkov. În acest sens, solicitările pentru o operațiune ofensivă la scară largă dinspre regiunea Belgorod au devenit tot mai frecvente, arată un nou raport al Institutului pentru Studierea Războiului.

Această zonă tampon ar urma să fie creată pe o lungime de 15 kilometri în interiorul Ucrainei pentru a împinge artirelia ucraineană și alte unități militare departe de orașul Belgorod, suspus unor atacuri fără precedent în ultima perioadă.

Analiștii de la ISW au remarcat însă că armata rusă nu este în măsură să desfășoare o operațiune pentru a ocupa un teritoriu semnificativ din regiunea Harkov în viitorul apropiat.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.