VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 668: Estonia, pregătită să ajute la mobilizarea cetățenilor ucraineni dacă Kievul va solicita acest lucru

Update: Ministrul estonian de interne Lauri Laanemets a declarat că Estonia este pregătită să ajute la mobilizarea cetățenilor ucraineni dacă Kievul va solicita acest lucru, potrivit ziarului estonian Postimees, citat de The Kyiv Independent.

„Știm unde locuiesc acești oameni în Estonia. Suntem pregătiți să ajutăm la aducerea acestor oameni din Estonia în Ucraina, dacă au nevoie”, a declarat Laanemets, potrivit ziarului.

El a precizat că 7.500 de cetățeni ucraineni care pot fi mobilizați trăiesc în Estonia, dar unii dintre ei sunt scutiți din diverse motive.

Ministrul estonian de interne a declarat că intenționează să notifice oficial autoritățile ucrainene cu privire la disponibilitatea țării de a semna acordul necesar pentru a permite acest proces, dacă va fi nevoie.

Update: Forţele aeriene ucrainene au afirmat că au distrus trei bombardiere ruseşti Suhoi Su-34 vineri, în sudul ţării, în timp ce preşedintele Volodimir Zelenski a precizat că acest lucru s-a întâmplat în regiunea Herson, unde se duc lupte grele, informează sâmbătă agenţia France Presse, citată de Agerpres.

„Astăzi la prânz, trei avioane de vânătoare-bombardiere ruseşti Su-34 au fost doborâte în zona operaţională sud”, a anunţat comandantul forţelor aeriene ucrainene, Mîkola Oleşciuk pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

În discursul său de vineri seară, preşedintele Zelenski a precizat că aceste aparate au fost doborâte de rachete şi s-a declarat „recunoscător soldaţilor care au distrus trei avioane ruseşti Suhoi deodată, în sud, în regiunea Herson”.

„Să ştie fiecare pilot rus despre răspunsul nostru la fiecare ucigaş rus – niciunul dintre ei nu va rămâne nepedepsit”, a adăugat Zelenski.

Forţele aeriene nu au precizat soarta piloţilor avioanelor. Autorităţile ruse nu au confirmat imediat incidentul, dar influentul blog militar rus Fighterbomber a vorbit despre „pierderi în luptă”, din cauza sistemului de apărare antiaeriană Patriot furnizat de Statele Unite.

Update: Rusia a pierdut 352.390 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, a raportat sâmbătă Statul Major General al forțelor armate ucrainene.

Doar în ultima zi, armata rusă a suferit 1.040 de pierderi, conform armatei ucrainene.

America vine cu o amenințare pentru statele care susțin Rusia în războiul cu Ucraina. Statele Unite susțin că vor tăia sprijinul financiar pentru acestea.

Este vorba de a „strânge şi mai tare şurubul asupra maşinăriei de război a Rusiei şi a celor care îi permit să funcţioneze”, a spus consilierul pentru securitate naţională al Statelor Unite, Jake Sullivan, într-un comunicat de presă.

„Transmitem un mesaj fără ambiguitate: oricine sprijină efortul de război ilegal al Rusiei riscă să piardă accesul la sistemul financiar american”, a explicat el, citat de antena3.ro.

America urmărește să îngreuneze mecanismele puse în aplicare de Rusia pentru a ocoli sancţiunile şi embargourile impuse de Occident de la invadarea Ucrainei.

„Ceea ce vrem să facem este să ţintim materialele de care Rusia are absolut nevoie pentru a produce arme. (…) Pentru a obţine aceste materiale, (ruşii) trebuie să treacă prin sistemul financiar, ceea ce îl face un potenţial punct nevralgic, iar acest instrument vizează acest punct nevralgic”, a spus joi un înalt oficial de la Casa Albă care a cerut anonimatul.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.