VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 652: 18 localități din regiunea Sumî, abandonate de rezidenți din cauza atacurilor rusești

Update: Aproximativ 18 localități din regiunea Sumî au fost abandonate de rezidenții lor din cauza atacurilor transfrontaliere constante ale forțelor ruse, a declarat guvernatorul Volodimyr Artiukh într-un interviu pentru Ukrinform publicat joi.

Regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei se află la granița cu Rusia și suferă zilnic atacuri din partea Rusiei, provocând în mod regulat pagube materiale și victime, scrie libertatea.ro. Părți din regiune fuseseră ocupate pentru scurt timp de Moscova în primele săptămâni ale invaziei pe scară largă.

Artiukh a menționat că, deși civilii au părăsit așezările, armata ucraineană își menține prezența acolo și controlează intrarea și ieșirea. Deși autoritățile au anunțat o evacuare voluntară din așezările din zona de frontieră de cinci kilometri cea mai afectată de bombardamente în timpul verii, nu toată lumea vrea să plece, a spus guvernatorul.

„Un total de 115 așezări din regiune sunt supuse evacuării”, a spus Artiukh.

Update: Kremlinul a declarat joi că speră că parlamentarii americani vor continua să blocheze solicitările Casei Albe privind ajutorul de urgență pentru Ucraina.

Senatorii republicani au blocat anterior un ajutor de urgență în valoare de 106 miliarde de dolari, destinat în principal Ucrainei și Israelului, deoarece conservatorii s-au opus excluderii reformelor privind imigrația, pe care le ceruseră ca parte a pachetului.

„Să sperăm că mai există încă destui oameni cu minți cumpătate printre congresmenii americani”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El a acuzat Casa Albă că încearcă să „ardă banii cetățenilor americani în cuptorul războiului din Ucraina”.

Update: Forțele ruse au atacat cu drone infrastructura de cereale din portul Ismail, de la Dunăre. Un depozit și mai multe camioane au fost avariate, iar un civil a fost ucis.

Guvernatorul regiunii Odesa, Oleg Kiper a anunțat că rușii au desfășurat un atac cu drone, care a durat mai mult de două ore, asupra infrastructurii de cereale din portul Ismail, transmite Reuters. Oficialul ucrainean a precizat că unele drone au fost doborâte, însă altele au avariat un depozit, un ascensor și câteva camioane de transport. Un șofer și-a pierdut viața.

În total, ucrainenii spun că rușii au lansat 18 drone Shahed asupra regiunilor Odesa și Hmelnițki, ultima situată în vestul țării. 15 aparate au fost doborâte.

Update: Primarul Kievului spune că Rusia nu va „fura bucuria Crăciunului copiilor”, în timp ce un brad mare a fost împodobit în capitală. 

Zeci de oameni au mers în Piața Sofia din Kiev pentru aprinderea bradului de Crăciun seara trecută, în vreme ce ucrainenii din toată țara sărbătoreau Ziua Sfântului Nicolae, scrie SkyNews

În ciuda festivităților mici însă, primarul Vitali Klitschko a spus că nu vor avea loc „evenimente în masă” de Crăciun, din cauza războiului.   

„Cu toate acestea, nu trebuie să permitem rușilor să fure această sărbătoare de la copiii noștri”, a spus el.

Update: Pe 6 decembrie, Senatul american a blocat cererea Casei Albe de a acorda un ajutor de urgență în valoare de 106 miliarde de dolari, în principal pentru Ucraina și Israel, deoarece republicanii au obiectat față de lipsa unor reforme în domeniul imigrației.

Opoziţia republicană a refuzat să susţină acest text aflat în centrul unor negocieri foarte dure, cerând în schimbul voturilor lor concesii semnificative în privinţa politicii migratorii a Statelor Unite, notează AFP preluat de Agerpres.

Acest eşec este o dezamăgire pentru Joe Biden care îndemnase cu câteva ore mai devreme la aprobarea acestor fonduri într-un discurs foarte solemn.

Blocarea acestora ar fi „cel mai mare cadou” oferit preşedintelui rus Vladimir Putin, a avertizat el, afirmând că liderul de la Kremlin, dacă va reuşi să pună mâna pe Ucraina, „nu se va opri aici”.

„Dacă Putin cucerește Ucraina, nu se va opri aici. A spus asta destul de clar”, a afirmat Biden într-un discurs televizat pe 6 decembrie, avertizând că Putin ar putea încerca să-și trimită trupele într-o țară NATO dacă va cuceri Ucraina. „Nu-l putem lăsa pe Putin să câștige. Este în interesul nostru național”, a spus Biden.

Democratul a evocat clar ipoteza unui atac rusesc împotriva unei ţări membre a NATO, care ar declanşa intrarea Statelor Unite în război şi, prin urmare, „soldaţi americani luptând cu soldaţi ruşi”. O situaţie care nu există în prezent şi pe care Washingtonul nu şi-o doreşte, a insistat el.

Statele Unite sunt în prezent ţara care oferă cel mai important sprijin militar Kievului. Congresul a angajat peste 110 miliarde de dolari de la invazia rusă din februarie 2022.

Dar promisiunea preşedintelui democrat Joe Biden de a continua să sprijine financiar Ucraina este serios în pericol, un scenariu catastrofal pentru Kiev, a cărui contraofensivă din vară nu a adus câştigurile teritoriale sperate.

Cea mai recentă listă a echipamentelor militare de care Ucraina afirmă că are nevoie pentru a lupta împotriva Rusiei include sisteme sofisticate de apărare aeriană, avioane de luptă F-18 „Hornet”, drone, elicoptere Apache și Blackhawk, dar și mari aeronave de transport, potrivit unor documente consultate de Reuters.

Oficiali din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării au prezentat o „listă de armament pentru a satisface nevoile forțelor de apărare ale Ucrainei” în timpul unei sesiuni cu ușile închise a unei conferințe desfășurate miercuri la Washington, la care au participat oficiali guvernamentali și șefi din industria de apărare americană.

Lista include arme pe care Ucraina le are deja în stoc, precum tancuri Abrams și obuze de 155 de milimetri, dar și unele echipamente militare precum avioane de luptă F-16, drone și ATACMS, rachete cu rază lungă de acțiune pe care Kievul le-a cerut și cu alte ocazii.

Dar lista conține și câteva elemente surprizătoare, printre care echipamente de mare valoare precum avioanele de transport C-17 Globemaster produse de Boeing și C-130 Super Hercules produse de Lockheed Martin. Elicopterele de atac Apache de la Boeing au fost incluse pe listă, la fel ca și elicopterul Black Hawk produs de divizia Sikorsky a Lockheed Martin.

Dar ucrainenii nu s-au oprit aici. Documentele arată că Ucraina caută să obțină, de asemenea, avioane de vânătoare F-18 „Hornet”, trei tipuri de drone fabricate de General Atomics, inclusiv MQ-9B Sky Guardian și sistemul de apărare aeriană Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) fabricat de Lockheed.

Senatul american a blocat cererea Casei Albe de a acorda un ajutor de urgență în valoare de 106 miliarde de dolari, în principal pentru Ucraina și Israel, deoarece republicanii au obiectat față de lipsa unor reforme în domeniul imigrației.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.