VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 650: Stoltenberg îndeamnă Alianţa Nord-Atlantică să se pregătească de ”veşti proaste” privind războiul

Update: Ministrul Apărării Naţionale din România, Angel Tîlvăr, a afirmat că există posibilitatea antrenării de militari ucraineni pe teritoriul României, în multiple domenii.

„Eu am fost la Londra săptămâna trecută şi m-am întâlnit cu noul ministru al Apărării domnul Grant Shapps şi mi-a spus cât de mult apreciază instructorii români, pentru că România este implicată, alături de Marea Britanie, într-un program de pregătire, Interflex”, a spus Tîlvăr, potrivit Agerpres.

În acest sens, ministrul Apărării a spus că „sunt cadre şi posibilităţi multiple”.

„Este posibilitatea asta, plus că există misiunea EUMAM – EU Military Assistance Mission in support of Ukraine, care este în format european, care vizează şi pregătirea militarilor ucraineni. Depinde ce nevoi de pregătire sunt – dacă sunt de nivel maritim, de nivel de vânători de munte şi aşa mai departe”, a punctat ministrul Apărării.

De asemenea, piloţi ucraineni pot fi instruiţi la Baza Aeriană Borcea. „Ei trebuie să treacă printr-un proces de dobândire a unor abilităţi lingvistice. Noi suntem pregătiţi să îi primim, deşi prioritatea noastră numărul unu este antrenarea şi pregătirea piloţilor români, întrucât urmează să avem 32 de noi avioane F-16, iar nevoia de pregătire pentru piloţi este evident că este de înţeles pentru toată lumea”, a completat Tîlvăr.

Update: secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că alianța militară trebuie să fie pregătită să primească vești proaste de pe frontul din Ucraina, în timp ce Kievul continuă să se apere împotriva invaziei declanșate de Rusia, scrie Politico.

„Războaiele se dezvoltă în faze”, a spus sâmbătă Stoltenberg într-un interviu pentru postul german ARD.

„Trebuie să sprijinim Ucraina în vremuri bune și rele.” „Ar trebui, de asemenea, să fim pregătiți pentru vești proaste”, a adăugat Stoltenberg, fără să ofere mai multe detalii.

Comentariile sale vin într-un moment în care aliații occidentali dezbat tema trimiterii de ajutoare financiare și muniție pentru Ucraina.

De partea cealaltă, Moscova a anunțat că va mări numărul de trupe pe care le are la dispoziție – va adăuga 170.000 de soldați pentru un total de 1,3 milioane, potrivit decretului semnat vineri de președintele rus Vladimir Putin.

Linia frontului s-a schimbat foarte puțin în ultimele luni, în ciuda eforturilor trupelor ucrainene în timpul contraofensivei din această vară. Totuși, ucrainenii au reușit să alunge navele militare ale Rusiei din jurul Crimeei, folosind rachete de croazieră pentru a ataca ținte din Marea Neagră și de pe teritoriul rus.

„Acestea sunt victorii importante chiar dacă nu au reușit să miște linia frontului”, a spus Stoltenberg într-un interviu. Șeful NATO a cerut ca membrii alianței să producă mai multă muniție și a criticat starea fragmentată a industriei de apărare a Europei.

„Nu putem să colaborăm atât de strâns pe cât ar trebui”, a spus Stoltenberg, care a făcut apel la guvernele europene să depășească nivelul propriilor lor interese naționale și să privească lucrurile în ansamblul lor.

În dimineața zilei de 5 decembrie, rușii au anunțat interceptarea și distrugerea a peste 40 de drone presupuse ucrainene deasupra Mării Azov și a peninsulei Crimeea. Ulterior, rușii susțin că ar mai fi interceptat și patru rachete de croazieră.

Pe conturile de Telegram din Crimeea sunt semnalate de asemenea explozii, dar nu este clar dacă acestea au fost produse de antiaeriana care încerca să intercepteze atacul, sau de dronele și rachetele care ar fi lovit țintele de pe teritoriul peninsulei ucrainene, ocupate de ruși scrie PravdaUA.

Potrivit acestora, cel puțin 30 de explozii s-au auzit în zona podului care face legătura cu Rusia continentală, iar altele, mai la vest, în zona Feodosia.

Podul Kerci a fost închis circulației, dar nu este clar dacă acesta a fost lovit.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.