VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 642. Stoltenberg: Ucraina va deveni membră NATO după război, dacă va face reformele necesare

Update: Aliaţii din NATO sunt de acord că Ucraina va deveni membră a Alianţei Nord-Atlantice, iar la reuniunea Consiliului NATO-Ucraina se va conveni asupra recomandărilor de reforme pentru ucraineni, a declarat luni secretarul general al organizaţiei militare occidentale, Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă.

„Este prea devreme pentru a spune exact care va fi decizia pe care o vom lua la summitul de la Washington. Toţi aliaţii sunt de acord că, în plin război, aderarea deplină nu este posibilă, dar, bineînţeles, vom continua să analizăm pentru a aborda modul în care putem apropia şi mai mult Ucraina şi NATO”, a declarat el.

Update: Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că va participa la o reuniune OSCE în Macedonia de Nord dacă Bulgaria își va deschide spațiul aerian pentru delegația rusă și a susținut că oficiali din unele țări occidentale au cerut să se întâlnească cu el, transmite Reuters.

De când Vladimir Putin a ordonat intrarea trupelor ruse în Ucraina, în februarie 2022, Occidentul a încercat să izoleze Rusia, iar întâlnirile față în față între miniștri de rang înalt din cele două tabere au fost rare.

Lavrov a afirmat că Macedonia de Nord l-a invitat să participe la o reuniune a miniștrilor de externe ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) care va avea loc la Skopje, în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie.

„Se pare că Bulgaria a promis Macedoniei că își va deschide spațiul aerian – dacă se va întâmpla acest lucru, atunci vom fi acolo. Să vedem”, a declarat Lavrov la conferința Primakov Readings de la Moscova, potrivit hotnews.ro.

„Există deja mai multe solicitări de întâlniri – inclusiv din partea oficialilor occidentali”, a susținut Lavrov, după ce a vorbit despre o întâlnire pe care a avut-o cu secretarul de stat american Antony Blinken la reuniunea G20 a țărilor industrializate și emergente de anul trecut.

Lavrov nu a precizat ce oficiali au solicitat să se întâlnească cu el.

Ministrul de externe al Macedoniei de Nord, Bujar Osmani, a spus luna aceasta că se așteaptă ca Blinken să participe, alături de miniștrii de externe ai Marii Britanii, Canadei, statelor UE și membrilor alianței NATO, precum și Ucrainei.

Update: Turcia, stat NATO, ajută Rusia să ocolească sancțiunile occidentale, inclusiv în privința produselor “sensibile”, precum microcipuri și echipamente de comunicații. Exporturi care, în hârtii, sunt destinate țărilor din fosta URSS, ajung de fapt la ruși, arată o analiză efectuată de Financial Times.

În primele nouă luni ale anului curent, Turcia a exportat bunuri în valoare de 158 de milioane de dolari către Rusia și alte cinci țări din fosta URSS. Financial Times scrie că Statele Unite consideră că aceste bunuri sunt “de mare prioritate” pentru Moscova și se declară îngrijorate de potențialul rol de intermediar pe care Ankara îl joacă în favoarea Rusiei.

Publicația britanică relatează că printre cele 45 de categorii de bunuri exportate în Rusia se numără microcipuri, diferite componente electronice, echipamente de comunicații sau diferite atașamente pentru arme (lunete, vizoare, etc). Acestea sunt controlate de SUA, UE, Japonia și Regatul Unit, pentru a împiedica intrarea acestora în Rusia. Cu toate acestea, reglementările pot fi ocolite de companiile care transportă astfel de produse prin modificarea traseului și a destinației finale. 

Un oficial european, responsabil de sancțiunile aplicate de UE exporturilor de echipamente necesare Rusiei, a declarat că Turcia și Emiratele Arabe Unite servesc adesea drept destinație intermediară pentru entitățile rusești care încearcă să exploateze rutele de import în vederea evitării controalelor.

Update: Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 750 de soldați, 7 tancuri, 3 alte blindate de luptă, 1 tun și 11 diferite vehicule.

Aproximativ 63 de ciocniri de luptă au avut loc pe linia frontului în ultimele 24 de ore, iar peste 100 de orașe și sate din Ucraina au fost sub focul artileriei ruse.

„În total, inamicul a lansat 1 lovitură cu rachete, 34 de atacuri aeriene și 51 de atacuri MLRS asupra pozițiilor trupelor și așezărilor noastre. Din păcate, în urma atacurilor teroriste rusești, există civili răniți. Au fost avariate clădiri rezidențiale private și alte infrastructuri civile”, a informat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei în actualizarea publicată luni dimineața pe Facebook.

În același timp, forțele de apărare ale Ucrainei continuă să desfășoare o operațiune ofensivă în apropiere de Melitopol, provocând pierderi de personal și echipamente ale forțelor ruse de-a lungul întregii linii a frontului.

„În ultimele 24 de ore, aeronavele forțelor de apărare au lovit trei zone în care erau concentrate personalul, armele și echipamentele militare ale inamicului. Unitățile forțelor de rachete au lovit două zone în care erau concentrate personalul, armele și echipamentul militar și un depozit de muniţie al inamicului”, a spus Statul Major.

Potrivit armatei ucrainene, în Avdiivca au loc lupte crâncene în încercarea forțelor ruse de a încercui acest oraș. Ăn acest sector, forțele ucrainene au respins 30 de atacuri în ultimele 24 de ore.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.