VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Război în Ucraina, ziua 639. Volodimir Zelenski, discuție cu Mark Rutte: Țările de Jos sunt alături de poporul Ucrainei!

Update: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că a discutat despre „eforturile de menținere a unității europene” și „importanța” asistenței continue cu prim-ministrul în exercițiu al Țărilor de Jos.

Mark Rutte a spus la rândul său că „Țările de Jos sunt alături de poporul Ucrainei”.

Update: Robert Fico, premierul populist al Slovaciei, consideră războiul dintre Ucraina și Rusia un conflict înghețat care nu poate fi rezolvat prin trimiterea de arme în Ucraina, relatează Associated Press, potrivit The Guardian.

Liderul slovac a mai spus că ar prefera ca părțile să stea la masa de negocieri.

Update: Frontex, agenţia UE pentru controlul frontierelor, a anunţat joi că intenţionează să desfăşoare 50 de poliţişti şi alţi membri ai personalului său, precum şi echipamente, cum ar fi maşini de patrulare, pentru a consolida activităţile de control ale Finlandei, pe fondul acuzaţiilor potrivit cărora Rusia alimentează un aflux de imigranţi la graniţa sa estică, relatează Politico.eu.

Frontex are în prezent 10 ofiţeri la frontierele finlandeze.

Măsura UE vine în urma deciziei guvernului finlandez de a închide toate punctele de trecere a frontierei estice cu Rusia, cu excepţia Raja-Jooseppi din nordul extrem, începând de vineri seară şi până la 23 decembrie, potrivit news.ro.

Ziarul tabloid finlandez Iltalehti, care îl citează pe premierul Petteri Orpo, a relatat că situaţia de la frontiera de est nu s-a îmbunătăţit şi că există semne că criza ar putea escalada şi mai mult.

Update: Până în dimineața zilei de 24 noiembrie 158 de localități ucrainene au rămas fără curent electric din cauza rafalelor puternice de vânt, a declarat Ministerul Energiei de la Kiev într-un comunicat de presă.

„Vremea rea ​​face rău în Ucraina. Din cauza rafalelor puternice de vânt, 158 de așezări au rămas fără electricitate [până vineri] dimineața. Cele mai multe dintre ele sunt în regiunile Liov, Volînia și Ivano-Frankivsk”, se spune în comunicat.

Acesta precizează că aproape 11.400 de abonați au rămas fără electricitate în regiunea Liov, aproape 3.000 de consumatori în Volînia și aproape 11.000 de consumatori în regiunea Ivano-Frankivsk. La aceștia se adaugă 1.300 de consumatori din regiunea Rivne, 7 localități din regiunea Sumî, 12.000 din Bucovina și 1,4 mii de abonați din regiunea Cernihiv.

Update: Serviciile secrete britanice consideră că loviturile ucrainene cu rază lungă de acțiune din 10 și 19 noiembrie probabil să fi ucis zeci de trupe rusești.

În actualizarea sa zilnică de pe rețeaua de socializare X, serviciul de informații britanic a evaluat capacitățile pe rază lungă ale părților în conflict.

  • Forțele ruse din Ucraina continuă să sufere pierderi masive ca urmare a loviturilor ucrainene de precizie cu rază lungă de acțiune asupra pozițiilor aflate mult în spatele liniei frontului.
  • Pe 10 noiembrie 2023, probabil peste 70 de militari ruși au fost uciși în urma unei lovituri asupra unui convoi de camioane la 23 km de linia frontului în satul Gladkovka, regiunea Herson. (cuvântul „probabil” este folosit într-un sens terminologic strict: analiștii estimează probabilitatea adevărului acestei afirmații de la 55% la 75%).
  • Alți zeci de soldați au fost probabil uciși pe 19 noiembrie într-o lovitură asupra satului Kumachovo, situat la 60 de kilometri în interiorul teritoriul controlat de ruși în regiunea Donețk. În momentul atacului forțelor armate ucrainene, aceștia erau la un eveniment în masă – o ceremonie de premiere sau un concert.
  • Ucraina a suferit pierderi într-un incident similar: la 3 noiembrie a acestui an, 19 militari ai celei de-a 128-a brigăzi separate de asalt montan a Forțelor Armate Ucrainene au fost uciși la o ceremonie de decernare a premiilor în urma unei lovituri cu rachete balistice rusești.

La 21 de luni de când Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei, lupte aprige au loc pe fronturile din Ucraina. Forțele ucrainene continuă să fie în ofensivă în regiunea Zaporojie (sud), unde încearcă să avanseze spre oraşul ocupat Melitopol şi menţine poziţiile stabilite pe malul estic al fluviului Nipru provocând pierderi grele de personal și tehnică militară forțelor ruse. În același timp, Rusia aruncă „valuri” de soldați în jurul orașul ucrainean Avdiivka, în încercarea de a cuceri un teritoriu important din punct de vedere strategic pe linia frontului estic, susține armata ucraineană. În ultimele 24 de ore, Ucraina afirmă că a lansat 11 atacuri asupra acumulărilor de trupe ruse în diferite puncte de pe linia frontului.

Totodată, forțele aeriene ale Ucrainei anunță că sistemele de apărare antiaeriene au distrus 3 drone Shaded lansate de Rusia în cursul nopții.

„În noaptea de 24 noiembrie 2023 inamicul a lansat trei drone de atac „shahed” din direcția sud-est. Toate au fost distruse de forțele și mijloacele Forțelor Aeriene, a informat Comandamentul Forțelor Aeriene Ucrainene pe pagina de Facebook.

Ministerul rus al Apărării susține că sistemele de apărare antiaeriană a doborât 16 drone ucrainene în primele ore ale zilei de vineri.

Ministerului rus a anunțat pe canalul de Telegram că 13 drone au fost distruse deasupra Crimeei iar alte trei deasupra regiunii Volgograd.

Pentru a putea livra milionul de proiectile promis Ucrainei, Franța e dispusă să cumpere chiar și muniție ”non UE”

Franța este dispusă să renunțe la condiția care încetinește planul UE de a furniza obuze Ucrainei pentru a livra Kievului chiar și muniție fabricată în statele din afara Europei, afectând unul dintre obiectivele avute în vedere la începutul invaziei – acela de a pune la treabă industriile europene de apărare.

În ultimele săptămâni, oficialii europeni au recunoscut că ținta de un milion de proiectile, promise Ucrainei, nu va putea fi atinsă în martie 2024.

Un oficial francez a recunoscut publicației Politico, comentând despre potențialul acord al Franței de a cumpăra obuze de artilerie în străinătate, că politica Parisului e gata să fie recalibrată la noile realități: „Atât timp cât nu avem o decizie, nu vom cumpăra (din afara UE), dar dacă trebuie să ne adaptăm, ne vom adapta”.

Scopul ”este de a oferi Ucrainei ceea ce are nevoie. Pentru Ucraina, nu contează cu adevărat (dacă armele vin de la furnizori străini)… Deci asta ar putea fi absolut o întrebare pentru viitor”, a spus diplomatul. „Trebuie să privilegiem variantele europene, pentru că dacă nu încurajăm companiile (pentru producție. – nr.), nu vom putea ieși din această spirală. Dar știm să fim flexibili pentru a ajuta Ucraina”, a adăugat diplomatul francez

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.