VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 621: Rușii economisesc rachete pentru a ataca „pe vreme rece” infrastructura energetică ucraineană

Update: Rușii economisesc rachete pentru a ataca „pe vreme rece” infrastructura energetică ucraineană Rusia „așteaptă ca temperatura să scadă sub zero grade” înainte de a lansa atacuri în masă asupra sistemului energetic ucrainean, a declarat Vadym Skibitskyi, un reprezentant al Serviciului de Informații Militare al Ucrainei (HUR), într-un interviu acordat RBC Ucraina luni, potrivit The Kyiv Independent.

Atacurile vor începe „atunci când va exista o sarcină mai mare în sistemul nostru energetic”, în timpul debutului vremii reci, când consumul de electricitate va atinge vârful.

Temperaturile din Kiev sunt în prezent neobișnuit de ridicate pentru acest sezon. Rusia a început o campanie de atacuri în masă asupra sistemului energetic ucrainean anul trecut, la 10 octombrie, și a continuat să vizeze sistemul energetic până în primăvară, aducând rețelele de încălzire și de electricitate la un colaps aproape total, potrivit libertatea.ro.

Aproximativ 70 de instalații energetice mari au fost avariate toamna și iarna trecută. În acest an, Rusia speră la un efect și mai distructiv, lovind „toate punctele critice ale sistemului energetic” într-un val de atacuri, a declarat Skibitskyi.

Update: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se plânge de lipsurile din apărarea aeriană a ţării sale şi de supremaţia forţelor armate ruse.

„Rusia controlează cerul”, a declarat Zelenski, trecând de la ucraineană la engleză, într-un interviu acordat duminică postului american NBC. Zelenski a reiterat că principala sa solicitare o constituie sisteme de apărare mai bune.

„Daţi-mi posibilitatea de a compara puterea noastră cu cea a Rusiei pe cer”, a adăugat el, reluând indirect cererea sa pentru avioane de luptă occidentale. Ucraina mai are nevoie de drone şi de arme pentru a se apăra împotriva dronelor. Imediat ce va fi stabilit cât de cât un echilibru pe cer, forţele ucrainene de la sol vor putea avansa, a subliniat Zelenski, citat de Agerpres.

Update: Brigada de asalt 128 din Ucraina a declarat luni că un atac aerian rusesc a ucis 19 dintre soldații săi în regiunea Zaporojie, aflată pe linia frontului, săptămâna trecută, transmite Reuters.

Autoritățile ucrainene au ordonat o investigație asupra atacului după ce s-a raportat că soldații au fost uciși în timpul unei ceremonii de premiere într-un sat din apropierea liniilor de front din sud-estul țării.

Atacurile rusești de duminică seara au rănit opt persoane la Odesa, iar clădirea unui muzeu, care se află în lista patrimoniului cultural UNESCO a fost avariată, au declarat oficialii ucraineni. Dronele Rusiei au vizat și infrastructura portuară a Odesei. 

„Pe 6 noiembrie, Muzeul Naţional de Artă Odesa împlineşte 124 de ani”, a declarat Oleh Kiper, guvernatorul regiunii Odesa pe Telegram.

„În ajunul zilei de 6 noiembrie, ruşii au „felicitat” monumentul nostru arhitectural cu o rachetă care a căzut în apropiere”. Pereţii clădirii au fost deterioraţi, iar o parte din geamuri s-au spart, a adăugat el.

Muzeul, aflat într-unul dintre cele mai vechi palate din Odesa, a adăpostit înainte de război peste 10.000 de piese de artă, inclusiv picturi ale unora dintre cei mai cunoscuţi artişti ruşi şi ucraineni de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea.

Conform datelor preliminare, rușii au lovit orașul Odesa cu rachete Onik și Iskander-M. Proiectilele au lovit partea centrală a orașului și o clădire industrială. Valul de explozie a afectat mai multe clădiri rezidențiale cu mai multe etaje și un muzeu din centrul istoric al orașului Odesa, care este inclus în patrimoniul UNESCO. Pe o stradă din centrul orașului Odesa s-a format un crater imens.

Forțele de apărare aeriană ucrainene au doborât 15 drone inamice. Depozitele, echipamentele de descărcare și camioanele cu cereale au fost avariate.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.