VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 610. Ursula von der Leyen: Asistența acordată Ucrainei va fi una dintre prioritățile summitului UE

Update: Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că găsirea soluțiilor pentru a continua asistența acordată Ucrainei va fi una dintre prioritățile summitului UE care a început joi la Bruxelles.

Ne întâlnim astăzi ca parte a Consiliului European în vremuri de mari încercări. Vedem că războiul rusesc în Ucraina continuă. Vedem că teribilul atac terorist al Hamas împotriva Israelului afectează acum și poporul Palestinei, care amenință să destabilizeze regiunea. Migranți în căutarea unei vieți mai bune, mânați de război și conflicte, ajung pe țărmurile noastre în număr mare. Uniunea Europeană trebuie să răspundă tuturor acestor provocări și să acționeze în comun și eficient”, a spus președintele Comisiei Europene.

Toate acestea au nevoie de finanțare și acesta este motivul pentru care am propus o revizuire a bugetului UE, astfel încât să putem finanța aceste sarcini foarte importante. Acest lucru va fi discutat la acest Consiliu European și vom vedea unde putem ajunge”, a adăugat Ursula von der Leyen.

Update: Noul premier al Slovaciei, prorusul Robert Fico, a anunţat joi, la o zi de la instalarea sa în funcție, încetarea livrărilor de arme către Ucraina şi limitarea sprijinului acordat ţării vecine la „un ajutor umanitar şi civil”, scrie AFP.

„Considerăm ajutorul pentru Ucraina doar un ajutor umanitar şi civil, nu vom mai furniza arme Ucrainei”, a declarat Fico, a doua zi după numirea sa în fruntea unui guvern de coaliţie asociat cu un partid de extremă-dreapta prorus.

Fico, un apropiat al premierului ungar Viktor Orban, a câştigat alegerile legislative din 30 septembrie în urma unei campanii electorale în care a pledat pentru încetarea ajutorului militar oferit Ucrainei, combaterea migraţiei ilegale şi o politică independentă a Slovaciei faţă de agenda promovată de Bruxelles şi de SUA.

El s-a pronunţat, de asemenea, împotriva liberalismului politic, a activităţilor organizaţiilor neguvernamentale şi a acordării a mai multor drepturi pentru persoanele transgender, notează AFP, conform Agerpres.

Update: Președintele rus, Vladimir Putin, a condus din biroul prezidențial un antrenament al Forțelor de Descurajare Strategică, în cadrul căruia, au fost lansate mai multe rachete balistice intercontinentale și rachete de croazieră cu bazare terestră, aeriană și navală.

Potrivit unui comunicat de presă al Kremlinului, pe 25 octombrie, sub conducerea comandantului suprem al Forțelor Armate ale Federației Ruse, Vladimir Putin, a avut loc un antrenament cu forțe și mijloace terestre, maritime și aeriene ale forțelor de descurajare nucleară. 

Astfel, de pe Cosmodromul Plesețk, Trupele de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN) au lansat o rachetă balistică intercontinentală de tip Yars. Aceasta a lovit o țintă terestră amplasată în Poligonul Kura din Peninsula Kamchatka.

De asemenea, submarinul nuclear Tula al Flotei ruse de Nord, aflat în acvatoriul Mării Barents, a lansat o rachetă balistică intercontinentală de tip Sineva asupra unei ținte din același poligon din Extremul Orient. În același timp, bombardiere strategice Tu-95MS au lansat mai multe rachete de croazieră.

Potrivit reprezentanților Administrației prezidențiale ruse, antrenamentul a vizat verificarea pregătirii organelor de conducere militară, precum și perfecționarea deprinderilor personalului de conducere și operativ.

Update: Circa 385.000 de persoane s-au înrolat în armata rusă în 2023, iar Moscova intenţionează, în plin conflict din Ucraina, să continue recrutarea şi în 2024, a declarat fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, spunând că este responsabil de această chestiune.

„Potrivit Ministerului Apărării, de la 1 ianuarie până la 25 octombrie anul acesta (…) aproape 385.000 de persoane s-au înrolat”, a spus Medvedev în cadrul unei reuniuni, relatează Agerpres.

Este vorba despre 305.000 de persoane care au semnat un contract direct cu Ministerul Apărării şi de 80.000 de „voluntari”, un termen folosit în general pentru cei care luptă în rândurile unor grupări paramilitare precum Wagner, a mai spus el.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susține că sancțiunile împotriva Rusiei trebuie înăsprite.

Zelenski a afirmat, în mesajul transmis miercuri seară, că în oraşul Slavuta din regiunea Hmelnîţki continuă evaluarea pagubelor provocate de explozia dronelor ruseşti.

 „Fiecare lovitură rusească, în special unele atât de îndrăzneţe ca acelea care vizează centrale nucleare şi alte facilităţi critice, reprezintă un argument că presiunea asupra statului terorist este insuficientă”, afirmă el citat de News.ro.

Zelenski a informat că se lucrează la nivel diplomatic pentru reuniunea privind Formula pentru Pace.

„Este foarte important că, în negocierile relevante, vedem o atenţie neclintită acordată Ucrainei şi nevoii de a pune capăt acestui război – de a-l încheia just şi corect”, a mai afirmat preşedintele ucrainean.

Se înregistrează o intensificare a acțiunilor militare pe toate fronturile din Ucraina. În ultimele 24 de ore au avut loc 78 de ciocniri între cele două armate.

„În total, inamicul a efectuat 50 de lovituri aeriene și a lansat 49 de atacuri asupra pozițiilor trupelor noastre și zonelor populate”, arată Statul Major al Armatei ucrainene.

În cursul zilei de ieri, peste 130 de localități din Ucraina au fost atacate de artileria rusă.

Efortul principal al Armatei Ruse este acum din nou la Avdiivka, la nord de orașul Donețk, acolo unde ucrainenii au reușit în urmă cu o săptămână să oprească o ofensivă masivă și să provoace grave pierderi umane și de tehnică militară forțelor ruse. Comandamentul ucrainean raportează că, în ultimele 24 de ore, forțele ucrainene au respins 15 atacuri inamice, în această regiune.

Potrivit ISW, pe 25 octombrie, forțele ucrainene au avansat marginal în vestul regiunii Zaporojie și au continuat operațiunile ofensive lângă Bahmut. Imaginile geolocalizate publicate pe 24 octombrie indică faptul că forțele ucrainene au făcut progrese marginale suplimentare la vest de Robotîne.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.