VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 595: Doi copii, uciși în timpul bombardamentelor rusești asupra orașului Nikopol

Update: Autoritățile ucrainene au anunțat miercuri seara că două persoane au fost ucise la o școală în timpul bombardamentelor rusești asupra orașului Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk.

„Inamicul a bombardat Nikopol în regiunea Dnipropetrovsk. Sala de sport a fost distrusă. Două persoane au murit. Salvatorii mai caută oameni sub dărâmături. S-a stabilit că victimele sunt angajați ai instituției de învățământ. Continuăm operațiunile de căutare și salvare”, a spus ministrul ucrainean de interne Ihor Klîmenko, într-o postare făcută pe Telegram.

Update: În decembrie 2022, psihologii ruşi identificaseră deja aproximativ 100.000 de soldaţi care sufereau de stres post-traumatic.

Armata rusă trece printr-o „criză psihologică”, afirmă serviciile de informaţii britanice în actualizarea de miercuri referitoare la războiul din Ucraina, potrivit News.

În decembrie 2022, psihologii ruşi identificaseră deja aproximativ 100.000 de soldaţi care sufereau de stres post-traumatic. Este „un bilanţ care este fără îndoială mai mare astăzi, având în vedere incapacitatea armatei ruse de a permite o rotaţie suficientă şi un timp de recuperare suficient departe de câmpul de luptă”, scrie Ministerul britanic al Apărării pe X.

„Problema” a fost ridicată în mai multe rânduri, continuă agenţia de informaţii, asigurând că noi date au documentat trimiterea pe front a unor soldaţi „inapţi pentru luptă”.

Aceasta a fost o problemă evidenţiată de mai mulţi comandanţi, inclusiv de fostul general-maior al Armatei 58 Combinate Ivan Popov, care a fost eliberat de la comandă în iulie 2023, menţionează Ministerul britanic al Apărării.

„Cu această lipsă de grijă pentru sănătatea mintală a soldaţilor, eficacitatea de luptă a Rusiei va continua să funcţioneze sub nivelul optim”, prognozează spionajul militar britanic. Bloggerul militar rus Vladimir Romanov a avertizat asupra aceluiaşi tip de problemă pe canalul său Telegram, împărtăşind mesaje de la soldaţi cu probleme aflaţi în regiunea Herson.

„Lipsa focului de contrabaterie „afectează grav moralul băieţilor. Trebuie făcut ceva urgent”, a scris Romanov.

Update: Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut miercuri aliaților NATO mai multe arme și mijloace de apărare aeriană pentru ca țara sa să treacă peste o nouă iarnă de război, în timp ce se pregătește pentru un val de atacuri rusești asupra centralelor electrice și altor instalații de infrastructură, transmite Reuters.

Zelenski a efectuat prima sa vizită la sediul NATO după începutul invaziei ruse, într-un moment în care disputele din Congresul SUA amenință să întrerupă ajutoarele pentru Kiev, iar atenția lumii este atrasă de o altă criză care se desfășoară în Israel, scrie hotnews.ro.

El a făcut comparații explicite între președintele rus Vladimir Putin și gruparea islamistă palestiniană Hamas și a declarat că ajutorul militar occidental este crucial pentru a pune Moscova în dificultate.

Update: Fondul Monetar Internațional (FMI) prognozează o creștere a datoriei publice totale a Ucrainei în acest an la 88,1% din produsul intern brut (PIB) al țării.

FMI arată într-un raport publicat miercuri că datoria națională totală a Ucrainei în 2021 – înainte de invazia pe scară largă a Rusiei – era de 48,9% din PIB-ul național. În 2022 ea a crescut la 78,5%, potrivit datelor instituției internaționale.

Update: Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, susține că Ucraina se află „la ultima etapă” a războiului, dar nu a prezis data încheierii acestuia.

Întrebat de jurnalistul Digi24 când se va încheia războiul, șeful statului vecin a răspuns:

„Nu vă pot spune data exactă, cred că nimeni, poate doar Trump, într-o zi. Știu că suntem la contraatac, că Rusia va părăsi teritoriile noastre. Cred că știu când, dar nu vă pot spune și vouă asta. Este ultima parte a războiului. Nu e mijlocul lui. Prima perioadă a fost ocupația, a urmat oprirea avansului și preluarea inițiativei. Cred că suntem în ultima parte. Sunt multe temeri pe care le avem, banii, armele, dar suntem în ultima parte, cea mai grea”, a răspuns președintele ucrainean. 

Statele Unite urmează astăzi să anunțe un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina. Este vorba, în special, de muniții pentru lansatoarele de rachete HIMARS. Costul total al noului pachet de ajutor este de aproximativ 200 de milioane de dolari.

”Pachetul include arme de apărare aeriană, precum rachete AIM-9 Sidewinder, muniție de artilerie pentru sistemele de rachete de înaltă precizie HIMARS, rachete antitanc TOW, precum și proiectile de 155 mm și 105 mm”, transmite Vocea Americii.

De asemenea, vor fi transmise muniții pentru arme de calibru mic, explozivăe pentru depășirea obstacolelor rusești și echipamente pentru distrugerea dronelor.

Referitor la situația de pe fronturi, noaptea trecută, forțele ruse au lansat operațiuni ofensive în zona Avdiivka din regiunea Donețk și la sud-vest de Orihiv, în vestul regiunii Zaporojie. Acțiuni care, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, sunt menite să imobilizeze forțele ucrainene departe de sectorul Robotîne. Trupele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în apropiere de Bahmut și în vestul regiunii Zaporojie și au făcut progrese în zona de frontierei administrative a regiunilor Donețk și Zaporojie.

Totodată, forțele ruse susțin că au distrus două drone deasupra regiunii Breansk, Rusia, care aveau drept ținte două obiecte de infrastructură.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.