VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 594: Armata ucraineană a încercat de trei ori să elibereze centrala nucleară Zaporojie

Update: Armata ucraineană a încercat de trei ori să elibereze centrala nucleară Zaporojie și orașul vecin, Energodar. Tentativele nu au avut succes.

Informația provine de la Kirilo Budanov, șeful Direcției de informații din cadrului Ministerului Apărării de la Kiev.

Potrivit acestuia, în timpul primei tentative, luptătorii ucraineni au ajuns lângă Energodar, dar nu au putut obține un punct de sprijin.

Ulterior, ucrainenii au încercat să ajungă pe malul stâng al Niprului de încă două ori, scrie antena3.ro.

La momentul celei de-a treia operațiuni, rușii au adus echipamente militare grele, inclusiv tancuri, pe malul râului, iar forțele speciale ucrainene nu au reușit să își consolideze poziția în zona respectivă.

„Cu fiecare operațiune, luptătorii noștri au câștigat experiență, dar și ocupanții au devenit din ce în ce mai pregătiți”, a spus șeful informațiilor militare ucrainene.

Update: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret care prevede cheltuirea a cel puţin 21,6% din Produsul Intern Brut al ţării din 2024 pe apărare, relatează agenţia Interfax Ucraina, preluată de Xinhua.

Decretul prezidenţial, care face ca decizia Consiliului de apărare şi securitate naţională să aibă putere de lege, stipulează că Ucraina va cheltui pentru apărare anul viitor nu mai puţin de 1,69 trilioane de hrivne, respectiv 46 de miliarde de dolari, notează Agerpres.

Documentul dă instrucţiuni guvernului să prioritizeze finanţarea sectorului de apărare în proiectul de buget de stat pe 2024, care pleacă de la situaţia politico-militară curentă.

Bugetul Ucrainei pe 2023 prevede cheltuirea a 1,14 trilioane de hrivne (circa 31 de miliarde de dolari) pentru apărare, ceea ce reprezintă 18,2% din PIB.

Update: Rusia a pierdut 283.080 de soldați în Ucraina, de la începutul invaziei, a anunțat marți Statul Major General al forțelor armate ucrainene, potrivit The Kyiv Independent.

Acest număr include 450 de pierderi suferite de forțele rusești în ultimele 24 de ore.

De asemenea, Rusia a pierdut 4.829 de tancuri, 9.129 de vehicule blindate de luptă, 9.125 de vehicule și rezervoare de combustibil, 6.713 sisteme de artilerie, 808 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 544 de sisteme de apărare aeriană, 315 avioane, 316 elicoptere, 5.207 drone și 20 de ambarcațiuni.

Militarii ruși au lansat în cursul nopții, dinspre Marea Neagră, 36 de drone Shahed, de fabricație iraniană, împotriva sudului Ucrainei, avariind infrastructura din regiunile Odesa, Nikolaev și Herson.

Sistemele de apărare aeriană au distrus 27 de drone. Guvernatorul din Odesa, Oleg Kiper a declarat că a fost lovită o „infrastructură logistică” nespecificată, dar că nimeni nu a fost rănit. Alerte au fost emise în Odesa, acolo unde a fost înregistrată o explozie, și în localitatea Koblevo, cunoscută pentru zonele turistice de litoral.

De asemenea, administrația regională din Herson a declarat că Rusia a lovit regiunea de 79 de ori cu mortiere, artilerie și drone doar în ultima zi, rănind patru persoane și deteriorând mai multe clădiri.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.