VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 584: Zelenski anunță o Alianță a Industriilor de Apărare. 38 de companii din 19 țări s-au alăturat deja Alianței

Update: Volodimir Zelenski a anunțat duminică crearea Alianței Industriilor de Apărare în cadrul primului Forum Internațional al Industriilor de Apărare.

„În acest moment, cele mai puternice complexe militaro-industriale sunt în curs de stabilire, la fel ca și prioritățile lor și standardul global de apărare. Toate acestea sunt determinate în Ucraina”, a anunțat Zelenski pe Telegram.

„Suntem o națiune puternică. Suntem oameni curajoși. Un stat important la nivel mondial. Vom învinge fără îndoială. Și vom crea un astfel de potențial de apărare pentru Ucraina – și, prin urmare, pentru întreaga lume liberă – care va reflecta puterea noastră”, a spus Zelenski.

Într-o altă postare pe Telegram, Zelenski a anunțat că a avut o întrevedere cu reprezentanții companiilor și asociațiilor de apărare din Statele Unite, Regatul Unit, Germania, Franța, Turcia, Suedia și Republica Cehă, unde a discutat „despre perspectivele de parteneriat și producție comună de arme”.

„Prioritatea noastră este dezvoltarea producției de apărare folosind tehnologii moderne, inclusiv producția de obuze, rachete și drone în Ucraina, în cooperare cu liderii mondiali în acest domeniu”, a menționat liderul de la Kiev precizînd că „Ucraina este pregătită să ofere condiții speciale companiilor care doresc să dezvolte producția de apărare” împreună cu țara sa.

Potrivit Ministerului ucrainean de Externe, 38 de companii din 19 țări s-au alăturat deja Alianței Industriilor de Apărare

„Companiile ucrainene au semnat 20 de documente cu partenerii străini în cadrul Forumului – acorduri și memorandumuri privind fabricarea, repararea și producerea de echipamente de blindate și muniție”, precizează ministerul ucrainean de externe.

Update: Forțele aeriene ruse au pierdut un avion de luptă Sukhoi Su-35 modern peste Tokmak din Ucraina. Pilotul său nu a supraviețuit.  Unele canale de pe rețelele de socializare afirmă că antiaeriana rușilor a fost responsabilă de doborârea aeronavei Su-35.

Moartea pilotului a fost confirmată de canalul Fighter Bomber Telegram, scrie defenseromânia unde a apărut o fotografie a unui Sukhoi Su-35 cu textul „Zbor etern, frate”. Cu toate acestea, nu se specifică locul unde a avut loc tragedia.

Presa rusă nu a raportat niciun accident, iar Rusia nu a confirmat oficial pierderea. 

Contul Fighter Bomber Telegram arată un Sukhoi Su-35 de ultimă generație, dar aceasta este o fotografie ilustrativă, așa că încă planează incertitudinea asupra tipului de aeronavă care a fost doborâtă.

Observatorul politico-militar al grupului de Rezistență Informațională, Alexander Kovalenko, a comentat incidentul la Espreso.

„Conform acestor informații, seara trecută (între 28 și 29 septembrie n.r.), lângă Tokmak, un avion de vânătoare multirol Su-35 a fost doborât de sistemele rusești de apărare aeriană S-300. 

Su-35 este unul dintre cele mai scumpe avioane de producție din Federația Rusă și încearcă să îl folosească mai rar pentru a îndeplini misiuni de luptă.

Potrivit sursei citate, folosirea unui Su-35 chiar lângă linia frontului, într-o zonă atât de riscantă, ar putea sugera o lipsă de aeronave operaționale care pot efectua astfel de misiuni de luptă.

Update: Apărarea antiaeriană rusă a doborât nouă rachete lansate din Ucraina asupra regiunii Belgorod din vestul Rusiei, a anunțat Ministerul apărării de la Moscova sâmbătă pe canalul de Telegram.

Ministerul rus al apărării a comunicat că a respins atacul „terorist” ucrainean, distrugând rachetele lansate de un sistem Uragan.

Regiunea de frontieră Belgorod a fost atacată de mai multe ori de forţele ucrainene de la începutul conflictului declanşat de Rusia în februarie anul trecut. Kievul nu revendică aproape niciodată loviturile asupra teritoriului rus.

Forțele aeriene ucrainene anunță că au doborât 30 de drone de atac rusești deasupra Ucrainei în noaptea de sâmbătă spre duminică. Forțele ruse au executat o nouă serie de atacuri asupra unor obiective din Ucraina, în proximitatea graniței cu România.

Rusia a atacat în timpul nopții regiunea Vinița, a anunțat guvernatorul citat de hotnews.ro. O instalație de infrastructură a fost avariată. Marina ucraineană susține că Forțele Navale ale Forțelor Armate Ucrainene au doborât două drone kamikaze în regiunea Odesa.

Autoritățile din România au emis vineri seară mesaje Ro-Alert pentru localitățile din zona de nord a județului Tulcea şi zona de graniță a judeţului Galați, prin care oamenii au fost avertizați că ar putea cădea obiecte din spațiul aerian şi fiind sfătuiți să se adăpostească.

Armata Română a anunțat că depistat pe radare o posibilă pătrundere neautorizată a dronelor rusești în spațiul aerian al României, noaptea trecută, în timpul unui atac asupra Ucrainei.

Sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național, cu semnal detectat pe un traseu către municipiul Galați. Ca urmare, forțe ale ISU, Poliției și Poliției de Frontieră au fost redirecționate către zonele din proximitatea municipiului Galați unde a fost înregistrat semnalul radar respectiv. Până la acest moment, nu au fost identificate obiecte căzute din spațiul aerian pe teritoriul național. Căutările vor continua și în cursul acestei zile”, precizează MApN.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.