Update: SUA vor trimite un „număr mic” de sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS în Ucraina, potrivit unor declarații sub anonimat ale unor oficiali americani, în contextul în care Casa Albă vrea să se asigure că nu furnizează arme care ar putea fi folosite pentru a lovi teritoriul Rusiei, de teamă ca acest lucru să nu fie considerat de Moscova o implicare directă a SUA în război, relatează SkyNews.
Trei oficiali, care au dorit să-și păstreze anonimatul, au declarat pentru NBC că SUA vor livra o cantitate nespecificată de armament Ucrainei, fără a oferi însă un calendar în acest sens.
De luni de zile, Ucraina cere sistemul de rachete tactice al armatei, cunoscut sub numele de ATACMS, care ar oferi Kievului capacitatea de a lovi ținte de la o distanță de până la aproximativ 300 de kilometri.
Oficialii americani au insistat până acum că furnizarea rachetelor este „pe masă”, dar este foarte puțin probabil să fie incluse în acest ultim pachet de sprijin oferit Kievului.
Totodată, oficialii au declarat anterior că SUA nu au un stoc mare de rachete ATACMS, astfel încât să le furnizeze Ucrainei, spunând în mai multe rânduri că Pentagonul are îngrijorări cu privire la numărul de rachete pentru nevoile de apărare proprii ale SUA.
În plus, unele voci de la Washington s-au împotrivit furnizării acestui tip de armă, cunoscută sub denumirea colocvială de „attack-ems”, de teamă că rachetele ar conduce la escaladarea războiului cu Rusia.
Pe de altă parte, Marc Polymeropoulos, un fost ofițer din cadrul CIA, a spus că dacă rachetele nu vor fi date ucraienilor, acesta ar fi considerat „un eșec nefericit” al administrației. „Este corect să întrebăm dacă chiar vor ca Ucraina să învingă sau pur și simplu îi forțează să se apropie de masa negocierilor. Acest lucru arată timiditatea SUA, iar Rusia o va aprecia în consecință”, a spus el.
Update: Volodimir Zelenski este în Canada, unde are o întâlnire cu Justin Trudeau. Premierul canadian l-a așteptat pe liderul ucrainean la scara avionului și l-a îmbrățișat cu căldură.
President @ZelenskyyUa and First Lady @ZelenskaUa, welcome to Canada. 🇨🇦🇺🇦 pic.twitter.com/NDVoDef5qI
— Justin Trudeau (@JustinTrudeau) September 22, 2023
Update: Exporturile ucrainene de cereale au scăzut brusc la 1,45 milioane de tone în perioada 1-21 septembrie, de la aproximativ 2,94 milioane de tone în perioada corespunzătoare din 2022, au arătat vineri datele Ministerului Agriculturii.
Ministerul nu a dat nicio explicație pentru această scădere, dar traderii și asociațiile agricole au spus că blocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră și recentele atacuri rusești asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre sunt principalele motive pentru reducerea exporturilor, potrivit hotnews.ro. Datele ministerului au arătat că Ucraina a exportat un total de 6 milioane de tone de cereale până acum în sezonul iulie 2023 – iunie 2024, față de 7,2 milioane în aceeași perioadă din 2022/23.
Este vorba de 2,9 milioane de tone de grâu, 2,5 milioane de tone de porumb și 596.000 de tone de orz.
Update: Atacurile asupra regiunii Herson au continuat și astăzi, o persoană fiind ucisă în orașul cu același nume.
Bărbatul care a murit avea 25 de ani, în timp ce o altă persoană a fost rănită după ce tirurile rusești au lovit cartiere rezidențiale din orașul Herson, a declarat guvernatorul regional Oleksandr Prokudin.
În urma loviturilor au izbucnit incendii într-o casă și într-un garaj. Decesul vine după ce nouă persoane au fost ucise în loviturile de ieri asupra Hersonului. Orașul este aproape de linia frontului, iar forțele rusești trag cu artileria peste fluviul Nipru.
Ucraina, împreună cu Statele Unite, va produce armament moderne, inclusiv sisteme de apărare aeriană. La această înțelegere a ajuns liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, la New York, în cadrul întrevederilor cu președintele american, Joe Biden, și alți înalți oficiali, care au anunțat și un nou pachet de ajutor militar, de 325 de milioane de dolari.
”Am convenit asupra unui acord de lungă durată – vom lucra împreună pentru ca Ucraina, în comun cu SUA, să producă armele necesare. Acesta este un nou nivel al unității noastre. Coproducția în industria de apărare cu Statele Unite este un pas istoric” a declarat Zelenski într-o adresare video.
Potrivit liderului de la Kiev, cooperarea va putea oferi Ucrainei o nouă bază industrială și noi locuri de muncă.
”Ne pregătim să creăm un nou sistem economic de apărare împreună cu Statele Unite pentru a produce arme, astfel încât împreună să putem consolida și mai mult libertatea. Acest lucru va avea rezultate pozitive la nivel mondial”, a mai adăugat liderul ucrainean.
Veștile bune au continuat să curgă la New York, acolo unde a avut loc Adunarea Generală a ONU. Departamentul de Apărare al SUA trimite un pachet suplimentar de asistență militară, în valoare de 325 de milioane de dolari, pentru a răspunde necesităților critice de securitate și apărare ale Ucrainei.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anunțat că SUA vor oferi Ucrainei 128 de milioane de dolari pentru securitate și 197 de milioane de dolari pentru acțiuni de înarmare și procurare de echipamente.
Potrivit lui Blinken, noul pachet include muniții suplimentare de apărare aeriană pentru a consolida în această toamnă și la iarnă apărarea împotriva atacurilor aeriene din Rusia.