VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 556: Kremlinul avertizează compania britanică care a anunțat că-și deschide o filială în Ucraina

Update: Kremlinul a declarat că privește negativ decizia companiei britanice din domeniul apărării BAE Systems de a-și deschide o filială în Ucraina, amenințând că orice fabrică care produce arme ce vor fi folosite împotriva Rusiei va deveni țintă pentru armata Moscovei, relatează Reuters.

Întrebat despre această decizie a BAE Systems, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Bineînțeles, orice facilități pentru producerea de arme, mai ales dacă aceste arme trag asupra noastră, devin obiecte speciale pentru armata noastră”.

Mişcarea companiei britanice nu va influența cursul conflictului din Ucraina şi nici nu va contribui la reducerea ostilităților, a adăugat el.

Marea Britanie este un furnizor cheie în domeniul apărării pentru Ucraina, iar în luna mai a devenit prima ţară care a început să furnizeze Kievului rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune.

Update: SUA vor trimite Armatei Ucrainene, pentru prima dată de la lansarea invaziei, muniție cu uraniu sărăcit, au confirmat pentru Reuters doi oficiali americani.

Muniția, care ar ajuta la distrugerea tancurilor rusești, face parte dintr-un nou pachet de ajutor militar oferit de SUA pentru Ucraina, care urmează să fie anunțat săptămâna viitoare.

Uraniul sărăcit se distinge prin densitatea și rezistența sa ridicată și este folosit în componența unor obuze care astfel devin mai grele și mai eficiente în penetrarea blindajului vehiculelor grele de război, în special a tancurilor. Deși Moscova a sugerat că astfel de arme ar fi radioactive, acest lucru nu este real. Radioactivitatea uraniului sărăcit este foarte slabă, dar ele este considerat totuși toxic și chiar cancerigen.

Marea Britanie a anunțat în urmă cu cinci luni, că transferă astfel de obuze Kievului, iar Rusia a răspuns amenințând că livrarea de proiectile cu uraniu sărăcit către Ucraina va duce la o escaladare nucleară.

Update: Trupele ucrainene au făcut „progrese notabile” în ofensiva sa din sud în ultimele 72 de ore, a declarat un oficial de top al securității americane, în timp ce Kievul a spus că trupele sale au spart prima linie de apărare a Rusiei în mai multe locuri.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat că acestea au fost realizate în ultimele 72 de ore la sud de Zaporojie.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat pentru CNN că forţele Kievului avansează, dar „este o luptă grea”.

Rusia susține că a ocupat poziții strategice în apropierea oraşului Kupiansk din nord-estul Ucrainei.

Rusia a afirmat că a doborât vineri seară, în Marea Neagră, trei drone navale ucrainene, despre care credea că vizau podul din Crimeea.

„Pe 2 septembrie, în jurul orei 2.20, ora Moscovei, a fost distrusă în Marea Neagră cea de-a treia navă semisubmersibilă ucraineană fără echipaj uman, trimisă de regimul de la Kiev pentru a efectua un atac terorist asupra podului din Crimeea”, a anunțat Ministerul rus al Apărării pe Telegram.

Podul, construit la ordinul preşedintelui Vladimir Putin după anexarea peninsulei Crimeea în 2014, a fost vizat în mod repetat de atacuri ucrainene.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.