Update: Armata ucraineană a recucerit trei kilometri pătraţi în apropiere de Bahmut, în estul Ucrainei, unul dintre principalele puncte ale contraofensivei ucrainene şi denunţă tiruri ruseşti de somaţie a unui cargou la Marea neagră, relatează AFP.
”În sectorul Bahmut, 3 km2 au fost eliberaţi săptămâna trecută. În total, 40 km2 au fost eliberaţi pe flancul de sud al sectorului Bahmut”, un orăşel cucerit în mai de Rusia, în urma unei bătălii feroce, anunţă la televiziune adjuncta ministrului ucrainean al Apărării Ganna Maliar.
Pe de altă parte, Ministerul ucrainean de Externe denunţă luni tiruri ruse de coomaţie a unei nave cargou care se îndrepta către portul ucrainean Izmail, la Marea Neagră.
”Aceste acţiuni ilustrează politica deliberată a Rusiei de a ameninţa libertatea navigaţiei şi siguranţa transportului maritim comercial la Marea neagră”, denunţă într-un comunicat Kievul.
Update: Războiul cel mai probabil se prelungeşte, succesul contraofensivei ucrainene ar putea veni abia la primăvară, scrie The Wall Street Journal (WSJ), relatează News.ro.
Strategii militari şi factorii de decizie politică din Occident încep deja să se gândească la ofensiva de primăvară de anul viitor. Schimbarea reflectă o evaluare tot mai profundă a faptului că, în lipsa unor succese majore, lupta Ucrainei pentru a expulza forţele de invazie ale Rusiei va dura probabil mai mult timp, arată WSJ.
Atunci când contraofensiva Kievului a început, în primăvară târziu, optimiştii sperau că trupele ucrainene ar putea repeta succesul de anul trecut în ceea ce priveşte îndepărtarea forţelor ruseşti. Însă o primă încercare de a folosi tancurile şi vehiculele blindate occidentale recent primite pentru a străpunge liniile ruseşti fortificate s-a împotmolit. De atunci, progresele au fost lente şi dureroase, bazându-se pe tactici de unităţi mici.
O nouă ofensivă ar putea fi încă în curs de desfăşurare. Dar liderii militari şi factorii de decizie politică se luptă deja cu întrebarea ce se poate realiza în următoarele câteva luni şi cum să se pregătească pentru un conflict prelungit, arată WSJ
Update: Producătorul norvegian de arme Kongsberg Defence&Aerospace a semnat un contract cu Fondul Internațional al Ucrainei (IFU), condus de Marea Britanie, pentru furnizarea de vehicule aeriene fără pilot.
Livrarea constă din mai multe sisteme CORTEX Typhon concepute pentru a contracara o gamă largă de drone prin deteriorarea fizică sau dezactivarea în alt mod a amenințării.
Valoarea contractului este de 56 de milioane de lire sterline (70,8 milioane de dolari). „Acest contract va spori semnificativ capacitățile Forțelor Armate ale Ucrainei și le va sprijini capacitatea de a-și apăra poporul și țara de amenințările aeriene”, a declarat președintele Kongsberg Defence & Aerospace, Eric Lee.
Update: Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 13.08.2023, militarii ruși au tras focuri de avertisment și au ridicat în aer un elicopter pentru a opri o navă de marfă uscată în Marea Neagră, care se deplasa către portul ucrainean Izmail.
Potrivit militarilor ruși, căpitanul navei civile nu a răspuns cererii de oprire pentru inspecție, în eventualitatea transportării de mărfuri interzise.
Pentru a forța nava să se oprească, de la bordul navei de luptă rusești s-a deschis focul de avertisment, cu ajutorul armelor automate de calibru mic”, au menționat reprezentanții ministerului. ,,Pentru a inspecta nava de marfă uscată, de pe nava de patrulare Vasili Bykov a fost ridicat în aer un elicopter Ka-29, cu un grup de militari ruși la bord”, se mai arată în comunicatul de presă al Ministerului rus al Apărării.
,,La încheierea activității echipei de inspecție, nava Sukra Okan și-a continuat deplasarea către portul Izmail”, au concluzionat reprezentanții ministerului.
Ucraina condamnă „acțiunile provocatoare” ale Rusiei în Marea Neagră, transmite CNN.
„Marina rusă a încălcat grav Carta ONU, Convenția ONU privind dreptul mării și alte norme de drept internațional”, a declarat Ministerul Afacerilor Externe ucrainean într-un comunicat. „Aceste acțiuni au exemplificat politica deliberată a Rusiei de a pune în pericol libertatea navigației și siguranța transportului comercial în Marea Neagră”.
Rușii au lansat 8 rachete Kalibr și 15 drone Shahed împotriva regiunii Odesa, a declarat luni dimineață șefului Consiliului Public din cadrul Administrației Regionale de Stat Odesa, Serhii Bratchuk.
„Inamicul a atacat orașul nostru de trei ori în cursul nopții cu 15 drone Shahed și 8 rachete de croazieră de tip Kalibr. Toate cele trei atacuri au fost respinse de forțele de apărare aeriană”, a precizat Bratchuk pe canalul de Telegram.
Potrivit oficialului, căminul unei instituțiile de învățământ și un supermarket au fost avariate de resturile de rachete. În regiune au izbucnit incendii iar pompierii lucrează la fața locului.
Cel puțin trei persoane au fost rănite în atacul rusesc. Cele trei victime sunt angajați ai unui supermarket.
De asemenea, valul de explozie a deteriorat ferestrele și balcoanele mai multor clădiri și a avariat mașinile parcate în apropiere.