VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 536: Germania va transmite Ucrainei drone de ultimă generație. Kievul a instalat un nou post de frontieră pe Insula Șerpilor

Update: Compania germană Rheinmetall va livra Ucrainei un sistem de drone Luna New Generation până la sfârșitul anului, a relatat duminică Bild am Sonntag, citând surse ale companiei, informează The Kiev Independent.

„Sistemul de drone” este format dintr-o stație de control la sol cu mai multe drone, o catapultă de lansare și camioane militare, a precizat Bild.

Sistemul Luna livrat va putea fi folosit ca sistem de recunoaștere, ar putea furniza o rețea LTE și ar putea intercepta sau bruia comunicațiile.

Update: Polițiștii de frontieră ucraineni au instalat un nou post de frontieră pe Insula Șerpilor din Marea Neagră pentru a-l înlocui pe cel distrus de trupele rusești în primele zile ale invaziei.

Sub forma unui trident, în culorile naţionale, în dreptul semnului se poate citi „Insula Şerpilor, a noastră”.

Insula Şerpilor a devenit sinonim cu rezistenţa ucraineană în primele ore ale invaziei din 24 februarie 2022, când ofiţerii ruşi de pe nava amiral Moskva au transmis prin radio grănicerilor ucraineni staţionaţi să se predea. Unul dintre aceștia a răspuns prin radio „Navă de război rusească, du-te naibii”. Expresia a devenit un slogan naţional.

Update: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit Germaniei şi cancelarului german Olaf Scholz pentru furnizarea a încă două lansatoare pentru sisteme de apărare aeriană Patriot, relatează dpa, citat de Agerpres.

Zelenski a declarat că ajutorul oferit „este foarte important”, a spus Zelenski în discursul său rostit sâmbătă seara.

„Vă mulţumesc! Mulţumesc, Germania, mulţumesc, oameni buni, mulţumesc, Olaf!”, a spus el.

„Fiecare consolidare semnificativă a apărării noastre aeriene înseamnă mii de vieţi salvate şi o abordare reală către un scut aerian cu drepturi depline pentru Ucraina.Fiecare oraş, fiecare sat trebuie să fie protejat. Aceasta va deveni baza unui scut aerian paneuropean. Când teroarea rusă va pierde în Ucraina, toată Europa va câştiga”, a afirmat Volodimir Zelenski.

Sistemele Patriot construite în SUA sunt deosebit de importante pentru Ucraina deoarece, potrivit Kievului, au interceptat deja rachete hipersonice ruse de mai multe ori. Fiecare întărire a apărării aeriene a Ucrainei înseamnă salvarea a mii de vieţi, a subliniat Zelenski.

Pe lângă asistenţa pentru apărare aeriană, sprijinul pentru eliminarea minelor este deosebit de important în acest moment, a menţionat preşedintele Zelenski. Din cauza minelor şi a muniţiei neexplodate, aproximativ 174.000 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean reprezintă un pericol pentru oameni.

Update: Ministerul rus de Externe a condamnat sâmbătă ceea ce a numit „atacul terorist” ucrainean asupra podului din Crimeea, afirmând că a pus în pericol viețile unor civili nevinovați şi a jurat răzbunare.

„Nu poate exista nicio justificare pentru astfel de acțiuni barbare și nu vor rămâne fără un răspuns”, a declarat purtătoarea de de cuvânt a ministerului, Maria Zaharova, pe Telegram.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.