VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Război în Ucraina, ziua 523. Numărul victimelor din atacul rusesc de la Krivoi Rog a crescut: Cel puțin 5 morți și peste 50 de răniți

Update: Numărul victimelor din atacul rusesc de la Krivoi Rog a crescut. Cel puțin cinci persoane au murit și 53 sunt rănite, potrivit autorităților ucrainene, citate de The Kyiv Independent.

Majoritatea răniților sunt stabili, doar două persoane au suferit răni mai grave.

Update: Şeful Serviciului de informaţii militare ucrainene (GUR), Kirilo Budanov, a declarat luni că nu există informaţii care să indice că mercenarii grupării ruse Wagner din Belarus ar urma să atace Ucraina, Polonia sau alte ţări învecinate.

„Potrivit informaţiilor pe care le avem acum, nu există niciun pericol ca membrii Wagner din Belarus să atace Ucraina sau alte ţări”, a răspuns Budanov la întrebarea agenţiei EFE despre posibilitatea, sugerată de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, ca mercenarii Wagner să intenţioneze să atace Polonia sau Lituania din Belarus.

Budanov a adăugat că prioritatea mercenarilor Wagner este continentul african. „Se activează pentru a influenţa Africa”, a spus el.

Update: Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a postat o înregistrare video de la locul atacului din orașul său natal, Krivo Rog.

„Luni dimineață. Regiunile din Ucraina sunt bombardate de ocupanți, care continuă să terorizeze orașele și oamenii pașnici. Krivoi Rog. Herson. Au fost lovite clădiri rezidențiale, o clădire universitară, o intersecție. Din păcate, există morți și răniți. Este posibil să existe oameni sub dărâmături. Condoleanțele mele tuturor celor care și-au pierdut apropiații din cauza terorii rusești”, a transmis Zelenski.

Update: Un atac ucrainean cu dronă a vizat în cursul nopţii o secţie de poliţie din regiunea rusă Briansk, de la graniţa cu Ucraina, a anunţat luni guvernatorul Aleksandr Bogomaz, informează AFP, citată de news.ro.

Atacul nu a provocat victime, potrivit oficialului regional rus.

„Forţele ucrainene au atacat districtul Trubcevski în timpul nopţii”, a scris Aleksandr Bogomaz pe Telegram.

„O dronă a lovit secţia de poliţie din acest district. Nu există victime”, a precizat el, adăugând că ferestrele şi acoperişul clădirii au fost avariate.

Update: Într-o bază secretă a marinei ucraineni sunt testate, mai bine de jumătate de an, dorne navale kamikaze menite să atace cele mai importante ținte rusești. Despre acest lucru anunță postul CNN, ai cărui jurnaliști au fost primii care au avut acces la baza maritimă secretă.  

Dornele maritime au fost deja testate, recent, în cadrul atacului Podului Kerci, care face legătura dintre Rusia și peninsula Crimeea.

Potrivit CNN, citat de hotnews.ro, echipa de jurnaliști ai postului american au fost primii care a acces la această bază secretă și bine păzită de pe un lac ucrainean.

Interlocutorii jurnaliștilor americani au refuzat să își dea numele complet și gradele în forțele armate ucrainene.

Cele mai recente versiuni ale dronelor pe care reporterii CNN au putut să le vadă cântăresc până la 1.000 de kilograme, transportă până la 300 de kilograme de explozibil și au o rază de acțiune de până la 800 de kilometri, cu o viteză maximă de până la 80 km/h.

Dezvoltatorul dronei, care a cerut să rămână anonim, a declarat că a început să lucreze la dronă abia după izbucnirea războiului la scară largă.

El a spus că este o muncă importantă, deoarece Ucraina nu are prea multă forță pentru a se confrunta cu Rusia, o mare putere maritimă.

În interior se află mai multe ecrane, joystick-uri și butoane personalizate, dintre care unele sunt acoperite cu capace pentru a nu fi apăsate din greșeală, în special butonul cu mențiunea „Detonare”.

Surse din cadrul agențiilor de apărare ucrainene au confirmat pentru CNN că astfel de vehicule fără pilot au fost implicate în cel puțin două atacuri recente: asupra podului Kerci în iulie și asupra portului Sevastopol din Crimeea în octombrie anul trecut.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.