VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 515: Rușii neagă că au lovit catedrala ortodoxă din Odesa. Zelenski avertizează Moscova că va riposta

Update: Ministerul rus al Apărării susține, într-un comunicat citat de Interfax, că nu forțele ruse au lovit cu rahete Catedrala Ortodoxă din Odesa.

„Informațiile difuzate de regimul de la Kiev despre distrugerea Catedralei Schimbarea la Față din Odesa ca urmare a folosirii armelor de înaltă precizie nu sunt adevărate”, susține Ministerul rus al Apărării, afirmâd că ţintele sale în Odesa erau situate la o „distanţă sigură” de lăcaşul de cult.

„Cauza probabilă” a daunelor provocate catedralei este o rachetă antiaeriană ucraineană, mai susține Ministerul rus al Apărării.

„Având în vedere imaginile video ale Catedralei publicate de locuitorii, cea mai probabilă cauză a distrugerii acesteia a fost căderea unei rachete antiaeriene ucrainene ghidate, ca urmare a acțiunilor lipsite de discernământ ale operatorilor sistemelor de apărare antiaeriană pe care forțele armate ucrainene le plasează în mod deliberat în zonele rezidențiale ale zonelor populate, inclusiv în orașul Odessa”, declară Moscova.

Update: Președintele Volodimir Zelenski a avertizat Rusia că va riposta după atacul asupra orașului Odesa.

Rachete împotriva unor orașe pașnice, împotriva unor clădiri rezidențiale, a unei catedrale… Nu poate exista nicio scuză pentru ticăloșia rusească. Ca întotdeauna, acest rău va pierde. Și va exista cu siguranță un răspuns dat teroriștilor ruși pentru Odesa. Ei vor simți acest răspuns.

Tuturor celor afectați de acest ultim atac terorist li se oferă asistență. Sunt recunoscător tuturor celor care ajută oamenii și tuturor celor care sunt cu Odesa în gândurile și emoțiile lor. Vom trece cu bine peste asta. Ne vom întoarce la pace. Și pentru aceasta, trebuie să învingem răul rusesc”, a scris Volodimir Zeleneski pe Facebook.

Rusia a lansat un nou val de atacuri asupra Odesei în noaptea de sâmbătă spre duminică. O persoană a fost ucisă și 22 rănite, inclusiv patru copii, în bombardamentele care au distrus mai multe locuințe și o catedrală, a anunțat Poliția Națională a Ucrainei pe Telegram.

Potrivit poliției, obiectele de infrastructură civilă, blocuri de locuințe și clădirile rezidențiale au fost avariate sau distruse în urma atacului cu rachete. 

Printre obiectele avariate în urma atacului nocturn al rușilor, s-a numărat și Casa Oamenilor de Știință. Catedrala Schimbarea la Față, legată de Rusia, și a doua ca mărime a Ucrainei, a fost grav avariată.

Conform Comandamentului Operațional „Sud”, în timpul atacului cu rachete din noaptea de 23 iulie, rușii au lovit Odesa cu cel puțin cinci tipuri de rachete : rachete Onyx de înaltă precizie, rachete de croazieră Kalibr, Kh-22, dar și rachete balistice Iskander-K și Iskander-M asupra orașului.

Sistemele de apărare aeriană au distrus o „parte semnificativă” a acestora.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.