VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 510: Rusia susține că a dejucat un raid ucrainean cu drone în Crimeea

Update: Sistemele rusești de apărare aeriană și de contramăsuri electronice au doborât 28 de drone ucrainene deasupra Crimeei în primele ore ale zilei de marți, a anunțat agenția de știri RIA, care citează Ministerul rus al Apărării, potrivit Reuters.

Atacurile dronelor nu au provocat victime sau pagube, a precizat ministerul. Raidul a urmat unui atac al dronelor maritime ucrainene asupra podului din Crimeea, luni, care l-a avariat și a perturbat traficul auto.

Update: Rusia folosește cerealele pe post de muniție, a declarat ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, pentru Reuters, comentând suspendarea acordului încheiat sub egida ONU, care permitea Ucrainei să exporte cereale prin Marea Neagră.

Telus a îndemnat UE să ajute la îmbunătățirea logisticii, deoarece mai multe grâne ucrainene vor începe să treacă granițele după recoltă.

Update: Șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a declarat marți că fiecare rachetă lansată de Rusia asupra portului ucrainean Odesa echivalează, de asemenea, cu lansarea unei rachete asupra oamenilor care mor de foame în lume, potrivit Reuters.

Rusia a descris valul său de atacuri cu rachete și drone asupra porturilor ucrainene drept o răzbunare pentru atacurile lansate de Kiev. Decizia Moscovei de a se retrage din acordul privind cerealele a determinat Națiunile Unite să avertizeze că aceasta riscă să provoace foamete în întreaga lume, potrivit hotnews.ro.

UPDATE: Zonele portuare ale Odesei au fost avariate în urma unui atac rusesc cu rachete noaptea trecută. Bombardamentele au avut loc la câteva ore după expirarea acordului important cu cereale. 

„Șase rachete Kalibr au fost lansate din apele Mării Negre la Odesa”, a declarat într-un comunicat comandamentul operațional ucrainean pentru sudul țării, adăugând că acestea au fost distruse de apărarea aeriană, dar că valul de șoc și moloz de la rachetele „au deteriorat infrastructura portuară și mai multe case private”, transmite presa ucraineană.

În total, conform Forțelor Aeriene Ucrainene, 36 de drone Shahed și șase rachete Kalibr au vizat peste noapte teritoriul ucrainean, în principal în sud: 37 dintre ele au fost distruse de apărarea aeriană, precum și o dronă de recunoaștere.

Acest val de atacuri este „o dovadă suplimentară” că Rusia „dorește să pună în pericol viața a 400 de milioane de oameni din diverse țări care depind de exporturile alimentare ucrainene”, a comentat pe canalele de Telegram șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andrii Ermak.

Moscova a anunțat luni încheierea acordului de cereale adoptat în iulie 2022 sub medierea ONU și Turcia, crucial pentru aprovizionarea globală și care a permis, în ciuda războiului, exportul a 33 de milioane de tone de produse agricole ucrainene.

În urma atacului asupra podului din strâmtoarea Kerci, care a distrus o parte a traseului rutier de pe viaduct, a fost afectată logistica militară rusă din regiunile ocupate din sudul Ucrainei, arată o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului.

Autoritățile ruse au deviat traficul pentru civilii din Crimeea, în special turiști, din peninsulă către Rusia prin sudul ocupat al Ucrainei, iar surse ruse au raportat blocaje semnificative în regiunea Djankoi din Crimeea și regiunea ocupată Herson către Melitopol.

În consecință, analiștii de la ISW concluzionează că logistica rusă din sudul Ucrainei este probabil să aibă de suferit pe termen scurt și mediu. Prin urmare, unitățile rusești din regiunea Zaporojie, care se plâng deja de lipsa aprovizionării, vor avea probleme și mai mari dacă traficul de turiști și alte persoane civile va încetini rutele logistice militare de sprijin pentru forțele ruse din sudul Ucrainei.

În urma exploziilor de ieri dimineața o travee a podului a fost distrusă, iar alta deteriorată. A fost dat peste cap tot traficul rutier, însă nu și cel feroviar, care a fost reluat la câteva ore după atac.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.