Update: Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat cele trei măsuri convenite de Aliați:
- Un nou program multianual de sprijin pentru Ucraina;
- Un nou consiliu NATO-Ucraina, vom avea prima sedință mâine;
- „Am reafirmat că va deveni membru al NATO și am fost de acord să renunțăm la foaia de parcurs, va fi un singur pas. Vom adresa Ucrainei invitația de a adera la NATO când va îndeplini condițiile”
„Este un mesaj puternic și pozitiv pentru Ucraina”, a spus Stoltenberg, potrivit Hotnews.ro.
Update: Președintele Ucrainei a declarat că „NATO va oferi Ucrainei securitate și Ucraina va face ca NATO să fie mai puternică”.
„Suntem împreună pentru a ne apăra libertatea”, a proclamat Volodimir Zelenski din Piaţa Lukiskiu din Vilnius.
El a spus că crede într-o „NATO care nu ezită, nu pierde timpul şi nu se uită înapoi la un agresor”.
Aderarea Ucrainei va face NATO „mai puternică”, a mai afirmat Zelenski la Vilnius.
Update: Guvernul german a finalizat un pachet de ajutor militar de 700 de milioane de euro pentru Ucraina, a anunțat Ministerul Apărării din Germania.
Pachetul include două lansatoare Patriot din stocul Bundeswehr, 40 de vehicule de luptă de infanterie Marder suplimentare, 25 de tancuri de luptă principale Leopard 1 A5 suplimentare, precum și cinci tancuri Bergepanzer 2, plus 20.000 de obuze suplimentare de artilerie și 5.000 de obuze fumigene de 155 mm.
Pachetul „servește prioritățile Ucrainei: apărare aeriană, tancuri, artilerie… cu acesta, aducem o contribuție importantă la consolidarea sustenabilității Ucrainei”, a declarat ministrul apărării, Boris Pistorius.
Update: Kremlinul a acuzat marți NATO că tratează Rusia ca un „inamic”, adăugând că va urmări îndeaproape orice decizie luată la summitul alianței ce are loc zilele acestea la Vilnius.
Mai devreme în cursul zilei secretarul general al NATO i-a transmis un mesaj ironic președintelui Vladimir Putin, afirmând că războiul pe care l-a început în Ucraina a obținut tocmai efectul opus celui pe care l-a așteptat în ceea ce privește extinderea alianței.
Moscova a citat extinderea NATO către est drept un factor cheie care ar fi dus la decizia de a invada Ucraina în data de 24 februarie a anului trecut.
„Rusia este percepută de către ei (liderii NATO) drept un inamic, un adversar. În această notă vor avea loc discuțiile (de la Vilnius)”, a declarat joi după-amiaza purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în timpul conferinței sale zilnice de presă, notează hotnews.ro.
„Monitorizăm cu foarte mare atenție acest lucru fiindcă majoritatea lucrurilor care vor fi spuse (la summitul NATO) vor face subiectul unor analize aprofundate pentru a lua măsuri care să ne asigure propria securitate”, a adăugat el.
Update: Franța va începe să furnizeze rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei „SCALP”, ceea ce va permite forțelor Kievului să se apere, a declarat marți președintele Emmanuel Macron, potrivit Reuters și AFP.
Este vorba de rachete „SCALP-EG” (Système de Croisière Autonome à Longue Portée – Emploi Général). Acestea sunt identice cu rachetele Storm Shadow britanice, dar produse pentru Franța.
„Am decis să măresc livrările de arme și echipamente pentru a le permite ucrainenilor să aibă capacitatea de a lovi în profunzime, păstrând în același timp doctrina noastră de a permite Ucrainei să își apere teritoriul”, a declarat el la sosirea la un summit NATO în Lituania.
UPDATE: Forțele Armate Ucrainene anunță uciderea generalului-colonel, Oleg Țokov, în zona orașului Berdiansk, ocupat de militarii ruși.
Informația a fost confirmată de comandantul militar regional al Forțelor Ucrainene, Piotr Andriușcenko.
Generalul Țokov a fost implicat direct în invazia rusă a Ucrainei în 2022 și în lansarea de atacuri cu rachete asupra civililor și orașelor din Ucraina. În octombrie 2022, a fost inclus pe lista de sancțiuni a Ucrainei.
Update: Un nou atac nocturn cu drone, al doilea de la începutul lunii, a fost efectuat asupra Kievului. Loviturile au fost făcute cu drone kamikaze de tip Shahed. Forțele de apărare aeriană au anunțat că au fost distruse toate țintele inamice.
„Inamicul a atacat Kievul din aer pentru a doua oară în această lună. Anterior, ca la începutul lunii iulie, inamicul a folosit muniție Shahed”, a declarat Serghei Popko, șeful administrației militare a Kievului.
Oficialul a precizat că dronele au fost lansate dinspre sud, probabil de pe teritoriul regiunii rusești Krasnodar.
„Toate țintele aeriene detectate care se deplasau în direcția Kiev au fost distruse de forțele și mijloacele noastre de apărare aeriană. Încă o dată, mulțumim apărării antiaeriene pentru munca excelentă! Informațiile operaționale sunt actualizate și specificate. Ai grijă de tine, respectă cu strictețe regulile de siguranță, responsabil prin acțiunile tale, aduci zilnic pacea în Ucraina”, se mai arată în mesajul oficialului ucrainean.
Între timp, analiștii Institutului pentru Studiul Războiului anunță că, de la începutul acestei veri, în cadrul contraofensivei, forțele ucrainene au eliberat la fel de mult teritoriu cât a capturat armata rusă în mai bine de șase luni. Se constată că Forțele de Apărare au recucerit peste 250 de kilometri pătrați de teritoriu, ceea ce s-ar compara cu suprafața a două orașe Herson.
Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului au remarcat că cifrele din rapoartele oficiale ale Ministerului ucrainean al Apărării privind teritoriile eliberate diferă de datele ISW, deoarece Kievul „și-a calculat controlul inițial asupra teritoriului în moduri diferite”.