VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 496: Atac grav asupra regiunii Harkov. 43 de răniți în urma bombardamentelor rușilor

Update: Atacul rusesc din această după-amiază din orașul Pervomaisk, regiunea Harkov, a făcut 43 de răniți, printre care 10 copii. Atacurile au fost efectuate cu rachete ”Iskander”. Bombardamentele au avut loc asupra unor zone rezidențiale, fiind afectat și un bloc. În regiune nu se află niciun obiect militar.

Update: Contraofensiva ucraineană împotriva forțelor ruse a fost „deosebit de fructuoasă” în ultimele zile, iar trupele ucrainene își îndeplinesc principalele sarcini, a declarat marți un înalt oficial de securitate, transmite Reuters.

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a oferit cea mai recentă evaluare pozitivă a Kievului asupra contraofensivei de o lună, deși Moscova nu recunoaște câștigurile Ucrainei.

„În acest stadiu al ostilităților active, Forțele de Apărare ale Ucrainei îndeplinesc sarcina principală – distrugerea maximă a forței de muncă, echipamente, depozite de combustibil, vehicule militare, posturi de comandă, artilerie și forțe de apărare aeriană ale armatei ruse”, a scris Oleksii Danilov pe Twitter.

„Ultimele zile au fost deosebit de fructuoase”, a spus el, fără a oferi detalii de pe câmpul de luptă.

De asemenea, Valerii Shershen, purtătorul de cuvânt al Grupului de Est a forțelor armate ucrainene, a declarat că trupele ucrainene au avansat cu până la doi km (1,2 mile) în direcția Berdiansk din sudul Ucrainei, în ciuda rezistenței acerbe a forțelor ruse.

Ieri, ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a declarat că armata ucraineană a preluat în total 37,4 kilometri pătrați (14,4 mile pătrate) de teritoriu în lupte grele din ultima săptămână.

Update: Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda le-a cerut liderilor statelor membre ale NATO să dea dovadă de mai mult curaj în gestionarea, la summitul de la Vilnius din 11-12 iulie, a unei viitoare aderări a Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică, subliniind că Moscova va privi orice prudenţă ca pe o slăbiciune, relatează Reuters.

Într-un interviu acordat agenţiei de presă britanice, şeful statului lituanian le-a recomandat aliaţilor din NATO să ignore temerile conform cărora intrarea Ucrainei în NATO ar fi o provocare la adresa Rusiei, care a invadat Ucraina în 24 februarie 2022.

‘„Nu ar trebui să ezităm în luarea unor decizii mai îndrăzneţe pentru că altfel regimul lui Putin va decide că aliaţii occidentali sunt prea slabi, că ei ar trebui împinşi în colţ şi că apoi vor capitula”, a spus Nauseda.

Ucraina face presiuni asupra NATO pentru ca la summitul de la Vilnius de săptămâna viitoare Kievul să primească garanţia că va adera la Alianţă de îndată ce războiul cu Rusia se va fi încheiat.

State precum SUA şi Germania sunt însă mult mai prudente, temându-se de aducerea NATO mai aproape de un război activ cu Rusia, care a văzut în extinderea Alianţei o dovadă a ostilităţii Occidentului faţă de Moscova.

Gitanas Nauseda a declarat pentru Reuters că la summitul din 11-12 iulie ar putea fi oferite Ucrainei promisiuni că după război aderarea sa la NATO va urma o procedură mai rapidă şi că ţara va primi în continuare sprijin militar occidental în conflictul contra Rusiei.

„Înţelegem cu toţi că acum, în mijlocul războiului, Ucraina nu poate adera la NATO imediat. Înţelegem acest lucru, ucrainenii înţeleg acest lucru. Dar trebuie să creăm proceduri, să vedem cum procedăm, astfel că nu va fi timp de pierdut dacă războiul se încheie şi victoria este de partea ucraineană”, a explicat preşedintele Lituaniei.

El a mărturisit că se aşteaptă ca omologul său ucrainean Volodimir Zelenski să fie prezent la summitul de la Vilnius, în pofida faptului că acesta a spus că nu are ”niciun sens” să meargă acolo decât dacă Kievul primeşte un ”semnal” la acea reuniune: ”Sper că el va fi aici şi că va juca un rol important în luarea deciziilor de la Vilnius”.

Update: Ministerul rus al Apărării a transmis un comunicat în care pretinde că a interceptat cinci drone ucrainene în apropiere de Moscova, transmite presa rusă de stat.

 “În această dimineață, o încercare a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist folosind cinci drone, împotriva unor ținte din regiunea Moscovei, a fost dejucată”, susține ministerul.

“Regimul de la Kiev a încercat să atace infrastructura civilă, inclusiv aeroportul, care întâmplător primește și zboruri străine”, mai acuză oficialii ruși, afirmând că dronele au perturbat activitatea aeroportului Vnukovo, unul dintre cele patru aeroporturi comerciale care deservesc Moscova.

Mai multe zboruri au fost redirecționate temporar către alte aeroporturi, iar decolările de pe Vnukovo au fost sistate, după ce, aparent, o dronă a explodat în apropierea acestuia.

Trei drone au fost doborâte în apropiere de Moscova, două dintre ele lângă centura capitalei ruse,. Atacul a avut loc marți dimineață, în zori, potrivit agenției ruse de stat TASS.

Potrivit sursei citate, cele trei drone ar fi fost detectate când au trecut prin regiunea Kaluga, la 150 km SV de Moscova, dar numai una dintre ele a fost doborâtă acolo. Celelalte două au fost distruse în regiunea Novaya Moskva (Noua Moscovă), la ora 6 dimineața.

Nu există informații despre răniți sau pagube după ce dronele au fost distruse, a menționat agenția de știri de stat.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.