VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Război în Ucraina, ziua 495: Putin ar putea să ordone aruncarea în aer a centralei Zaporijie. Zelenski îl numește pe Putin „slab” și spune că pierde controlul asupra poporului

Update: Răspunsul lui Vladimir Putin la rebeliunea armată a mercenarilor Wagner a fost „slab”, iar președintele rus pierde controlul asupra propriului popor, a declarat duminică președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu pentru CNN.

Putin s-a confruntat luna trecută cu cea mai mare amenințare la adresa autorității sale din ultimele două decenii, când șeful grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, a lansat o revoltă de scurtă durată, revendicând controlul instalațiilor militare din două orașe rusești și mărșăluind spre Moscova înainte de a-și retrage mercenarii.

„Vedem reacția lui Putin. Este slabă”, a declarat Zelenski.

„În primul rând, vedem că nu controlează totul. Faptul că Wagner se deplasează adânc în Rusia și preia anumite regiuni arată cât de ușor este de făcut (acest lucru). Putin nu controlează situația din regiuni. Toată acea verticală a puterii pe care o avea se prăbușește”.

Unii ruși i-au aclamat pe luptătorii Wagner, în timp ce Prigojin a declanșat această provocare fără precedent la adresa autorității lui Putin. O înregistrare video geolocalizată și verificată de CNN a arătat mulțimile aclamând în timp ce vehiculul șefului Wagner pleca din orașul Rostov pe Don, în sudul țării, pe 24 iunie.

Zelenski a declarat că rapoartele serviciilor secrete ucrainene au arătat că Kremlinul măsoară sprijinul popular pentru Prigojin și a susținut că jumătate din Rusia l-a susținut pe șeful Wagner și revolta grupului paramilitar.

De asemenea, Zelenski a declarat pentru CNN că a fost „surprins” să vadă întâlnirea sa cu șeful CIA raportată în mass-media. „Comunicarea mea cu șeful CIA ar trebui să fie întotdeauna în culise”, a spus el. „Discutăm lucruri importante – ce are nevoie Ucraina și cum este pregătită Ucraina să acționeze.”

Zelenski a mai declarat că războiul din Ucraina nu se va încheia atâta timp cât Crimeea este ocupată de Rusia.

„Nu ne putem imagina Ucraina fără Crimeea. Și în timp ce Crimeea se află sub ocupația rusă, asta înseamnă un singur lucru: războiul nu s-a terminat încă”, a spus președintele ucrainean.

Update: Cotidianul britanic The Times scrie într-un editorial că președintele rus Vladimir Putin ar putea să ordone aruncarea în aer a centralei nucleare de la Zaporijia pentru a-și consolida poziția șubredă, scrie BBC citat de G4media.

The Times consideră că este important pentru Putin, în calitate de conducător autoritar, să salveze aparențele în ochii susținătorilor săi. Cu toate acestea, cursul războiului, a cărui declanșare în sine a fost deja o „greșeală strategică uriașă”, și recenta tentativă de revoltă a mercenarilor Wagner, în opinia ziarului, l-ar putea împinge pe Putin la unele măsuri radicale.

Armata lui Putin este de mult timp incapabilă să arate publicului succese reale pe fronturi, ceea ce dăunează imaginii unui lider de succes, iar evenimentele din 24 iunie, potrivit Times, au demonstrat și mai mult precaritatea poziției lui Putin: armata rusă aproape că nu a opus rezistență „wagnerienilor” lui Prigojin, iar oamenii din Rostov, potrivit Times, „i-au întâmpinat pe mercenari cu entuziasm”.

„Acesta este un moment periculos pentru regimul Putin și, prin urmare, un moment de pericol sporit pentru regiune. Pentru a recâștiga favorurile elitei politice, domnul Putin ar putea fi tentat să escaladeze războiul în speranța unor victorii rapide.

„Armata sa a aruncat deja în aer un baraj hidroelectric în Kahovka (deși Rusia neagă categoric acest lucru). Este foarte posibil ca ei să aibă, de asemenea, un plan pentru a lovi centrala nucleară din Zaporijia”, continuă ziarul.

Update: Un birou internațional de anchetă însărcinat cu investigarea invaziei ruse în Ucraina se deschide azi la Haga, aceasta fiind prima etapă către eventuala creare a unui tribunal menit să îi judece pe liderii ruși, transmite AFP, citat de Agerpres.

Centrul internaţional pentru urmărirea în justiţie a infracţiunii de agresiune contra Ucrainei (ICPA) reuneşte procurori de la Kiev, din Uniunea Europeană şi SUA şi de la Curtea Penală Internaţională (CPI).

Această formă a procuraturii are misiunea de a strânge probe şi de a ancheta. Ea este considerată ca o primă etapă înaintea creării unui tribunal special pentru a judeca cele mai înalte oficialităţi ruse pentru declanşarea războiului din Ucraina.

În cadrul inaugurării ICPA va fi organizată o conferinţă de presă la sediul de la Haga al Eurojust, agenţia judiciară a Uniunii Europene.

La această conferinţă de presă iau parte procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, procurorul CPI, Karim Khan, procurorul general adjunct al SUA, Kenneth Polite, şi comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, a precizat Eurojust.

Cererile de creare a unui tribunal special dedicat războiului din Ucraina s-au multiplicat, CPI neavând competenţe pentru judecarea crimelor de război şi a crimelor contra umanităţii comise în Ucraina.

În luna martie CPI, ce are sediul tot la Haga, a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin pentru presupusa deportare de copii ucraineni.

Update: Situația pe front este „foarte dificilă”, a declarat duminică ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, adăugând că „peste tot se duc lupte aprige”. Oficialul militar a precizat că forțele ruse avansează în patru direcții de pe linia frontului din estul Ucrainei.

„Inamicul avansează în sectoarele Avdiivka, Mariinka, Lyman”, a scris ministrul adjunct pe Telegram. „De asemenea, avansează şi în sectorul Svatovoe”.

Maliar a precizat că trupele ucrainene avansează cu „un succes parţial” pe flancul sudic al oraşului Bahmut, în est, precum şi în apropiere de Berdiansk şi Melitopol, în zona sudică a frontului.

În sud, ea a indicat că forţele ucrainene avansează doar „treptat”.

Update: În noaptea de 3 iunie, forțele de apărare aeriană a Ucrainei au distrus 13 din cele 17 drone de atac Shahed 136/131 lansate de, anunță autoritățile ucrainene.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.