VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 484: Zelenski a promulgat un proiect de lege care interzice importurile de cărți din Rusia în Ucraina

Update: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat joi un proiect de lege care interzice importurile comerciale de cărți din Rusia în cea mai recentă mutare de a tăia legăturile culturale dintre cele două țări, relatează Reuters.

„Cred că legea este corectă”, a scris Zelenski pe canalul său de Telegram, anunțând totodată că interdicția vizează și cărțile tipărite în Belarus sau teritoriile ucrainene ocupate de forțele Moscovei.

Legea adoptată în urmă cu un an de parlamentul de la Kiev introduce de asemenea obligativitatea obținerii unei licențe speciale pentru a importa cărți în limba rusă din terțe țări.

Cancelaria lui Zelenski a declarat într-o postare pe Twitter că actul normativ „va consolida protejarea spațiului cultural și informațional de propaganda rusă anti-Ucraina”.

Update: Volodimir Zelenski susține că serviciile de spionaj ucrainene au obținut informaţii care arată că Rusia ia în calcul să comită un atac terorist la centrala nucleară din Zaporojie, care să implice scurgeri de radiații.

„Serviciile de spionaj au primit informaţii potrivit cărora Rusia ia în considerare scenariul unui act terorist la centrala nucleară Zaporojie – un act terorist cu scurgeri de radiaţii. Au pregătit totul pentru acest lucru”, susţine Zelenski.

Într-o declaraţie video publicată pe Facebook, liderul de la Kiev dă asigurări că Ucraina împărtăşeşte informaţiile cu toţi partenerii săi internaţionali, inclusiv din Europa, America, China, Brazilia, India, lumea arabă, Africa., precum și cu organizațiile internaționale.

„Nu ar trebui să existe niciodată atacuri teroriste asupra centralelor nucleare, nicăieri. De data aceasta nu ar trebui să fie ca la Kahovka – lumea a fost avertizată, aşa că lumea poate şi trebuie să acţioneze”, spune Zelenski.

Update: Astăzi, 22 iunie, Ucraina a primit a cincea tranșă de la Uniunea Europeană în valoare de 1,5 miliarde de euro, ca parte a asistenței macrofinanciare (AMF) pe scară largă pentru 2023.

Potrivit serviciului de presă al Ministerului Finanțelor din Ucraina, suma totală a finanțării în cadrul programului ajunge la 18 miliarde de euro, iar astfel în 2023 bugetul de stat al Ucrainei a primit deja 9 miliarde de euro din fonduri concesionale de la UE.

Se observă că fondurile sunt asigurate în condiții favorabile fără precedent pentru Ucraina și sunt utilizate pentru finanțarea cheltuielilor prioritare ale bugetului de stat, potrivit unian.net.

„Asistența financiară a UE pentru Ucraina este fără precedent. Sunt extrem de recunoscător colegilor mei pentru sprijinul lor cuprinzător de la începutul invaziei pe scară largă a Federației Ruse, precum și pentru furnizarea la timp și ritmică a fondurilor, care ne permite să menținem stabilitatea macrofinanciară”, a declarat ministrul de finanțe Serhiy Marchenko.

Update: UE a aprobat al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Kremlinului care prevede, printre altele, interzicerea exporturilor către țări terțe (din proximitatea Rusiei) a bunurilor și tehnologiilor care ar putea fi folosite în sectorul militar sau de securitate, transmite Reuters.

Pachetul, anunțat de către Suedia, care deține președinția rotativă a UE, introduce un mecanism nou pentru a restricționa vânzarea și transferul de tehnologie sensibilă și produse cu dublă utilizare către alte țări, care le-ar putea vinde mai departe Rusiei. Acesta a fost adoptat pe fondul îngrijorărilor provocate de creșterea cererii acestui tip de produse, solicitate de țări afiliate cu Rusia, precum Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan, Emiratele Arabe Unite sau Turcia.

Lista include și trei companii cu sediul în China, au declarat mai mulți diplomați, sub protecția anonimatului, pentru Euronews. Documentul final nu a fost încă făcut public.

Mecanismul, concentrat mai degrabă pe națiuni întregi decât pe anumite companii, marchează o evoluție importantă în politica externă a UE, dar oficialii spun că va fi declanșat doar în ultimă instanță și în cazuri excepționale.

De asemenea, noul pachet interzice accesul în porturile Uniunii al navelor încărcate cu țiței sau produse petroliere, dacă există suspiciuni că acestea ar fi de origine rusă. În plus, sancțiunile pun pe lista neagră 71 de persoane și 33 de entități acuzate că ar fi implicate în deportarea ilegală a copiilor ucraineni în Rusia.

Update: Forţele ucrainene au efectuat un atac cu rachete asupra podului Ciongar care leagă regiunea ucraineană Herson de Crimeea, au declarat oficiali numiţi de Rusia din ambele regiuni, potrivit Reuters

Vladimir Saldo, guvernatorul numit de Rusia în Herson, a declarat că podul a fost probabil atacat cu rachete Storm Shadow, care au avariat şoseaua, iar traficul a fost deviat pe o altă rută.

La rândul său, guvernatorul Crimeei, Serghei Aksionov, a declarat că specialiştii examinează podul pentru a stabili când va putea fi reluat traficul pe pod.

Cunoscut sub numele de „poarta Crimeei”, podul Ciongar este unul dintre cele câteva poduri care leagă Crimeea – anexată de Rusia în 2014 – de partea continentală. Podurile oferă o alternativă la istmul îngust care leagă peninsula de continent.

Update: Germania oferă Ucrainei un nou pachet de asistență militară, informează Ukrinform.

Miercuri, 21 iunie, guvernul german a anunțat transferul unui alt lot de ajutor militar către Ucraina. Potrivit sursei citate, noul pachet va include

Noul pachet include: 1000 de obuze de artilerie de calibru 155 mm; proiectile ghidate de înaltă precizie de calibru 155 mm (cantitatea nu este cunoscută); 6 vehicule pentru protecția frontierei; 2 tractoare HX81 cu formula de roti 8×8; 2 semiremorci.

De asemenea, Germania a anunțat și transferul de rachete pentru sistemul de apărare aeriană Patriot, fără a indica numărul exact.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.