Update: Preşedintele american Joe Biden susține că ameninţarea omologului său rus Vladimir Putin cu armele nucleare tactice este „reală”, informează Reuters, preluată de Agerpres.
Preşedintele Biden a reamintit la o întâlnire cu donatorii din California că „acum câţiva ani”, când şi-a exprimat îngrijorarea faţă de secarea fluviului Colorado, „toată lumea m-a privit de parcă eram nebun”. M-au privit ca şi atunci când spun că sunt îngrijorat că Putin ar putea folosi arme atomice tactice”, a adăugat el.
Săptămâna trecută, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat că ţara sa a început să primească arme nucleare tactice din Rusia, iar unele din acestea sunt de trei ori mai puternice decât bombele atomice cu care SUA au lovit Hiroshima şi Nagasaki la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial.
Update: Cancelarul german Olaf Scholz a cerut Chinei să își folosească mai mult influența asupra Rusiei în ceea ce privește războiul din Ucraina, informează Reuters.
Scholz a mai spus, după o întrevedere cu premierul chinez Li Qiang la Berlin, că China nu ar trebui să furnizeze arme Rusiei și că războiul din Ucraina nu ar trebui să devină un conflict înghețat.
Update: Un soldat rus care a distrus un tanc german Leopard într-o bătălie în Ucraina a primit o recompensă de 1 milion de ruble, adică aproape 12.000 de dolari din partea unei fundații private, a anunțat marți Ministerul rus al Apărării, transmite Reuters.
Update: Banca Mondială estimează că reconstrucţia Ucrainei va costa peste 400 de miliarde de dolari, de trei ori mai mult decât PIB-ul Ucrainei.
De la debutul invaziei ruseşti, în luna februarie 2022, susţinătorii externi au alocat 59 de miliarde de dolari pentru a sprijini Ucraina.
Având în vedere cifra de 40 de miliarde de dolari pentru faza iniţială a reconstrucţie, adjunctul şefului biroului preşedintelui Zelenski, Rostyslav Shurma, a spus pentru Reuters că accentul iniţial ar trebui să fie pus pe industria fierului şi oţelului. Mai multe detalii aici.
Update: Norvegia a anunţat luni că va aloca 250 de milioane de coroane norvegiene (aproape 21,5 milioane de euro) pentru securitatea nucleară în Ucraina, pe fondul temerilor cu privire la centrala Zaporojie, după distrugerea unui baraj pe fluviul Nipru, informează AFP, citată de Agerpres.
„Războiul ilegal iniţiat de Rusia constituie o ameninţare la adresa siguranţei şi securităţii nucleare în Ucraina”, a subliniat Ministerul Afacerilor Externe norvegian într-un comunicat. „Un accident nuclear în Ucraina ar avea consecinţe nu doar pentru Ucraina însăşi, ci şi dincolo de frontierele ei”, a adăugat ministerul norvegian.
Ajutorul va fi împărţit între o contribuţie de 100 de milioane de coroane pentru Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), pentru a permite experţilor acesteia să-şi menţină prezenţa la mai multe situri nucleare în Ucraina, printre care Cernobîl şi Zaporojie, şi o sumă de 150 de milioane de coroane pentru întărirea siguranţei instalaţiilor.
Update: Uniunea Europeană intenționează să propună un pachet de ajutor financiar de aproximativ 50 de miliarde de euro (55 de miliarde de dolari) pentru Ucraina înainte de conferința donatorilor de la Londra, transmite Bloomberg, citând oficiali europeni.
Potrivit publicației, Comisia Europeană dorește să ajute la finanțarea cheltuielilor curente ale Kievului și a plăților urgente pentru reconstrucția țării.
Update: „Cea mai mare lovitură” a contraofensivei Ucrainei urmează să vină, în ciuda rezistenţei dure a trupelor Moscovei, a declarat Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei, Hanna Maliar.
Totodată, oficialul militar a recunoscut că operațiunea este dificilă, deoarece Rusia depune tot efortul pentru a opri ofensiva.
„Inamicul nu va renunța cu ușurință la pozițiile sale și trebuie să ne pregătim pentru un duel dur. De fapt, asta se întâmplă chiar acum”, a scris Maliar pe Telegram.
Militarii „se mişcă aşa cum ar fi trebuit să se mişte. Iar cea mai mare lovitură urmează să vină”.
Ea a precizat că cele mai aprige lupte au avut loc în estul şi sudul Ucrainei.
„În ciuda faptului că trupele noastre înaintează în mai multe direcții din sud, inamicul își concentrează eforturile în est și continuă să avanseze în acea direcție”.
Update: Rusia a lansat peste noapte un atac aerian de amploare asupra Ucrainei, vizând capitala și orașele din est până în vest, potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Potrivit informațiilor preliminare, sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât 28 din cele 30 de drone Shahed de fabricație iraniană lansate de Rusia.
De asemenea, comandamentul militar a precizat că Rusia a lansat șapte rachete în atacul asupra Zaporojie, potrivit informațiilor preliminare.