Update: Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat luni Occidentul că, împreună cu SUA, duce „un război hibrid nedeclarat” împotriva Rusiei şi caută să destabilizeze situaţia politică din țară înaintea alegerilor prezidenţiale din 2024, în acelaşi mod în care a făcut-o în Ucraina (în 2014) şi a încercat să o facă şi în Belarus (şase ani mai târziu), scrie EFE, citată de Agerpres.
„Ei şi-au stabilit clar obiectivul să submineze stabilitatea politică a ţării noastre, mai ales în contextul alegerilor prezidenţiale de anul viitor”, a declarat Lavrov la o reuniune a partidului Rusia Unită (de guvernământ), dedicată cooperării internaţionale şi sprijinului pentru diaspora rusă.
„Practica vicioasă de ingerinţă în afacerile interne ale ţărilor suverane nu încetează”, inclusiv prin „ameninţări, şantaj, organizarea de „revoluţii colorate”, a declarat şeful diplomaţiei ruse, denunţând că „Occidentul colectiv”, în frunte cu SUA, duce „un război hibrid nedeclarat” împotriva Rusiei.
„Regimul de la Kiev este folosit ca o unealtă, ei furnizează arme şi muniţie moderne naziştilor în Ucraina, trimit instructori şi mercenari”, a afirmat Lavrov.
„Duşmanii noştri îşi declară în mod deschis obiectivele: să învingă armata rusă pe câmpul de luptă, să submineze suveranitatea noastră politică şi economică şi să împingă Rusia în curtea din spate a politicii internaţionale”, a spus el.
Update: Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, spune că situația din estul țării este „dificilă” și că Rusia nu renunță la ambiția de a ocupa întreaga regiune Donbas, unde își concentrează forțele, conform The Guardian.
„Situația în est este acum dificilă. Inamicul și-a mobilizat forțele și desfășoară o ofensivă activă în direcțiile Liman și Kupian, încercând să preia inițiativa. (…) Luptele intense continuă. Inamicul nu abandonează planurile sale de a ajunge la granițele regiunilor Donețk și Lugansk. În prezent, aceasta este principala linie ofensivă a inamicului. Prin urmare, a concentrat un număr semnificativ de unități în est, în special unități de asalt aeropurtat. Trupele noastre acționează cu curaj în fața superiorității inamicului în forțe și mijloace și nu îi permit să avanseze”, a scris pe Telegram Hanna Maliar.
Update: Pe parcursul a două săptămâni de acțiuni ofensive în direcțiile Berdiansk și Melitopol, armata ucraineană a eliberat opt localități a declarat luni ministrul adjunct al apărării de la Kiev, Hanna Maliar.
Într-o postare pe Telegram, Maliar a spus că operațiunile ofensive din regiunea Zaporojie au eliberat localitățile: Novodarivka, Levadnoie, Storojevo, Makarovka, Blagodatne, Lobkove, Neskucinoe, Piatihatki.
Potrivit oficialului de la Kiev, militarii ucraineni au avansat în total până la 7 km în direcția Tavrian, în timp ce zona eliberată în sud este de 113 km2.
Update: Este posibil ca forțele de la Kiev să își fi oprit temporar contraofensiva pentru a-și reevalua tacticile pentru viitoarele operațiuni, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).
Colonelul Margo Grosberg, de la Centrul de informații al forțelor de apărare estoniene, a declarat la 16 iunie că, în evaluarea sa, „nu vom vedea o ofensivă în următoarele șapte zile”.
Wall Street Journal a relatat în mod similar la 17 iunie că forțele ucrainene „și-au întrerupt în mare parte avansările în ultimele zile”, în timp ce comandamentul de la Kiev își reexaminează tacticile.
ISW afirmă, în ultima sa actualizare privind războiul, că aceste rapoarte sunt în concordanță cu observațiile sale recente privind amploarea și abordarea contraatacurilor ucrainene localizate în sudul și estul țării.
Acesta adaugă că Ucraina nu a angajat încă majoritatea forțelor sale disponibile în operațiunile de contraofensivă și nu pare să fi lansat încă efortul principal.
Analiștii occidentali precizează că pauzele operaționale sunt o caracteristică obișnuită a inițiativelor ofensive majore, iar această pauză nu înseamnă sfârșitul contraofensivei Ucrainei.
Update: Administrația pro-rusă a declarat că forțele ucrainene au capturat duminică satul Peatîhatkî din regiunea Zaporojie în timp ce au suferit pierderi grele, potrivit dpa. Ministerul rus al Apărării neagă informația.
„Forţele ucrainene au reuşit să preia (satul) sub controlul lor”, a scris duminică pe Telegram reprezentantul administraţiei loiale Moscovei, Vladimir Rogov, scrie Agerpres.
Acesta a spus că forţele ucrainene au reuşit să cucerească satul în pofida faptului că au suferit „pierderi colosale” în timpul unor valuri de atacuri, susţinând că sute de soldaţi ucraineni au fost ucişi. Nu a existat o confirmare din partea ucraineană.
Zona este acum bombardată cu artilerie din partea rusă cu scopul de a încercui trupele ucrainene, a spus Rogov, menţionând că sunt în curs lupte grele.
Cu toate acestea, guvernul rus a contrazis duminică informațiile liderului instalat în sudul Ucrainei, relatează CNN, citat de news.ro.
„Un atac asupra Piatihatki a fost respins. Peste o duzină de tancuri, vehicule blindate şi efective (ale Forţelor Armate ale Ucrainei) au fost distruse”, a scris centrul de presă al batalionului rus într-o postare pe pagina Telegram a Ministerului rus al Apărării.
CNN precizează că nu poate verifica în mod independent afirmaţiile despre evoluţiile de pe câmpul de luptă.