VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 478. Rușii au tras cu rachete asupra Kievului: Detalii de la șeful administrației militare a orașului

Update: Administrația militară a orașului Kiev (KGVA) a comentat atacul masiv cu rachete asupra Kievului.

„Un atac aerian combinat masiv asupra Kievului. Inamicul a folosit rachete balistice, de croazieră și UAV-uri în același timp”, a declarat Serghei Popko, șeful KGVA.

Potrivit lui, anterior, în spațiul aerian din jurul Kievului, forțele și mijloacele de apărare aeriană au descoperit și distrus cu succes: 6 rachete aerobalistice „Pumnal”; 6 rachete de croazieră „Caliber” și 2 UAV-uri de recunoaștere.

„Informațiile despre victime sau distrugeri nu au fost încă primite. Rapoartele operaționale sunt colectate și perfecționate. Există o probabilitate mare de atacuri repetate cu rachete în viitorul apropiat. Prin urmare, nu ignorați alertele de raid aerian!!!” a avertizat el, potrivit unian.net.

Update: Preşedintele rus Vladimir Putin, pe numele căruia Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis în aprilie un mandat de arestare, ceea ce îi limitează libertatea de mişcare, a acceptat invitaţia omologului său turc recent reales în funcţie, Recep Tayyip Erdogan, de a efectua o vizită în Turcia.

„Preşedintele turc şi-a confirmat invitaţia făcută preşedintelui nostru de a efectua o vizită în Turcia”, a declarat joi într-o conferinţă de presă Iuri Uşakov, consilierul pe probleme politice al lui Vladimir Putin, potrivit agenţiei de presă ruse Interfax și publicației turce Daily Sabah, preluate de dpa. Mai multe detalii AICI.

Update: Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a sosit vineri la Kiev în cadrul unei misiuni de pace africane, a anunțat președinția sud-africană, potrivit CNN.

„Președintele Ramaphosa a purtat în ultimele săptămâni o conversație cu președintele Vladimir Putin al Federației Ruse, președintele Zelenski, președintele Xi Jinping al Republicii Populare Chineze, liderii țărilor BRICS și secretarul general al Națiunilor Unite cu privire la eforturile de a facilita un proces pașnic al conflictului Ucraina-Rusia, în conformitate cu statutul Africii de Sud ca stat nealiniat”, se arată în comunicatul emis joi de instituție.

Ramaphosa este așteptat să se întâlnească vineri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și apoi să se deplaseze în Rusia pentru discuții cu președintele Vladimir Putin la Sankt Petersburg, sâmbătă.

Update: Spania va oferi Ucrainei transportoare blindate pentru trupe, tancuri Leopard și un spital de campanie

Șefa departamentului, Margarita Robles, a anunțat în cadrul unei reuniuni a miniștrilor apărării din cadrul NATO, care a avut loc la Bruxelles, 20 de transportoare blindate pentru trupe vor ajunge în Polonia pe 19 iunie, pe lângă cele 40 de vehicule deja livrate Kievului, iar Spania va trimite și patru tancuri de luptă Leopard 2A4, care se aflau în reparații.

„Ucraina apără o cauză justă și, prin urmare, are sprijinul nostru absolut nu doar în trimiterea de material, ci și în instruirea militarilor ucraineni”, a declarat Robles. „Angajamentul nostru de a sprijini Ucraina în urmărirea unei păci cuprinzătoare, juste și durabile va rămâne ferm până când va fi necesar.”

Departamentul militar spaniol a anunțat, de asemenea, donarea către Ucraina a spitalului de campanie Role 2+, care poate fi desfășurat în 24 de ore și care este capabil, de asemenea, să ofere servicii de chirurgie de urgență.

Înainte de livrarea acestuia, Spania intenționează să instruiască militarii ucraineni.

Update: Deși nu s-a luat încă o decizie de a furniza Ucrainei avioane de luptă americane de generația a IV-a – F16, antrenarea piloților ucraineni este deja în curs, a dezvăluit Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, transmite The Guardian.

„Faptul că a început pregătirea ne oferă opțiunea de a decide să livrăm avioanele, iar la momentul respectiv, piloții vor fi deja pregătiți să le opereze”, a spus Stoltenberg jurnaliștilor la sosirea la o întâlnire a miniștrilor apărării la Bruxelles.

Anterior, SUA, care au un drept de aprobare sau refuzare privind livrarea de avioane F16 de către statele terțe, au arătat că nu vor bloca astfel de livrări către Ucraina, fără însă a lăsa explicit de înțeles că le-ar putea aproba.

Pregătirea piloților ucraineni va dura însă luni de zile, aceștia fiind antrenați numai pe aeronave sovietice MiG-29 și Suhoi Su-27. Ucraina nu are încă piste adaptate pentru F-16, care, spre deosebire de avioanele sovietice, poate utiliza armament inteligent, de producție occidentală.

The Guardian arată că această evoluția survine după luni de dezbateri intense la Washington cu privire la riscurile ca Ucraina să utilizeze acest tip de avioane pentru a ataca ținte de pe teritoriul Rusiei, ceea ce ar putea duce la escaladarea conflictului.

În februarie, președintele SUA, Joe Biden, a refuzat cererile ucrainene pentru livrarea unor avioane de luptă occidentale. Kievul a avertizat în ultimele zile că contraofensiva sa întâmpină dificultăți din cauza superiorității aeriane și de artilerie a Rusiei.

Kievul a avertizat în ultimele zile că contraofensiva sa mult așteptată se lovește de superioritatea aeriană a Rusiei.

În ciuda acestor provocări, oficialii militari ucraineni a declarat că sunt înregistrate progrese în contraofensivă, Ucraina recâștigând controlul asupra a 103 km pătrați în ultimele zile.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.