VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 477: Parlamentul European a aprobat o Rezoluție prin care cere aderarea Ucrainei la NATO

Update: Eurodeputații cer aliaților NATO să-și onoreze angajamentul față de Ucraina și să deschidă calea pentru ca Ucraina să fie invitată să se alăture alianței de apărare.

În rezoluția adoptată joi cu 425 voturi pentru, 38 împotrivă și 42 abțineri, eurodeputații subliniază că se așteaptă ca „procesul de aderare să înceapă după încheierea războiului și să fie finalizat cât mai curând posibil”.

Până la obținerea statutului de membru cu drepturi depline, UE și statele sale membre, împreună cu aliații NATO și partenerii care împărtășesc aceeași viziune, trebuie să colaboreze îndeaproape cu Ucraina pentru a dezvolta un cadru temporar pentru garanțiile de securitate, spun deputații, care urmează să fie pus în aplicare imediat după război. Parlamentul subliniază că integrarea Ucrainei atât în NATO, cât și în UE ar spori securitatea regională și globală și ar consolida legăturile dintre Ucraina și comunitatea euro-atlantică, notează europarl.europa.eu.

Update: Comisia Electorală rusă a anunțat, joi, organizarea unor „alegeri locale” în teritoriile pe care Rusia le ocupă în Ucraina şi a căror anexare a revendicat-o în septembrie 2022.

Aceste „alegeri” ar urma să se desfășoare în data de 10 septembrie.

În cadrul lor, ar urma să fie aleși membri ai unor adunări regionale şi consilieri municipali, în pofida faptului că regiunile ucrainene Lugansk şi Doneţk, în est, şi Zaporojie şi Herson, în sud, sunt devastate de confruntări armate.

Ucraina desfăşoară în prezent o ofensivă în vederea recuceririi acestor teritorii și exclude, la nivelul declarațiilor oficiale, orice compromis cu privire la integritatea sa teritorială.

Update: Ucraina va primi încă 14 tancuri Leopard-2 de la partenerii occidentali, finanțate de Danemarca și Țările de Jos, a informat joi cotidianul de afaceri Handelsblatt, citând surse NATO, relatează Reuters.

Vehiculele vor fi furnizate și recondiționate de grupul Rheinmetall, scrie ziarul.

Contractele pentru noua livrare au fost deja semnate și guvernul german a fost implicat, deoarece trebuie să fie de acord cu exportul de vehicule, a adăugat acesta.

Livrarea tancurilor de luptă urmează să aibă loc până la sfârșitul lunii ianuarie, a raportat Handelsblatt.

Update: Preşedintele Volodimir Zelenski a cerut din nou ca ţara sa să adere rapid la NATO, pe fundalul războiului de agresiune iniţiat de Rusia, informează joi dpa.

„Acesta este momentul exact în care presupunerile ruseşti că cineva din NATO încă se teme de Rusia trebuie să fie complet spulberate”, a spus Zelenski. Zelenski a spus că a discutat miercuri cu preşedintele polonez Andrzej Duda despre summitul NATO de la Vilnius din iulie.

Noaptea trecută, forțele ruse au lansat din nou un atac masiv, combinat cu drone și rachete de croazieră, asupra orașelor ucrainene. Doar în regiunea Odesa, administrația militară locală a anunțat că forțele ucrainene au reușit să distrugă, înainte de a ajunge la sol, 13 drone ”Shahed”, lansate de ruși din sud și nord.

În total, potrivit Forțelor Aeriene Ucrainene, au fost distruse 22 de ținte inamice, inclusiv o rachetă de croazieră X-101/X-555 și toate cele 20 de drone Shahed. De asemenea, printre țintele doborâte se numără și un aparat de zbor fără pilot ”Orlan”.

Totuși, trei rachete de croazieră, lansate dinspre Marea Caspică, și-au atins țintele. Acestea au lovit clădiri industriale din regiunea Dnepropetrovsk. Administrațiile militare locale urmează să raporteze consecințele atacului.

Două întreprinderi industriale au fost lovite și în orașul Krivoi Rog. În ultima zi, au fost înregistrate și 40 de atacuri asupra localităților din regiunea Herson, fiind raportați doi răniți. În total, în ultimele 24 de ore, forțele ruse au lansat 38 de atacuri aeriene.

Pe de altă parte, în timp ce Ucraina anunță progrese mici în contraofensiva sa împotriva forțelor ruse, care durează deja 10 zile, evaluările Occidentului arată că armata ucraineană înregistrează pierderi semnificative și progresează lent spre linia principală de apărare a Rusiei.

Trupele rusești și-au intensificat atacurile și au minat dens câmpurile pentru a opri contraofensiva Ucrainei. Chiar și așa forțele de la Kiev „avansează cu încredere”, a declarat ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.