VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 466: Rusia continuă să înregistreze pierderi majore în Bahmut. Oamenii din Belgorod, îndemnați să îşi părăsească casele

Update: Rusia continuă să sufere „pierderi semnificative” în timpul luptelor din jurul Bahmut, în estul Ucrainei, a declarat sâmbătă comandantul forțelor terestre ucrainene, Oleksandr Syrskyi, după ce a vizitat trupele de pe linia frontului, relatează CNN.

Apărarea antiaeriană rusă a doborât în noaptea de sâmbătă spre duminică până la nouă drone deasupra peninsulei Crimeea, a declarat şeful prorus al peninsulei anexate, Serghei Axionov, citat de EFE.

Update: Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, a cerut duminică tuturor locuitorilor din localităţile de la graniţa cu Ucraina care se află sub tirul artileriei (inamice) să îşi părăsească locuinţele din cauza bombardamentelor forţelor ucrainene asupra regiunii.

„Ascultaţi autorităţile şi părăsiţi-vă temporar locuinţele pentru a păstra ceea ce aveţi mai de preţ, viaţa voastră şi a celor dragi vouă”, a scris pe contul său de Telegram.

Oficialul a explicat că apelul său vizează nu doar locuitorii din districtul Şebekino, care a fost cel mai afectat de atacuri în ultimele zile, ci pentru toate districtele aflate sub bombardament.

El a spus că în timpul nopţii au continuat atacurile artileriei ucrainene asupra districtului Şebekino şi, de asemenea, asupra districtului Volokonovski, unde s-au înregistrat multe pagube, dar nu au existat victime, potrivit datelor preliminare.

Guvernatorul a indicat că peste 4.000 de persoane au fost relocate şi se află în adăposturi temporare, în principal în şcoli şi cămine universitare, în această regiune, care se învecinează cu Ucraina în sud şi vest, potrivit agerpres.ro.

Potrivit lui Gladkov, două femei au fost ucise sâmbătă în localităţile Novaia Tovoljanka şi Bezliudovka, ambele în districtul Şebekino, iar cinci civili au murit vineri sub focul inamicului.

Update: O fetiţă de doi ani a fost ucisă şi alte peste 20 de persoane au fost rănite, printre care cinci copii, în urma căderii unei rachete ruseşti în apropierea oraşului Dnipr, în centrul Ucrainei. Despre aceasta a anunţat duminică guvernatorul regional.

„Peste noapte, trupul unei fetiţe care abia împlinise doi ani a fost scos de sub dărâmaturile unei case”, a scris Serhii Lîsak pe aplicaţia de mesagerie Telegram, potrivit Reuters.

Şaptesprezece persoane primesc îngrijiri la spital după ce o zonă rezidenţială a fost atacată cu rachete de croazieră cu rază scurtă de acţiune Iskander, a precizat Lîsak.

Nu există deocamdată o reacţie din partea Moscovei.

Update: Apărarea antiaeriană rusă a doborât în noaptea de sâmbătă spre duminică până la nouă drone deasupra peninsulei Crimeea. Despre aceasta a anunțat şeful prorus al peninsulei anexate, Serghei Axionov, citat de Agerpres.

Bateriile antiaeriene au doborât cinci dintre aparatele aeriene fără pilot, în timp ce restul au fost scoase din uz de sistemele de război radio-electronic şi nu şi-au atins ţintele la Djankoi, a declarat Axionov pe contul său de Telegram.

Totuşi, căderea uneia dintre drone a provocat pagube în oraşul Djankoi, unde a avariat două maşini şi a spart geamurile la trei case.

De asemenea, el a afirmat că o dronă neexplodată a aterizat în curtea unei case, ceea ce a obligat chemarea geniştilor şi evacuarea a aproximativ 50 de persoane.

Update: Ministerul de externe al Ucraina a criticat dur guvernul ungar după ce acesta a publicat un clip video în data de 30 mai, în care era afișată harta Ucrainei fără Crimeea, peninsula ocupată de ruși din 2014 și pe care regimul criminal de la Kremlin susține că a anexat-o.

Conform The Kiyv Independent, guvernul Ungariei a publicat un clip de 30 de secunde în care cere o încheiere a războiului Rusiei în Ucraina.

În imagini apare o explozie peste o hartă a Ucrainei, din care lipsește teritoriul Crimeei. Oficial, însă, Ungaria nu a recunoscut anexarea peninsulei de către Rusia, din 2014. „A identifica peninsula Crimeea ca teritoriu care nu face parte din Ucraina merge împotriva poziției repetate de guvernul de la Budapesta, conform căreia sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în granițele sale acceptate la nivel internațional”, a transmis ministerul de externe ucrainean, potrivit digi24.ro.

Diplomația ucraineană a îndemnat Ungaria să nu mai „valideze” revendicările Rusiei și să respecte obligațiile sale internaționale asumate, ca membră a ONU, UE și NATO.

Update: Detaşamente ale unităţii speciale cecene Ahmat sunt angajate în lupte grele împotriva armatei ucrainene în împrejurimile oraşului Doneţk. Despre aceasta a anunţat sâmbătă Ministerul rus al Apărării, citat de agenţia EFE.

Kadîrov a anunţat că unităţile sale de asalt au început operaţiuni ofensive pentru „eliberarea” unor localităţi în provinciile ucrainene Doneţk, Zaporojie şi Herson, provincii care, împreună cu Lugansk, au fost anexate de Rusia, deşi trupele ruse le controlează doar parţial. Potrivit lui Kadîrov, trupele Ahmat vor activa ca unităţi de asalt în sectoarele cele mai periculoase ale frontului ucrainean, misiune încredinţată până în prezent mercenarilor unităţii Wagner.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.