VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 440. SUA anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 1,2 miliarde de dolari

Update. Statele Unite au anunţat marţi un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 1,2 miliarde de dolari, destinat în special consolidării apărării aeriene împotriva atacurilor Rusiei, transmite AFP.

Acest nou ajutor reflectă „hotărârea Statelor Unite de a continua să sprijine Ucraina prin furnizarea de resurse esenţiale pe termen scurt, cum ar fi sisteme de apărare aeriană şi muniţii”, întărindu-i în acelaşi timp capacitatea de a se apăra „pe termen lung”, se arată într-un comunicat al Pentagonului.

Nu este vorba de o asistenţă directă din stocuri americane, ci de finanţare pentru achiziţii de armament pe termen mai lung, evitându-se astfel apelarea la arsenalul SUA, care a fost deja solicitat. Pachetul de ajutor nu specifică tipul de sistem de apărare aeriană preconizat, dar oferă muniţie pentru sistemele anti-dronă, potrivit digi24.ro.

Ucraina a cerut în mod repetat Occidentului să livreze mai multe blindate, artilerie, muniţie, dar şi avioane de luptă şi sisteme de tragere cu rază lungă de acţiune pentru a lovi logistica rusă mult în spatele liniei frontului. Această nouă tranşă ridică la peste 36 de miliarde dolari totalul ajutorului militar american acordat Ucrainei de la începutul ofensivei ruse în februarie 2022.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, şi-a exprimat marţi aprecierea pentru noul ajutor militar acordat de SUA ţării sale.

„Apreciem acest semn de solidaritate cu Ucraina, într-o zi simbolică pentru noi – Ziua Europei şi Ziua Victoriei asupra nazismului în cel de-Al Doilea Război Mondial. Împreună ne îndreptăm spre o nouă victorie”, a declarat Zelenski, pe Twitter.

Update: Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sosit marți la Kiev pentru a marca Ziua Europei, potrivit unei postări pe contul său de Twitter.

„Este plăcut să ne întoarcem la Kiev. Unde valorile pe care le prețuim sunt protejate în fiecare zi. Prin urmare, este locul potrivit pentru a sărbători Ziua Europei”, a scris von der Leyen, a scris Von der Leyen.

Totodată, oficialul european a salutat decizia liderului de la Kiev de a decreta ziua de 9 mai drept Ziua Europei în Ucraina.

Președinta Comisiei Europene a publicat și o fotografie de pe peronul gării din Kiev, unde a fost întâmpinată de viceministrul ucrainean de Externe Evgheni Perebiinis.

Președintele ucrainean a propus luni marcarea Zilei Victoriei asupra nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial cu o zi mai devreme, la 8 mai. Totodată, pe 8 mai, Zelenski a semnat un decret prin care stabilește ca Ziua Europei în Ucraina să fie sărbătorită anual pe 9 mai, împreună cu statele Uniunii Europene.

Rusia a lansat în ultimele 24 de ore 25 de rachete de croazieră asupra Ucrainei, al doilea atac în ultimele două zile. Sistemele de apărare antiaeriană au doborât 23 de rachete, au declarat oficiali ucraineni, după ce au fost lansate alerte de raid aerian în toată țara.

„În jurul orei 22:00 pe 8 mai, inamicul a lansat opt rachete „Calibr” de pe portavioanele din Marea Neagră îndreptate spre regiunile estice ale țării. Toate cele opt rachete au fost distruse de forțele de apărare aeriană.

La aproximativ ora 04:00 pe 9 mai, ocupanții au lansat 17 rachete de tip X-101/X-555 cu avioane strategice Tu-95 din regiunea Caspică”, a informat Statul Major General al Forţelor Armate ucrainene în raportul său zilnic publicat în dimineața zilei de 9 mai.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.