VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Război în Ucraina, ziua 435. Zelenski, convins că contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei va avea succes

Update. Președintele Volodimir Zelenski „nu crede că contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei ar putea să nu aibă succes”. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă comună cu prim-miniștrii olandei Mark Rutte și Belgia Alexander de Croo, la Haga.

Credem în succesul contraofensivei noastre. Acest lucru este foarte important. Facem tot posibilul – trupele noastre, societatea noastră, care sprijină și lucrează cu armata, antreprenorii noștri – toată lumea se gândește cum să ne întărim armata. Suntem cu adevărat pregătiți pentru o contraofensivă”, a subliniat el Zelenski.

În același timp, el și-a exprimat încrederea că rezultatul va fi atins.

Nu pot spune că succesul 100% este garantat. Pentru că nimeni nu știe asta. Și cred că nici măcar nu este corect să vorbim despre succes când pierzi oameni. În orice caz, vom merge înainte„, a subliniat președintele Ucrainei, potrivit unian.net.

Update. E nevoie de peste 400 de miliarde de dolari pentru reconstrucția Ucrainei, după dezastrul provocat de Rusia”. O declarație în acest sens a fost făcută de președintele ucrainean Volodimir Zelenski în cadrul unei conferințe de presă comună cu prim-ministrul olandez Mark Rutte și premierul belgian Alexander de Croo.

Zelenski a reamintit că invadatorii ruși au distrus stații energetice, o rețea de instituții de învățământ, centre culturale și muzee, biserici și diverse facilități de infrastructură. DETALII aici

Update. Zelenski a cerut, la Haga, crearea unui tribunal pentru crime de război separat de Curtea Penală Internațională, conform Reuters.

„Agresorul trebuie să simtă toată puterea justiției. Aceasta este responsabilitatea noastră istorică. O singură instituție este capabilă să răspundă acestor crime: un tribunal. (…) un tribunal adevărat, cu drepturi depline”, a spus Zelenski.

Update. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns la Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga, unde urmează să aibă mai multe întâlniri. Instituția investighează în prezent presupusele crime de război comise de Rusia în Ucraina și a emis un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin și Maria Lvova-Belova, ombudsmanul copiilor, din cauza afirmațiilor că Rusia a deportat cu forța copii ucraineni în Rusia. Kremlinul a negat cu fermitate afirmațiile.

Update. Un mare incendiu a izbucnit la un depozit de combustibil din sudul Rusiei, nu departe de Peninsula Crimeea de la Marea Neagră, în urma unui atac cu dronă, a anunţat joi dimineaţă devreme agenţia oficială de presă rusă TASS, preluată de DPA, citând personalul de intervenţie.

Atacul a avut loc la rafinăria de petrol Ilski din oraşul cu acelaşi nume şi a provocat un incendiu la rezervorul ei, precizează agenţia rusă.

Rafinăria Ilski este deținută de Transneft, conglomeratul care gestionează sistemul de conducte prin care este transportat țițeiul din Rusia.

Rezervorul de la rafinărie alimenta navele rusești din Flota Rusă de la Marea Neagră, care are baza în Sevastopol.

Un incident similar a avut loc cu o zi înainte în satul rusesc Volna, în apropiere de Crimeea.

Update. Administraţia de stat a oraşului Kiev a publicat pe Telegram un rezumat al atacurilor de joi dimineaţă, spunând că nu sunt victime sau „distrugeri ale infrastructurii sau a instalaţiilor rezidenţiale”, potrivit The Guardian.

„Un alt atac aerian la Kiev. Pentru capitală, este deja a treia din cele patru zile din mai! Oraşul nostru nu a mai simţit o intensitate atât de densă a atacurilor de la începutul acestui an! În această seară, agresorul a efectuat din nou un atac aerian complex asupra capitalei. (În capitală, alarma a durat mai bine de 3 ore.) Ruşii au atacat Kievul folosind muniţie şi rachete de baraj de tip Shahed, probabil de tip balistic. (Tipul final de rachete utilizate va fi determinat numai după examinarea resturilor). Conform informaţiilor preliminare, în spaţiul aerian al Kievului de către forţele noastre de apărare aeriană, toate rachetele şi UAV-urile inamice au fost distruse! Datele sunt în curs de verificare. Potrivit rapoartelor operaţionale, nu au existat victime în rândul populaţiei civile şi nicio distrugere a instalaţiilor rezidenţiale sau a infrastructurii”. 

Regiunile în care s-au auzit alarmele de raid aerian joi dimineaţă includ Kiev, Cernigău, Sumî, Poltava, Kirovohrad, Harkov, Nikolaiev, Odesa, Dnipro şi Zaporojie, potrivit The Kyiv independent. 

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a cerut, miercuri, „eliminarea” preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, ca răzbunare pentru un presupus atac cu drone asupra Kremlinului, atribuit de Moscova Kievului, scrie AFP.

„După atacul terorist de astăzi, nu mai există altă alternativă decât eliminarea fizică a lui Zelenski şi a clicii sale”, a scris Dmitri Medvedev pe Telegram.

El este numărul doi în Consiliul de Securitate al Rusiei şi este obişnuit cu declaraţiile otrăvitoare.

Ucraina neagă orice implicare în atac

La începutul după-amiezii, preşedintele ucrainean, a afirmat că Ucraina nu l-a „atacat pe Putin”.

„Noi îl lăsăm pe [Vladimir Putin] instanţei. Luptăm pe teritoriul nostru, ne apărăm satele şi oraşele”, a spus şeful statului ucrainean în cadrul unei conferinţe de presă la Helsinki, Finlanda, cu liderii ţărilor din nordul Europei.

Cu puţin înainte, miercuri, Moscova a anunţat că a fost ţinta a „două vehicule aeriene fără pilot”, care vizau domul Kremlinului. „Datorită acţiunii rapide a armatei şi a serviciilor speciale cu utilizarea sistemelor radar de război, motoarele au fost scoase din funcţiune”, a spus preşedinţia rusă.

Preşedintele rus nu a fost prezent în capitala Moscovei în timpul atacului şi, prin urmare, nu a suferit răni.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.