VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Război în Ucraina, ziua 434: Rusia acuză Ucraina că a încercat să-l asasineze pe Putin. Reacția Kievului

Update. „Sarcina statului ucrainean în război este eliberarea teritoriilor ocupate și nu atacurile asupra Moscovei”. O declarație în acest sens a fost făcută de secretarul de presă al președintelui Ucrainei, Serghei Nikiforov, comentând incidentul nocturn de la Moscova pentru BBC News.

„Nu avem informații despre așa-numitele atacuri nocturne asupra Kremlinului, dar, așa cum a afirmat în repetate rânduri președintele Zelenski, Ucraina direcționează toate forțele și mijloacele disponibile să-și elibereze propriile teritorii și să nu atace pe altele”, a spus Nikiforov

.Totodată, acesta a remarcat că ceea ce s-a întâmplat la Moscova nu poate fi considerat un atac terorist, spre deosebire de atacurile rusești cu rachete asupra clădirilor rezidențiale înalte din Dnipro și Uman.

Update. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va întreprinde săptămâna viitoare o vizită în Germania.

Potrivit publicației germane Bild, avionul cu liderul ucrainean va ateriza în unitatea militară a aeroportului din Berlin la data de 13 mai.

„Președintele va veni în Germania la invitația președintelui federal”, au informat sursele Bild.

Forțele de securitate ale Germaniei se pregătesc deja pentru vizita președintelui ucrainean. Este planificată o operațiune masivă de poliție cu bariere, verificări de identitate, lunetişti și câini care caută explozibili.

Cancelarul Olaf Scholz îl va primi pe Zelenski pe 14 mai. Recepția va avea loc cu onoruri militare. De asemenea, sunt planificate discuții cu președintele german Frank-Walter Steinmeier.

Potrivit unian.net, astăzi, 3 mai, președintele Vladimir Zelenski întreprinde o vizită în Finlanda. Liderul ucrainean a fost întâlnit de președintele finlandez Sauli Niinistjo.

Update. Serviciul de presă al președintelui rus Vladimir Putin susține că Ucraina ar fi încercat să atace Kremlinul noaptea trecută cu ajutorul dronelor.

Potrivit unian.net, armata și agențiile ruse de informații au dezactivat două drone care au atacat Kremlinul. Nimeni nu a fost rănit.

Deocamdată este neclar dacă e vorba de o lovitură de dronă sau o înscenare a Rusiei, fie pentru a justifica acțiuni militare ale Kremlinului sau justificarea lipsei lui Putin de la parada de 9 mai. Mai multe detalii aici.

Update. Guvernele mai multor țări au confirmat că Volodimir Zelenski face o vizită miercuri în Finlanda, unde se va întlni uu liderii nordici pentru a discuta despre războiul cu Rusia și relațiile europene.

„Tema summitului este războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, sprijinul continuu al țărilor nordice pentru Ucraina, relația Ucrainei cu UE și NATO și inițiativa Ucrainei pentru o pace justă”, a precizat guvernul suedez într-un comunicat.

Zelenski se va întâlni cu președintele finlandez Sauli Niinisto, precum și cu premierii Suediei, Norvegiei, Danemarcei și Islandei, potrivit declarațiilor guvernelor suedez, danez și norvegian.

Update. Cel puțin trei persoane au murit, iar alte cinci au fost rănite, într-un atac lansat miercuri de forțele ruse asupra unui supermarket din Herson, scrie The Guardian, citând postul public de radio al Ucrainei Suspilne.

„Astăzi, în jurul orei 11:00, armata rusă a lovit un hipermarket din Herson. În prezent, se știe că sunt trei morți și cinci răniți – angajați ai magazinului și clienți”, a scris pe Telegram ministerul ucrainean de Interne, conform Suspilne.

Update. Rusia a lansat o a treia rundă nocturnă de atacuri asupra Kievului în șase zile, au declarat autoritățile orașului miercuri dimineața, dar sistemele de apărare aeriană au distrus toate dronele, înainte ca acestea să-și atingă ținta. Nu s-au raportat victime sau distrugeri, transmite : Reuters și PravdaUA.

Din primele informații, în atacul de azi-noapte, Rusia a utilizat numai drone iraniene (Shahed), nu și rachete de croazieră, mult mai scumpe, așa cum s-a întâmplat în ultimele două atacuri. Acesta a fost al treilea bombardament nocturn, din ultimele șase zile.

În regiunea Krasnodar-Krai, din Rusia, aproape de Podul Crimeei, un depozit de carburanți arde, miercuri dimineața. Nu este clar dacă acesta a fost atacat de drone ucrainene, așa cum s-a întâmplat acum câteva zile cu terminalul petrolier din Sevastopol (Crimeea) sau este vorba de un accident.

Forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate pe Frontul de Est (Kupiansk-Svatove-Kreminna) și au înaintat marginal în jurul Bakhmut și de-a lungul frontului Avdiivka-Donețk, în Donbas. Potrivit ISW, care citează surse ruse, ucrainenii au efectuat contraatacuri limitate și localizate, în zona Avdiivka. În schimb, pe Frontul de Sud, forțele ucrainene continuă să opereze în jurul insulelor din delta fluviului Nipru.

Update. Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu acordat luni ziarului The Washington Post că nu a avut nicio discuţie cu Casa Albă în legătură cu scurgerea masivă de documente ultrasecrete ale serviciilor secrete americane, calificând dezvăluirile ca fiind dăunătoare atât pentru Washington, cât şi pentru Kiev, relatează The Guardian.

Zelenski a aflat despre dezvăluiri ca toată lumea – din presă. „Nu am primit în prealabil informaţii de la Casa Albă sau de la Pentagon”, a declarat Zelenski. „Nu am avut aceste informaţii. Eu personal nu am avut. Este cu siguranţă o poveste nefericită”, a spus liderul ucrainean. „Nouă nu ne face bine”, a adăugat Zelenski. „Nu face bine nici reputaţiei Casei Albe şi cred că nu face bine nici reputaţiei Statelor Unite”, a punctat el.

Secretele scurse online prin intermediul platformei de mesagerie Discord a dezvăluit evaluări sumbre ale SUA cu privire la războiul dintre Ucraina şi Rusia, inclusiv în ceea ce priveşte deficitul de armament al Kievului înaintea unei contraofensive ucrainene foarte aşteptate, precum şi faptul că Washingtonul a cerut Ucrainei să îşi amâne atacurile planificate împotriva Rusiei pentru a marca un an de la invazia rusă în Ucraina.

Secretarul de stat Antony Blinken a discutat despre scurgerile de informaţii care au apărut pe Discord cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, în timpul unei convorbiri telefonice care a avut loc în aprilie, potrivit unui oficial american familiarizat cu această chestiune. Convorbirea, care a avut loc după ce s-a aflat despre scurgerea de informaţii, fusese programată pentru a discuta despre recenta reuniune a miniştrilor de externe NATO de la Bruxelles, a declarat oficialul, care a vorbit sub protecţia anonimatului. În acel moment, adjunctul secretarului de stat Wendy Sherman a avut, de asemenea, câteva convorbiri cu omologii săi pentru a discuta despre această problemă, deşi nu este clar dacă a discutat cu omologul său ucrainean, menţionează The Washington Post.

Opt noi brigăzi de soldaţi ucraineni au fost formate pentru a lua parte la o viitoare contraofensivă, în contextul în care se speculează tot mai mult cu privire la calendarul acesteia şi la posibilitatea de a reuşi să le aplice o înfrângere serioasă invadatorilor ruşi, relatează The Guardian.

Pe fondul îngrijorării că rezerva de ucraineni dispuşi să lupte se diminuează pe măsură ce războiul atinge pragul de 15 luni, s-au ridicat semne de întrebare cu privire la succesul procesului de recrutare pentru forţa de asalt, notează The Guardian.

Ministrul ucrainean de interne a declarat însă marţi că au fost „formate complet” brigăzile iniţiale pregătite pentru „furtună”, care cuprind până la 40.000 de soldaţi, dar a adăugat că acestea vor avea nevoie de o pregătire suplimentară înainte de a fi gata să ia parte la lupte.

Ihor Klimenko, ministrul de interne, a declarat într-un interviu pentru Interfax Ucraina că trupele vor fi reechipate, iar procesul de instruire va dura încă două-trei săptămâni înainte de a putea fi însărcinate cu „operaţiuni de asalt ofensiv adecvate” alături de armata ucraineană.

Generalul-colonel Oleksandr Sîrski, comandantul forţelor terestre ucrainene, a declarat în timpul unei vizite la Bahmut că „a luat o serie de decizii necesare menite să asigure o apărare eficientă şi să provoace pierderi maxime inamicului”. Într-o înregistrare video a vizitei sale, în cadrul căreia a înmânat distincţii soldaţilor, comandantul a declarat: „Oferim rezerviştilor noştri posibilitatea de a se pregăti şi ne pregătim noi înşine pentru acţiuni viitoare”.

Strategia Ucrainei este de a provoca pierderi grele Rusiei pe măsură ce avansează treptat în Bahmut. Documentele scurse de la Pentagon au indicat că Kievul a trimis întăriri pentru a împiedica încercuirea oraşului, în timp ce îşi construieşte treptat o forţă capabilă să organizeze un contraatac pe măsură ce vremea se îmbunătăţeşte. Aceleaşi documente care au făcut obiectul unor scurgeri de informaţii au precizat că un exerciţiu de simulare a ajuns la concluzia că Ucraina are nevoie de 12 brigăzi proaspete pentru a străpunge frontul, cuprinzând trei brigăzi proprii şi nouă brigăzi antrenate şi echipate cu tancuri Leopard occidentale şi alte tancuri, vehicule blindate şi alte echipamente la standarde NATO.

Nu este clar dacă forţa de contraatac nou formată, care are misiunea de a ajuta armata regulată, face parte din brigăzile necesare sau din rezervele suplimentare, notează The Guardian. Deşi formată de Ministerul de Interne, Klimenko a precizat că forţa, odată desfăşurată, se află sub controlul Ministerului Apărării.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.