VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 425. Vicepreședinta parlamentului ungar spune că Ucraina are nevoie de permisiunea Rusiei să intre în NATO

Update. ​Dora Duro, vicepreședintele parlamentului Ungariei, a declarat că intrarea Ucrainei în NATO fără riscuri majore de securitate este posibilă doar cu acordul Rusiei, relatează Ukraîinska Pravda.

Duro, o membră a partidului de extrema dreaptă Mișcarea Patria Noastră, a făcut comentariul într-un interviu acordat Izvestia, cel mai vechi ziar cotidian din Rusia.

„Atâta timp cât granițele Ucrainei sunt contestate și conflictul armat continuă, chiar și propriile reguli ale NATO împiedică Kievul să adere la Alianță”, a subliniat ea, adăugând că Budapesta nu vede nicio circumstanță în care Ucraina s-ar putea alătura în condiții avantajoase pentru ea Alianței Nord-Atlantice.

Însă ea a menționat apoi o condiție pentru intrarea Ucrainei în NATO: consimțământul Rusiei.

„Fără riscul de a începe un război, intrarea Ucrainei este posibilă doar dacă Rusia o aprobă sub forma unui acord definitiv”, a afirmat aceasta.

Update. Ministerul rus al Apărării a declarat luni că a respins o tentativă a forţelor ucrainene de a ataca baza de la Sevastopol a Flotei ruse de la Marea Neagră cu ajutorul a trei drone amfibie, relatează TASS şi Interfax.

Tentativa a avut loc în cursul nopţii, în jurul orei 3:30, ora Moscovei, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

„Forţele de diversiune antisubmarin au distrus toate ambarcaţiunile fără echipaj ale inamicului în apropierea Golfului Sevastopol”, a declarat Konaşenkov.

El a precizat că nu au existat pierderi în rândul forţelor ruse.

Anterior, guvernatorul din Sevastopol anunţase că Flota rusă a Mării Negre a respins în cursul nopţii un atac cu drone asupra portului Sevastopol din Crimeea. 

„Conform ultimelor informaţii: o dronă de suprafaţă a fost distrusă … a doua a explodat singură”, a scris guvernatorul Mihail Razvojaev pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Update. Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a declarat luni că trimiterea de avioane de luptă F-16 ţării sale ar fi o investiţie imbatabilă, care ar avea rezultate pozitive pentru securitatea Europei pe termen lung, potrivit EFE şi Evropeiska Pravda.

„Nu există niciun argument raţional pentru ca Ucraina să nu primească avioane de luptă moderne de tip occidental şi sunt convins că decizia va fi luată în cele din urmă”, a declarat Kuleba, citat într-un comunicat al Ministerului ucrainean de Externe remis presei.

„Furnizarea de avioane F-16 Ucrainei va fi cea mai bună investiţie a acestui deceniu în securitatea continentului european’, a subliniat el într-o intervenţie la Consiliul miniştrilor de externe din UE luni la Bruxelles, pe agenda căruia s-a aflat pe lângă alte probleme şi chestiunea livrărilor de muniţii către Ucraina.

Update: Șeful grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, le-a ordonat soldaților săi să nu mai ia prizonieri de război și să-i omoare pe toți „inamicii”, ca reacţie la ceea ce Prigojin a descris ca fiind execuţia unuia dintre oamenii săi de către forţele Kievului, transmite Hotnews.

Mercenarii Wagner se află în prezent în prima linie a bătăliei pentru Bahmut, în estul Ucrainei, care face ravagii de luni de zile.

„Nu ştim numele răniţilor noştri împuşcaţi de nişte ucraineni mizerabili. Dar noi îi vom ucide pe toţi cei aflaţi pe câmpul de luptă. Nu vom mai lua niciun prizonier. Când iei un prizonier, începi prin a avea grijă de el, îl tratezi, nu-i faci rău şi îl trimiţi acasă după un timp prin schimb sau aşa ceva”, a declarat Evgheni Prigojin într-un mesaj audio postat pe Telegram de serviciul de presă al firmei sale de catering Concordia, cea care i-a atras porecla de „bucătarul lui Putin”.

Update: O dronă căzută și plină cu explozibili a fost găsită într-o centură forestieră, în apropiere de o unitate de grăniceri din districtul Bogorodski din regiunea Moscovei.

„În districtul Bogorodski, nu departe de SNT Zaria, a fost găsită o dronă căzută plină cu explozibili”, scrie tass.ru cu referire la surse din cadrul structurilor de drept.

Potrivit surselor Agenției, aparatul de zbor s-a rupt în jumătate.

„În prezent, drona a fost dusă la examinare, timp în care vor fi stabiliți cei care au lansat-o și unde a zburat”, a mai spus reprezentantul organelor de drept.

Update: Rusia folosește pașapoartele ca instrument pentru „rusificarea” zonelor ocupate din Ucraina, unde populația ar fi constrânsă „aproape sigur” să le accepte, spune Ministerul britanic al Apărării în cea mai recentă actualizare a evoluției de pe front.

„Locuitorii din Herson au fost avertizați că cei care nu acceptă un pașaport rusesc până la 1 iunie 2023 vor fi „deportați”, iar bunurile lor confiscate”, afirmă Ministerul Apărării din Marea Britanie în evaluarea publicată luni.

Update: Flota rusă a Mării Negre a respins un atac cu drone asupra portului Sevastopol din Crimeea în primele ore ale zilei de luni, a declarat guvernatorul prorus al oraşului pe reţelele sociale, relatează Reuters.

„Conform ultimelor informaţii: o dronă de suprafaţă a fost distrusă … a doua a explodat singură”, a scris guvernatorul Mihail Razvojaev pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Acum oraşul este liniştit”, adaugă oficialul prorus. Nu au fost raportate pagube, susţine Razvojaev.

Nu a existat nicio reacție imediată din partea Ucrainei. Kievul niciodată nu își revendică în mod public responsabilitatea pentru atacurile din interiorul Rusiei și pe teritoriul controlat de ruși în Ucraina.

Atenţia se îndreaptă în aceste zile în mod special spre frontul ucrainean în condiţiile în care este aşteptată o contraofensivă ucraineană, ale cărei semne incipiente au fost observate în sudul ţării şi al cărei obiectiv, potrivit oficialilor de la Kiev, este recucerirea tuturor teritoriilor ocupate de ruşi, inclusiv Crimeea. 

Update: Explozii s-au auzit în Zaporojie în noaptea de 23/24 aprilie, a informat publicația Suspilne, citată de Hotnews.

Alertele aeriene s-au declanșat la ora 2:40 iar atacurile, care vizau satul Mala Tokmachka au ucis o familie (ea-54 de ani iar el de 65 de ani) care se aflau în curtea casei.

Update: Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat că dacă G7, grupul celor mai puternice economii democratice, va interzice exporturile de mărfuri către Rusia, Moscova va răspunde prin rezilierea acordului pentru transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră, care permite exporturile vitale de cereale din Ucraina, notează Reuters.

G7 ia în considerare o interdicţie aproape totală a exporturilor către Rusia, a relatat săptămâna trecută agenţia japoneză de ştiri Kyodo, citând surse guvernamentale nipone.

Rusia a ameninţat în repetate rânduri că va renunţa la participarea sa la acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră, care urmează să expire la 18 mai, una dintre puţinele pârghii care i-au mai rămas pentru a negocia cu Occidentul.

„Această idee a idioţilor de la G7 despre o interdicţie totală a exporturilor către ţara noastră, în mod implicit, este frumoasă, în sensul că implică o interdicţie reciprocă a importurilor în ţara noastră, inclusiv a categoriilor de bunuri care sunt cele mai sensibile pentru G7″, a declarat Dmitri Medvedev într-o postare făcută duminică pe canalul său Telegram, relatează Reuters.

„Într-un astfel de caz, acordul privind cerealele – şi multe alte lucruri de care au nevoie – se va încheia pentru ei”, a ameninţat fostul preşedinte rus.

G7 ar discuta despre o schimbare radicală a abordării sale privind sancţiunile, astfel încât exporturile către Rusia să fie interzise în mod automat, cu excepţia unora care vor fi incluse pe o listă prestabilită de produse care pot fi livrate către această ţară. În cadrul actual, este permisă vânzarea de bunuri către Rusia, cu excepţia cazului în care acestea se află în mod explicit pe lista neagră.

Eforturile rușilor sunt concentrate pe acțiuni ofensive în direcțiile Bakhmut, Avdiiv și Mariinka – aproximativ 60 de atacuri inamice au fost respinse.

Cele mai aprige bătălii continuă pentru Bahmut și Mariinka, se arată în sinteza transmisă luni dimineață de Statul Major al Armatei ucrainene.

„În ultima zi, inamicul a lansat 1 rachetă și 46 de lovituri aeriene. Au efectuat aproximativ 60 de atacuri cu MLRS asupra pozițiilor trupelor noastre și a zonelor populate”, se mai arată în raportul Statului Major.

De asemenea, forțele ucrainene au doborât 2 drone „Merlin” și 1 dronă „Orlan-10”, precum și 8 drone kamikaze „Lancet”.

Unități de rachete și trupe de artilerie ucrainene au lovit 3 stații de război electronic ale rușilor.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.