VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 419. De la începutul războiului, 2235 de prizonieri ucraineni au revenit acasă

Update: De la începutul războiului în Ucraina, 2.235 de prizonieri ucraineni au revenit în Patrie, susține liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski.

„Din 24 februarie, în Ucraina au revenit din captivitatea rusă 2.235 de bărbați și femei ucraineni. Ne amintim de toți. Îi vom aduce pe toți înapoi”, a scris Volodimir Zelenski pe Facebook.

Președintele ucrainean a publicat și o înregistrare video unde sunt redate emoțiile prizonierilor de război care au revenit în Ucraina.

UPDATE: Miniștrii de externe din Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) avertizează Rusia că va suporta „consecințe grave” dacă va utiliza armele chimice, biologice sau nucleare, transmite Reuters.

Grupul G7, care include Statele Unite, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franța, Italia și Canada, a descris amenințarea Rusiei de a introduce arme nucleare în Belarus drept „inacceptabilă”. G7 susține că „orice utilizare a armelor chimice, biologice sau nucleare în Ucraina „ar avea consecințe grave”.

În încercarea de a limita capacitatea Moscovei de a continua războiul, miniștrii G7 au avertizat și alte state, despre care SUA și alte țări și-au exprimat îngrijorarea, precum China, să nu aprovizioneze forțele armate ale Rusiei.

„Rămânem angajați să intensificăm sancțiunile împotriva Rusiei, să le coordonăm și să le aplicăm pe deplin. Reiterăm apelul nostru către terți să înceteze asistența pentru războiul Rusiei sau se vor confrunta cu costuri severe”, se arată într-un comunicat transmis marți după reuniunea din Japonia a G7.

De asemenea, Grupul celor 7 condamnă ferm „folosirea pe scară largă de către Rusia a manipulării și dezinformarii” pentru a obține sprijin pentru războiul său împotriva Ucrainei

UPDATE: Președintele rus Vladimir Putin a participat la o reuniune a comandamentului militar din regiunea Herson, din sudul Ucrainei, care este parțial ocupată de Rusia, și a vizitat sediul Gărzii Naționale „Vostok” din Lugansk, a anunțat Kremlinul.

„Vladimir Putin a vizitat sediul Gărzii Naționale „Vostok” din Republica Populară Lugansk, unde a ascultat rapoartele prezentate de generalul-colonel Alexander Lapin și de alți ofițeri superiori cu privire la situația din această direcție”, a declarat serviciul de presă prezidențial.

În cadrul reuniunii comandamentului militar din regiunea Herson, Putin a ascultat rapoartele comandanților forțelor aeropurtate și ai grupului de armată „Dnieper”, precum și ai altor ofițeri superiori care l-au informat cu privire la situația din regiunile Herson și Zaporijie, ambele proclamate de Moscova ca făcând parte din Rusia.

Putin i-a felicitat pe militari cu ocazia sărbătorilor pascale și le-a oferit în dar o copie a unei icoane.

Aceasta este prima vizită a președintelui Federației Ruse în regiunile Herson și Lugansk, regiuni anexate de Rusia după invazia la scară largă a Ucrainei.

Kremlinul nu a precizat când a participat Putin la reuniunea comandamentului militar

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat luni, în timpul unei vizite în Brazilia, că Rusia doreşte încheierea războiului din Ucraina cât mai curând posibil, însă occidentul „nu contribuie” la acest lucru, relatează Reuters.

În cadrul unei conferinţe de presă la Brasilia cu omologul său brazilian, Mauro Vieira, Lavrov a mulţumit Braziliei pentru „înţelegerea genezei situaţiei din Ucraina” şi a declarat că Rusia are „un interes” ca acest conflict să se încheie cât mai curând posibil.

Rusia a transmis în repetate rânduri că orice soluţionare a conflictului trebuie să recunoască „realităţile” anexării sale unilaterale a patru provincii ucrainene, pe care forţele sale armate le controlează parţial.

„Trebuie să rezolvăm conflictul într-un mod durabil, nu imediat”, dar nici ţările occidentale şi nici NATO ”nu contribuie” la acest lucru.

Lavrov a acuzat Statele Unite şi Europa că „nu-şi îndeplinesc obligaţiile pe care şi le-au asumat cu ani în urmă”, într-o aparentă aluzie la acordurile de la Minsk din 2014 şi 2015, care au pus capăt conflictului din estul Ucrainei, dar pe care actualul preşedinte al acestei ţări, Volodimir Zelenski, le califică astăzi drept „concesii”.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.