UPDATE. Sărbătorirea „Zilei Victoriei” în al Doilea Război Mondial a dat naștere unei probleme delicate de comunicare pentru Kremlin din cauza situației din Ucraina, notează ministerul britanic al Apărării în ultima sa evaluare asupra războiului.
Evaluarea întocmită pe baza rapoartelor serviciilor de informații de la Londra amintește că liderii mai multor regiuni învecinate cu Ucraina, inclusiv cei din Crimeea anexată ilegal de Moscova în 2014, au anunțat anularea festivităților legate de victoria în „Marele Război Patriotic”, denumirea folosită în Rusia pentru al Doilea Război Mondial.
În schimb, conducătorii unor orașe rusești aflate mai departe de granița cu Ucraina au dat asigurări că planurile pentru ziua de 9 mai nu vor fi afectate de „operațiunea militară specială” din Ucraina, nefiind aparent îngrijorați de „riscurile de securitate” invocate de omologii lor aflați mai aproape de teatrul de operațiuni militare.
„Această abordare diferită subliniază însă o provocare delicată de comunicații pentru Kremlin. Putin prezintă ‘operațiunea militară specială’ în spiritul experienței din al Doilea Război Mondial. Mesajul riscă să îi neliniștească tot mai mult pe numeroși ruși care au o imagine directă asupra campaniei eșuate și prost gestionate din Ucraina”, notează evaluarea britanică de joi dimineața.
Aceasta subliniază că onorarea soldaților căzuți în luptă din generațiile anterioare ar putea evolua cu ușurință înspre discuții despre magnitudinea pierderilor actuale suferite de forțele armate ruse în Ucraina, pe care Kremlinul încearcă să le mușamalizeze.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 13 April 2023.
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) April 13, 2023
Find out more about Defence Intelligence's use of language: https://t.co/SVyeIJPUC4
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/YXX1fNpkdM
UPDATE. Documente secrete americane divulgate sugerează că până la 354.000 de soldați ucraineni și ruși au fost uciși sau răniți de la începutul invaziei la scară largă, a relatat Reuters.
Potrivit Reuters, documentele susțin că între 15.500-17.500 de soldați ucraineni au fost uciși și 109.000-113.500 au fost răniți în timpul acțiunilor.
Rusia ar avea 35.500-43.000 de soldați uciși în acțiune și 154.000-180.000 de răniți, a adăugat Reuters.
Nici armata ucraineană, nici cea rusă nu au oferit informații clare cu privire la numărul victimelor.
Potrivit Statului Major General al forțelor armate ucrainene, Rusia a pierdut 180.050 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie anul trecut.
Documentele citate de Reuters indică, de asemenea, că serviciile de informații americane consideră că războiul are potențialul de a se prelungi după 2023, având în vedere că atât forțele ucrainene, cât și cele rusești sunt considerate a avea o sustenabilitate de luptă „moderată”.
Informațiile secrete extrem de sensibile ale Pentagonului au fost scurse prima dată pe chaturile gamerilor găzduite de Discord, în timpul unei dispute pe tema războiului din Ucraina, spun analiștii informațiilor din surse deschise, relatează The Guardian.
În urma scurgerii, Pentagonul a anunțat că a lansat o anchetă privind sursa scurgerilor.
Ucraina ia în calcul să-şi amâne până către vară contraofensiva pentru eliberarea teritoriilor sale ocupate de Rusia, pentru a fi sigură că această operaţiune este sută la sută pregătită, a declarat premierul ucrainean Denis Şmihal, într-un interviu publicat miercuri de cotidianul american The Hill.
El a asigurat că Kievul nu resimte din partea aliaţilor săi occidentali presiuni pentru a lansa această contraofensivă.
„Toți prietenii și partenerii noștri înțeleg în mod clar că, pentru a trece la contraofensivă, trebuie să fii sută la sută, și chiar mai mult de-atât, pregătit pentru a face asta”, a declarat Denis Şmihal pentru The Hill.
Declaraţia sa survine după ce rapoarte din seria de documente clasificate ale Pentagonului scurse în ultimele zile online sugerează că responsabilii militari americani, contrar declaraţiilor publice ale unor politicieni de la Washington, estimează că o contraofensivă a armatei ucrainene ar aduce, în situaţia din prezent a acesteia, doar la câştiguri teritoriale modeste, notează Agerpres.
Conform respectivelor documente, analizate de ziarul american Washington Post, armata ucraineană se află în criză de muniţii, deja raţionalizându-şi obuzele, echipamentele militare occidentale sosesc lent, militarii ucraineni sunt încă insuficient instruiţi în folosirea lor, efectivele militare sunt de asemenea insuficiente şi obosite, în timp ce armata ucraineană caută noi recruţi apelând inclusiv la distribuirea de ordine de încorporare bărbaţilor pe stradă, cu toate că pentru aşteptata contraofensivă au fost deja constituite unităţi ce nu sunt angrenate în luptele aflate în desfăşurare.
Referindu-se la aceste documente, premierul ucrainean a minimalizat importanţa lor, el asigurând că în cele din urmă „Ucraina îşi va elibera teritoriile”. „Am demonstrat de mai multe ori că putem să o facem. Partenerilor noştri occidentali noi le cerem mai multe arme, precum tancuri, muniţii, avioane, vehicule blindate”, a insistat el, în interviul pentru The Hill.