VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Război în Ucraina, ziua 411: Ucraina a convocat peste 200.000 de militari pentru contraofensiva sa, susține Prigojin. Rusia suferă pierderi colosale

Update: Ucraina a convocat peste 200.000 de militari pentru contraofensiva sa iminentă asupra forţelor ruse, a declarat duminică șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, transmite EFE, citat de Agerpres.

„Au strâns circa 200.000 de oameni. Ba chiar aproape 400.000, după alte calcule”, a declarat șeful companiei militare private într-o discuţie cu membrii grupului Ciber Frente Z. „Duşmanul este serios şi s-a pregătit mulţi ani pentru ceea ce se întâmplă acum”, a dat el asigurări.

Cât despre contraofensivă, Prigojin a apreciat că aceasta nu începe pentru că autorităţile de la Kiev aşteaptă să se usuce pământul şi să le ajungă armamentul occidental.

„Wagner nu poate câştiga războiul de unul singur. Trebuie să ne unim eforturile”, a afirmat Prigojin.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Oleksii Dmîtraşkivskii, a declarat duminică noapte la televiziunea naţională că Rusia pierde circa două companii pe zi în încercările sale de a cuceri oraşul Avdiivka, pe frontul de est al Ucrainei.

„Suferă pierderi colosale; în fiecare zi, duşmanul pierde în jur de două companii, dar o ia mereu de la capăt”, a declarat oficialul ucrainean, care a explicat totodată că ”luptele de poziţionare în zona Marinka şi Avdiivka vor continua” fără mari schimbări.

Forţele ruse – a afirmat Dmîtraşkivskii – obţin uneori rezultate, „dar toate poziţiile noastre cucerite de duşman sunt recapturate şi recuperate” de armata ucraineană.

Dmîtraşkivskii a mai informat că, potrivit unor declaraţii făcute de prizonieri de război ruşi capturaţi de ucraineni, comandanţii armatei ruse trimit la luptă soldaţi „fără nicio pregătire”. „Pur şi simplu îi trezesc în plină noapte, sub focul mitralierelor, şi îi trimit să atace poziţii”, a afirmat el.

Update: Comandantul forțelor terestre ucrainene a declarat luni că trupele ruse au trecut la tactica siriană de „pământ pârjolit” în orașul Bahmut, unde se dau cele mai aprige lupte, scrie Reuters.

„Inamicul a trecut la așa-numita tactică de pământ pârjolit din Siria. Distruge clădiri și poziții cu lovituri aeriene și foc de artilerie”, a declarat comandantul forțelor terestre ale Ucrainei, generalul- colonel Oleksandr Syrskii.

Apărarea de către Ucraina a orașului Bahmut continuă, a spus el menționând că „situația este dificilă, dar controlabilă”.

Potrivit lui, trupele ruse aduc forțe speciale și unități de asalt aeropurtate pentru atacul asupra orașului, în condițiile în care membrii grupării Wagner sunt „epuizați”.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei susține că forțele ruse încearcă să preia controlul deplin asupra orașului Bahmut având loc aprige bătălii. Pe parcursul ultimelor 24 de ore, forțele de apărare ale Ucrainei au respins peste 30 de atacuri rusești asupra regiunii Bahmut. Forțele rusești asediază Bahmut de luni de zile, în cea mai lungă bătălie a războiului care a început în urmă cu mai bine de un an.

Autoritățile de ocupație ruse desfășoară o campanie de persecuție religioasă sistematică în regiunile ocupate din Ucraina, susține Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa actualizare din 9 aprilie.

De la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, soldații sau autoritățile ruse de ocupație au comis cel puțin 76 de acte de persecuție religioasă în Ucraina, potrivit ISW. Autoritățile ruse au închis, naționalizat sau trecut cu forța cel puțin 26 de lăcașuri de cult în subordinea Bisericii Ortodoxe Ruse a Patriarhiei Moscovei, controlată de Kremlin, au ucis sau au închis cel puțin 29 de clerici sau lideri religioși și au jefuit, profanat sau distrus în mod deliberat 13 lăcașuri de cult în regiunile ocupate din Ucraina.

Analiștii institutului occidental declară că aceste cazuri de represiune religioasă nu sunt probabil incidente izolate, ci mai degrabă fac parte dintr-o campanie deliberată de eradicare sistematică a organizațiilor religioase „indezirabile” din Ucraina și de promovare a Patriarhiei Moscovei. 

Putin prezintă în mod constant Rusia drept apărător al „valorilor creștine” tradiționale, care sprijină și religiile ortodoxe, islamice, iudaism și budism. ISW a evaluat că Kremlinul folosește această operațiune de informare pentru a acuza Ucraina de intoleranță religioasă față de Patriarhia Moscovei și pentru a câștiga favoarea comunităților religioase din întreaga lume. 

Această operațiune de informare este în contradicție cu represiunile religioase rusești de pe teren, arată institutul american. Ministerul ucrainean al reintegrării a indicat că rușii au redus diversitatea religioasă cu peste 50% în Crimeea. Kremlinul continuă să folosească narațiuni false de lungă durată conform cărora guvernul ucrainean asuprește libertățile religioase ca o justificare morală pentru refuzul său de a negocia cu Ucraina, probabil în speranța de a întoarce opinia publică internațională împotriva Ucrainei. 

Potrivit ISW, Kremlinul este deosebit de dornic să acuze guvernul ucrainean că persecută Biserica Ortodoxă Ucraineană subordonată Patriarhiei Moscovei. 

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.