VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 408. Kremlinul exclude o mediere a Chinei în Ucraina

UPDATE. Kremlinul exclude posibilitatea unei medieri a Chinei în vederea unei opriri a confruntărilor armate în Ucraina şi apreciază că Rusia, care a suferit numeroase înfrângeri militare, nu poate decât să-şi continue asaltul, relatează AFP.

„Bineînţeles că China dispune de un potenţial formidabil şi eficient în serviciile sale de mediere”, a declarat joi presei un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

„Dar situaţia în Ucraina este complexă. Nu există perspectiva unei rezolvări politice. Iar pentru moment nu avem altă soluţie decât să continuăm operaţiunea militare specială”, a declarat el, folosind eufemismul prin care autorităţile ruse desemnează Războiul rus în Ucraina.

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a îndemnat, la Beijing, pe preşedintele chinez Xi Jinping, să ”aducă Rusia la raţiune” în Ucraina şi i-a cerut să nu livreze armament Moscovei, în cadrul unei întâlniri, în urma căreia cei doi lideri au făcut apel la negocieri de pace.

„Ştiu că pot să contez pe dumneavoastră pentru a aduce Rusia la raţiune şi pe toată lumea la masa negocierilor”, i-a spus Macron lui Xi, în a doua zi a unei vizite de stat, la Palatul Poporului.

UPDATE. Kievul a declarat vineri că Rusia şi-a concentrat toate eforturile pentru cucerirea completă a oraşului Bahmut, din estul ţării, calificând situaţia de aici drept „dificilă”, dar a afirmat că trupele sale rezistă în ciuda superiorităţii numerice a forţelor ruse, relatează Reuters.

Moscova a avut un succes tactic în unele locuri, dar a plătit un preţ foarte mare pentru aceasta, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Comandamentului operativ ‘Est’ al forţelor ucrainene, Serhii Cerevatîi, care susţine că Ucraina controlează situaţia de la Bahmut şi înţelege intenţiile Rusiei.

„Situaţia este dificilă, inamicul îşi concentrează toate eforturile pentru a captura Bahmut. Cu toate acestea, el suferă pierderi importante şi nu atinge un succes strategic”, a afirmat Cerevatîi.

UPDATE. Rusia a lansat în Ucraina – înainte de invazie – o vastă operaţiune de spionaj cibernetic, cu scopul de a pregăti atacuri şi de a face recensământul întregii populaţii, potrivit grupului american în domeniul securităţii cibernetice Mandiant, care ajută Kievul din vara lui 2021, relatează AFP.

„Noi am văzut că ruşii erau prepoziţionaţi din 2014-2016. La un anumit număr de ţinte am văzut urme care arată că atacatorul era prezent, adormit”, a dezvăluit, la o conferinţă, în cadrul Forumului Internaţional al Securităţii Cibernetice, la Lille, în Franţa, expertul-şef regional al Mandiant, David Grout.

În susţinerea atacului fizic, atacatorii cibernetici ai statului rus au folosit în mod masive ”wiper”-e – softuri care şterg toate datele – şi au ţintit reţele electrice, feroviare şi de comunicaţii.

UPDATE. Şeful grupului paramilitar rus Wagner Evgheni Prigojin recunoaşte – într-o vizită la un cimitir care „continuă să crească” – că mercenarii săi continuă să sufere pierderi în luptă în Ucraina, relatează AFP.

Prigojin apare, înttr-o înregistrare video postată joi de serviciul său de presă pe Telegram, între zeci de morminte marcate cu cruci, pe care sunt depuse jerbe de flori.

„Combatanţi Wagner continuă să fie înmormântaţi aici şi nu există nicio problemă în asta până acum”, declară Prigojin.

„Îl vom îmbunătăţi şi vom face din acest cimitir un memorial pentru generaţiile viitoare”, anunţă el.

„Da, (cimitirul) creşte. Cei care luptă mor uneori. Aşa e viaţa”, spune el.

Rusia comunică foarte puţin despre pierderile pe care le suferă în Ucraina de la începutul ofensivei pe care a lansat- în Ucraina la sfârşitul lui fenruarie 2022.

UPDATE. Bombardamentele ruseşti au provocat, joi seară, rănirea a şapte persoane în regiunea Herson din sudul Ucrainei, a afirmat pe Telegram şeful administraţiei militare regionale, scrie CNN.

Atacurile au lovit mai multe comunităţi de pe malul râului Nipru, în apropierea oraşului Berîslav, potrivit oficialului, Oleksandr Prokudin.

Şase persoane au fost rănite când o dronă a lansat explozibil în satul Zmiivka, a spus Prokudin, şi o altă persoană a fost rănită în localitatea apropiată Kozaţke.

Echipajele medicale au oferit ajutor de urgenţă şi urmează să transfere civilii răniţi într-un spital din oraşul Herson, conform şefului regional.

UPDATE Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a sosit joi în Turcia, potrivit unei surse oficiale turce, pentru discuţii asupra acordului din iulie 2022 privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, notează AFP.

Lavrov s-a întâlnit cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, la o cină de pauză în postul Ramadanului în capitala Ankara. El urma să susţină o conferinţă de presă comună cu Cavusoglu şi apoi să se întâlnească cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Turcia, membră NATO, încearcă să convingă Rusia şi Ucraina să reia discuţiile de pace, în speranţa de a valorifica eforturile diplomatice desfăşurate anul trecut.

Un plan al Uniunii Europene de a trimite 1 milion de proiectile de artilerie în Ucraina este blocat, întrucât statele membre se ceartă cu privire la măsura în care contractele şi banii pentru fabricarea acestor muniţii vor fi acordaţi unor producători din interiorul Uniunii Europene, şi nu din state europene terţe, cum ar fi, de pildă, Turcia, au declarat joi diplomaţi şi oficiali citaţi de Reuters.

Miniştrii de externe ai UE au aprobat pachetul inovator la 20 martie. Cea mai urgentă parte a planului alocă 1 miliard de euro pentru a rambursa ţările UE care trimit din propriile stocuri către Ucraina obuzele de artilerie de care Kievul are nevoie urgentă. Legislaţia pentru acest element a fost finalizată şi urmează să intre în vigoare în zilele următoare, au declarat diplomaţi şi oficiali, care au vorbit sub rezerva anonimatului.

Însă un al doilea element al planului – o achiziţie comună de muniţii, în valoare de încă 1 miliard de euro, un demers istoric al UE – este întârziat de dezacordurile referitoare la companiile din anumite ţări care sunt eligibile pentru contracte, au spus sursele Reuters.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.