VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 405. Comisarul rus pentru drepturile copiilor respinge ca false acuzațiile CPI: „Utilizarea formulei „deportare ilegală de copii” produce consternare”

UPDATE. Comisarul rus pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova, a respins marţi ca false acuzaţiile Curţii Penale Internaţionale (CPI) care o fac responsabilă de deportarea ilegală de copii din Ucraina. CPI a emis un mandat de arestare pe numele său, transmite Reuters.

CPI a emis la 17 martie mandate de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin şi al Mariei Lvova-Belova pentru crima de război de deportare ilegală de copii din zonele din Ucraina ocupate de forţele ruse.

Curtea de la Haga a afirmat că deţine informaţii că sute de copii au fost luaţi din orfelinate şi cămine pentru copii şi că unii dintre aceştia au fost daţi spre adopţie în Rusia.

Într-o conferinţă de presă susţinută la Moscova, Lvova-Belova a declarat că întotdeauna a fost căutat consimţământul părinţilor, comisia a acţionat în interesul superior al copilului şi că este mai corect să se vorbească despre tutelă decât despre adopţie.

Dacă există anumite probleme cu anumite familii, ea s-a declarat dispusă să ajute la rezolvarea lor.

„Comisarului prezidenţial pentru drepturile copiilor îi este neclar în ce constau în mod precis acuzaţiile Curţii Penale Internaţionale şi pe ce se bazează ele”, afirmă comisia sa într-un comunicat despre activitatea desfăşurată, emis înaintea conferinţei de presă.

UPDATE. Trupele rusești întâmpină dificultăți serioase în ceea ce privește aprovizionarea în zonele în care desfășoară operațiuni ofensive, iar dacă vor trece la ofensivă în alte direcții, aceste dificultăți se vor agrava și mai mult, consideră comandamentul Forțelor Armate ucrainene, potrivit BBC.

În prezent, pe mai mult de 1.000 km de front, armata rusă desfășoară operațiuni ofensive active în principal doar în partea de est a Ucrainei, concentrându-și eforturile pe încercările de a captura Bahmut și alte așezări de pe teritoriul regiunii Donețk, controlată de Kiev. Pe celelalte axe, trupele rusești se află în general în defensivă, recurgând la tactici de bombardament și la „dueluri de artilerie”.

„În ceea ce privește Zaporojie: de ce inamicul ține un grup de trupe acolo și nu atacă? Dacă inamicul întinde operațiunile ofensive de-a lungul întregii linii de front, atunci pur și simplu nu va avea suficientă logistică.

Inamicul duce deja lipsă de logistică în principalele direcții în care atacă. Acestea sunt cele patru direcții. Dacă adăugăm și direcția Zaporojie, atunci inamicul nu va putea să se aprovizioneze deloc nici cu muniție, nici cu combustibil”, a declarat marți Alexey Dmitrashkovsky, un purtător de cuvânt al centrului de presă comun al Forțelor de Apărare Tauride.

UPDATE. Finlanda a devenit marţi cel de-al 31-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice în urma unei ceremonii desfăşurate la sediul NATO în cadrul căreia a depus instrumentul de aderare, care a fost înaintat secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, reprezentantul statului gardian al tratatului fondator.

Ultimul pas înainte de aderarea Finlandei a avut loc marţi la sediul Alianţei, unde Turcia, ultima care a ratificat aderarea statului nordic, a transmis documentele în cauză reprezentanţilor SUA. Apoi, la ora locală 14.30, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a invitat, în cadrul unei ceremonii publice, pe ministrul de externe finlandez, Pekka Haavisto, să depună instrumentul de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord, înmânându-l secretarului de stat american, Antony Blinken, reprezentant al statului gardian al tratatului fondator. Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat apoi că Finlanda este oficial a 31-a ţară membră a NATO.

Şeful diplomaţiei americane a salutat o „zi istorică” pentru NATO prin aderarea Finlandei, „grăbită”, potrivit lui, de invazia rusă din Ucraina. „Sunt tentat să spun că este poate singurul lucru pentru care îi putem mulţumi preşedintelui rus (Vladimir) Putin, pentru că, încă o dată, a grăbit ceva ce dorea să evite agresând Ucraina”, a declarat secretarul de stat american înainte de ceremonie.

Update: Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în mesajul transmis către compatrioţi luni seara, a lăsat să se înțeleagă că se apropie ziua contraofensivei şi că se fac pregătiri intense în acest sens, iar cei mai importanţi generali fiind deja pe linia frontului.

„Comandanţii direcţiilor au raportat. De data aceasta, generalii Sîrski şi Tarnavski au raportat prin intermediul comunicaţiilor securizate, nu în persoană, din cele mai fierbinţi puncte de pe linia frontului, despre situaţia din Bahmut, Avdiivka, Marinka şi din întreaga regiune Doneţk, Bilohorivka şi întreaga regiune Luhansk”, a spus Zelenski, menţionând că a primit rapoarte de la autoritățile militare.

„A fost o întâlnire completă şi o coordonare deplină pentru pregătirea temeinică a acţiunilor noastre active pentru eliberarea teritoriilor ucrainene”, a punctat Volodimir Zelenski și i-a asigurat pe ucraineni că „În fiecare zi devenim mai puternici, în fiecare zi aducem mai aproape ziua în care statul terorist va răspunde pentru fapte”.

Update: Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak declară că Rusia folosește asasinarea bloggerului de război Tatarski pentru a genera „o mobilizare de șoc a populației” și susținere pe plan intern.

„Federația Rusă are nevoie de o mobilizare de șoc a populației sale sub deviza „Patria este în pericol!” pentru a recruta „voluntari”… Federația Rusă are nevoie să justifice un război de agresiune pentru a reduce ajutorul acordat Ucrainei… Trageți concluziile corecte cu privire la natura oricăror „atacuri teroriste” în Rusia”, a scris Podoliak pe Twitter.

Totodată, numărul persoanelor rănite în explozia produsă duminică în cafeneaua din Sankt Petersburg, în care a fost ucis cunosctul blogger militar Vladlen Tatarsk, a crescut la 40, susține agenția de presă rusă TASS, care citează Ministerul Sănătății de la Moscova.

Conform autorităților ruse, în urma exploziei din cafenea 40 de persoane, inclusiv trei minori, au solicitat ajutor medical. 25 dintre victime rămân spitalizate, cinci dintre ele fiind în stare „gravă”.

  • În cursul nopții, drone ruseşti au lovit portul ucrainean Odesa de la Marea Neagră şi au provocat daune, au anunţat autorităţile locale.

„Inamicul tocmai a lovit Odesa şi districtul Odesa cu atacuri UAV” (vehicule aeriene fără pilot), a informat administraţia locală într-un comunicat postat pe Facebook. „Sunt pagube”, a adăugat, fără a oferi alte detalii.

Forțele Aeriene Ucrainene au raportat distrugerea a 14 drone „Shahed-136/131” pe care Rusia le-a lansat în zona de sud.

„În total, au fost înregistrate 17 lansări de UAV-uri probabil din zona de pe coasta de est a Mării Azov. Forțele și mijloacele de apărare aeriană ale comandamentului aerian „Sud” au distrus 14 drone”, se arată în mesajul forțelor aeriene ucrainene.

În ultimele 24 de ore, forțele ucrainene au respins 69 de atacuri ale forțelor de ocupație, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Cele mai aprige bătălii continuă pentru așezările Bahmut, Avdiivka și Marinka.

În direcția Bahmut, inamicul încearcă să preia controlul deplin asupra orașului Bahmut, continuând să-l ia cu asalt. În ultima zi, unitățile forțelor de apărare au respins 32 de atacuri inamice asupra Bahmut”, anunță Statul Major în raportul din 4 aprilie.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.