VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Război în Ucraina, ziua 399. Șeful AIEA a ajuns la centrala Zaporojie

UPDATE: Rafael Grossi, șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU, a sosit la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub controlul forțelor rusești, ca parte a eforturilor de a preveni riscul unui accident nuclear, anunță Reuters.

Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a sosit la cea mai mare centrală nucleară din Europa pentru a analiza situația de acolo, a declarat un purtător de cuvânt al AIEA pentru Reuters.

„Rafael Grossi este la fabrică acum”, a spus purtătorul de cuvânt.

Grossi, care s-a întâlnit luni cu președintele Volodimir Zelenski, si a descris situația de la centrală drept „foarte periculoasă” și foarte instabilă.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni șefului AIEA de supraveghere nucleară că siguranța la centrala nucleară Zaporojie „nu va putea fi garantată până când trupele ruse nu părăsesc centrala”.

UPDATE. Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, într-o discuţie cu Associated Press, că un stat european a trimis Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană care nu a funcţionat şi a fost nevoie să-l înlocuiască de două ori chiar, relatează The Guardian.

Jurnaliştii de la Associated Press l-au însoţit pe Volodimir Zelenski în deplasările pe care liderul ucrainean le face în această săptămână prin regiunile de pe linia frontului din Ucraina, inclusiv în regiunea de frontieră Sumî. Preşedintele ucrainean a reiterat cu această ocazie solicitările Ucrainei pentru a primi armament mai modern şi a dezvăluit că unele echipamente care au fost furnizate de Occident nu au funcţionat.

El a declarat că Ucraina a fost nevoită să returneze un sistem de apărare antiaeriană care a fost furnizat de o ţară europeană, dar care nu a funcţionat. „A trebuit să îl schimbe din nou şi din nou”, a spus Zelenski, fără a numi ţara respectivă.

În cea mai mare parte a războiului, armata ucraineană a fost susţinută de statele occidentale cu muniţie şi armament în valoare de miliarde de dolari. Zelenski a salutat ajutorul, dar a declarat că unele dintre armele promise nu au fost încă livrate.

„Avem decizii importante despre sistemele Patriot, dar în realitate nu le avem”, a spus el, referindu-se la sistemul promis de apărare antiaeriană fabricat în SUA.

Update: Preşedintele Volodimir Zelenski l-a invitat pe preşedintele chinez Xi Jinping să viziteze Ucraina, transmite Reuters care citează agenţia Associated Press.

„Suntem gata să-l primim aici”, a declarat Zelenski într-un interviu acordat AP.

Xi nu a discutat cu Zelenski după invazia rusă din Ucraina din februarie anul trecut, dar China a publicat luna trecută un plan în 12 puncte pentru o „reglementare politică a crizei ucrainene”, aminteşte Reuters.

Propunerile chineze cuprind între altele un apel la „detensionare” şi în final un armistiţiu.

SUA au contestat aceste propuneri, întrucât China a refuzat să condamne Rusia pentru invazia din Ucraina. De asemenea, potrivit Washingtonului, declararea unui armistiţiu acum ar însemna o confirmare a câştigurilor teritoriale ruse şi i-ar da timp armatei lui Putin să se regrupeze.

Ucraina a salutat implicarea diplomatică a Chinei, Zelenski subliniind însă că va lua în considerare propunerile de pace după ce trupele ruse se vor retrage de pe teritoriul ţării sale.

Update: Forțele ucrainene au bombardat orașul Melitopol, aflat sub control rusesc de un an, iar presa rusă a raportat că, drept urmare, alimentarea cu energie electrică a orașului a fost întreruptă.

Ivan Fedorov, primarul în exil al Melitopolului a scris pe Telegram că în dimineața zilei de miercuri, la ora 5:30 mai multe explozii au avut loc în oraș.

Agenția de știri de stat rusă TASS, citând oficiali instalați la Moscova în zonă, a transmis că bombardamentele ucrainene au avariat sistemul de alimentare cu energie electrică al orașului și au întrerupt curentul electric în oraș și în unele sate din apropiere. De asemenea, TASS a raportat că un depozit de locomotive a fost distrus, dar, potrivit primelor informații, nu au existat victime

  • Update: Statele Unite au informat Rusia că nu vor face schimb de date privind forțele sale nucleare, descriind această schimbare ca un răspuns la decizia Moscovei de a suspenda participarea la tratatul privind armele nucleare New START. Statele Unite ar fi dispuse să împărtășească unele date dacă Rusia ar respecta Noul START, relatează Reuters.

„În conformitate cu dreptul internațional, Statele Unite au dreptul de a răspunde încălcărilor Rusiei ale Noului Tratat START prin luarea de contramăsuri proporționale și reversibile pentru a determina Rusia să revină la respectarea obligațiilor sale”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate,

Secretarul adjunct al Apărării pentru Politica Spațială John Plumb a spus că luni SUA au reamintit Rusiei că la sfârșitul lunii este un termen limită privind schimbul de date la fiecare șase luni, conform tratatului.

„Rusia a răspuns că nu va furniza aceste informații”, a spus el. „Și, ca contramăsuri diplomatice, nici Statele Unite nu vor furniza acele informații.”

  • În ultima zi, forțele ruse au efectuat 18 lovituri aeriene și 3 lovituri cu rachete, precum și 50 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, în raportul de dimineața zilei de miercuri, 29 martie.

În epicentrul operațiunilor militare rămân localitățile Bilohorivka, Bahmut, Avdiivka, Marinka și împrejurimile lor. Datorită acțiunilor profesionale și coordonate, în ultima zi, unitățile Forțelor de Apărare ale Ucrainei au respins 57 de atacuri inamice în aceste direcții, conform autorităților militare ucrainene.

„În ultima zi, Forțele Aeriene ale Forțelor de Apărare au lovit 5 puncte de concentrare a personalului și a echipamentelor militare ale ocupanților. În același timp, apărătorii noștri au doborât UAV-urile inamice „Orlan-10” și „ZALA”, se arată în raportul Statului Major.

  • Forțele Grupului Wagner au luat probabil complexul industrial AZOM din nordul Bakhmut și continuă să facă câștiguri în oraș, scrie ISW.
  • Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigozhin, s-ar putea folosi de influența sa în peisajul mass-media din Rusia pentru a se prezenta ca un potențial candidat la alegerile prezidențiale din Rusia din 2024.
  • Oficialii ruși de rang înalt continuă să stabilească condiții interne pentru un război prelungit.
  • Costul războiului Rusiei în Ucraina va continua să consume o parte substanțială din bugetul federal rus.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.