VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Război în Ucraina, ziua 377. Șoigu: Cucerirea Bahmutului e necesară pentru a continua ofensiva în Ucraina. Kievul l-a identificat pe militarul a cărui execuţie apare într-o înregistrare pe internet

Cucerirea oraşului Bahmut, epicentrul unor lupte violente timp de mai multe luni în estul Ucrainei, este necesară pentru continuarea ofensivei ruse, a afirmat marţi ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, citat de Reuters.

„Acest oraş este un nod important (de linii) de apărare pentru soldaţii ucraineni în Donbas. Preluarea controlului asupra acestuia va permite efectuarea de noi operaţiuni ofensive în profunzime contra apărării forţelor armate ale Ucrainei”, a declarat Şoigu, în cadrul unei reuniuni cu responsabili din ministerul său, difuzată la televiziune.

Ministrul rus al apărării, citat de Reuters, a mai spus că Occidentul îşi sporeşte livrările de arme în Ucraina, dar a promis că acestea nu vor schimba cursul evenimentelor pe câmpul de luptă.

„Eliberarea Artemovsk-ului continuă”, a declarat Şoigu în intervenţia televizată, folosind vechiul nume, din epoca sovietică, al oraşului Bahmut.

  • Armata ucraineană a afirmat marţi că l-a identificat pe soldatul care, luat prizonier, pare să fi fost ucis de rafale de gloanţe după ce a strigat „Glorie Ucrainei!”, potrivit unei înregistrări video propagate rapid pe internet în ultimele ore.

Potrivit datelor preliminare, defunctul este militarul Timofei Mihailovici Şadura din cadrul Brigăzii a 30-a mecanizate, care a participat la luptele din apropiere de Bahmut (est) şi era considerat ca fiind dat dispărut din 3 februarie, au indicat Forţele de infanterie ucrainene pe Telegram.

În prezent, trupul soldatului ucrainean se află pe teritoriul ocupat temporar de ocupanţii ruşi, notează Unian. Confirmarea finală a identităţii acestuia va fi stabilită după returnarea cadavrului şi efectuarea unor expertize corespunzătoare.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că, împreună cu comandanții Ucrainei, au luat decizia de a nu se retrage din Bahmut, dar de a întări trupele care apără în prezent orașul estic de atacurile neîncetate ale Rusiei. Ucraina a scos 307 copii din teritoriile ocupate de Rusia, informează Reuters.

În discursul său din seara zilei de 6 martie, președintele Volodimir Zelenski a declarat că a discutat despre Bahmut cu comandanții de top și că aceștia au spus „să nu se retragă” și, în schimb, să întărească apărarea orașului.

„Astăzi, la ședința Statului Major General, i-am întrebat atât pe comandantul grupului operativ și strategic de trupe din Khortytsia, Oleksandr Syrskyi, cât și pe comandantul-șef Valeri Zalujnîi despre punctul lor de vedere cu privire la continuarea operațiunii de apărare în Bahmut: fie se retrag, fie continuă să apere și să consolideze orașul. Ambii generali au răspuns: nu vă retrageți și întăriți. Statul Major General a susținut în unanimitate această opinie. Nu au existat alte opinii”, a afirmat președintele Ucrainei.

Armata ucraineană a ajuns la un „consens” pentru a „continua să apere” oraşul Bahmut, epicentrul luptelor în est, în pofida riscului unei încercuiri de către trupele ruse, a declarat luni un consilier al preşedinţiei de la Kiev.

„Există un consens în rândul militarilor cu privire la necesitatea de a continua să apere oraşul şi să epuizeze forţele inamice, construind în paralel noi linii de apărare în cazul în care situaţia s-ar schimba”, a declarat Mihailo Podoliak, respingând orice retragere ucraineană din Bahmut.

Potrivit acestuia, „apărarea oraşului Bahmut şi-a atins obiectivele” epuizând forţele ruse, dând timp armatei ucrainene să antreneze „zeci de mii de trupe pentru a pregăti o contraofensivă”.

Statul Major General a raportat marți un record de 1.600 de ruși uciși în ultimele 24 de ore, ridicând numărul soldaților ruși uciși la 154.830.

Ucraina a scos 307 copii din teritoriile ocupate de Rusia, informează Reuters.

Autorităţile ucrainene estimează că peste 16.000 de copii au fost deportaţi în Rusia de la începutul războiului, în urmă cu un an. Rusia a spus că a evacuat persoane în mod voluntar din Ucraina.

Ministerul rus al Apărării a declarat la mijlocul lunii august că până la acel moment au fost duse în Rusia 3,5 milioane de persoane, dintre care peste jumătate de milion de copii.

Potrivit Procuraturii Generale a Ucrainei, 464 de copii au murit până acum în război, aflat în cea de-a 13-a lună, în timp ce poliţia estimează că 356 sunt încă daţi dispăruţi. 

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.