VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 375: Lupte intense in Bahmut: Forțele ucrainene au respins 130 de atacuri într-o zi

Forțele ucrainene au respins peste 130 de atacuri ale rușilor, sâmbătă, în Bahmut, au transmis Forțele Terestre ale Armatei Ucrainene. În ciuda avansului gradual al ruşilor în oraş, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) spune că o încercuire nu se va produce prea curând. Trupele de elită ale Ucrainei acţionează în schimburi pentru a putea face faţă presiuni. ISW mai consideră că Armata Ucraineană efectuează o „retragere în luptă”.

Forțele aeriene ucrainene au lansat 18 atacuri asupra bazelor ruseşti şi au lovit un sistem de apărare antiaeriană, un depozit de muniţie şi un pod.

De cealaltă parte, forţele ruseşti au lansat şase atacuri cu rachetă, 24 de lovituri aeriene şi 65 de atacuri cu lansatoare multiple de rachetă. În urma atacurilor au fost şi victime civile în rândul ucrainenilor.

  • În ultimele zile, forțele Moscovei au reușit un avans limitat la Bakhmut și par să-și fi asigurat un avantaj pozițional, dar nu au forțat încă armata ucraineană să se retragă și probabil că nu vor putea înconjura orașul prea curând, evaluează ISW.
  • Sursele ruse susțin că grupul Wagner a câștigat teritoriu în nord-estul și estul orașului, în ultimele zile.

Oficialii ucraineni au reiterat că forțele ucrainene încă mențin pozițiile, dar au recunoscut că situația este din ce în ce mai complicată. 

Potrivit ISW, forțele ucrainene stabilesc probabil condițiile pentru o „retragere în luptă” din sectoarele deosebit de dificile din estul Bahmut, deși nu este clar dacă decizia privind abandonarea orașului a fost sau nu luată.

Din cauza progreselor lente ale rușilor, specialiștii evaluează că forțele Moscovei nu vor putea să încercuiască în curând orașul, și nici că îl vor putea cuceri prin atacuri frontale. Rușii au reușit să se apropie suficient de liniile de comunicație terestre critice din nord-est pentru a amenința rutele de retragere ale Armatei Ucrainene, într-o manevră clasică de învăluire. Această mișcare are scopul de a forța ucrainenii să-și abandoneze pozițiile defensive. Este diferită de tactica încercuirii, folosită pentru a prinde în interior și distruge forțele inamice. 

Este posibil ca, inițial, forțele ruse să fi intenționat să le încercuiască pe cele ucrainene, dar ulterior rușii să fi evaluat că mai degrabă decât să riște o încercuire, ucrainenii vor prefera să se retragă din Bahmut. ISW consideră că o astfel de retragere graduală, cu apărarea pozițiilor (retragere în luptă) este posibil să fi început deja. 

  • Forțele ruse au suferit pierderi mari la Bahmut. Ucraina spune că rușii ar pierde la Bahmut 500 de soldați pe zi.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.