VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Război în Ucraina, ziua 372: Operațiune sub steag fals? Sabotori ucraineni „au intrat pe teritoriul rusesc”, acuză Moscova. Au fost luați ostatici, se duc lupte cu forțele FSB. Putin invocă un „act terorist”

UPDATE: Potrivit informațiilor din toată presa rusă, „un grup de sabotori ucraineni a intrat pe teritoriul Rusiei, în regiunea Briansk“, aflată la granița dintre Ucraina, Rusia și Belarus.  Agenția oficială TASS, citând autoritățile locale, relatează că „Grupuri de sabotori ucraineni au intrat în două sate, luând ostatici localnici într-unul dintre ele. Au existat ciocniri între soldații Gărzii Naționale și acești militanți“. TASS mai susține că „printre civili sunt morți și răniți, inclusiv un copil. De asemenea, este raportat faptul că au fost luați șase ostatici“.

Ucraina a respins imediat informațiile și a denunțat o „provocare” deliberată a Rusiei, în timp ce unii experți vorbesc despre o operațiune sub steag fals a Moscovei pentru a justifica o escaladare a conflictului.

Vladimir Putin a declarat că Rusia se confruntă cu atac terorist. “Astăzi au comis un alt act de terorism, o altă crimă, au intrat în zona de frontieră şi au deschis focul asupra civililor. Au văzut că era o maşină civilă, au văzut că acolo stăteau civili şi copii, nu, era o maşină obişnuită, au deschis focul asupra lor”, spus Putin.

Pe rețelele de socializare a apărut un nou clip cu „voluntarii ruși” ce ar acționa în regiunea Briansk. În clip cei doi spun că reprezintă o „armată de liberare” și îndemnă populația Federației Ruse să lupte împotriva regimului sângeros al lui Putin:

Oficiali din cadrul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei susțin că un număr mic de ucraineni înarmați au trecut granița în regiunea Briansk. FSB a precizat printr-un comunicat de presă că desfășoară operațiuni comune cu Ministerul rus al Apărării pentru a contracara ”naționaliști ucraineni înarmați care au încălcat frontiera de stat”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președintele rus Vladimir Putin este informat în mod regulat despre presupusul atac, de către șefii FSB și ai Ministerului rus al Apărării. Potrivit lui Peskov, Vladimir Putin și-a anulat o călătorie în sudul Rusiei, din cauza evenimentelor pe care le-a descris drept ”atac terorist” și a adăugat că ”acum se iau măsuri pentru distrugerea acestor teroriști”.

Rusia a crescut exponențial numărul acțiunilor ofensive, pe Frontul de Est și în Donbas, de la câteva atacuri pe zi, luna trecută, la peste 170, în ultimele 24 de ore. Bakhmut rezistă. Noi bombardamente ucrainene cu drone asupra Crimeei.

Forțele ucrainene rezistă pe poziții în orașul Bahmut sub atacul constant al trupelor rusești care încearcă să obțină prima victorie majoră din mai bine de jumătate de an. Liderul trupelor rusești Wagner a spus că inamicul aduce noi rezerve în „sângeroasa bătălie”, dar un comandant ucrainean a declarat că prețul pentru menținerea Bahmutului „devine din ce în ce mai greu de plătit”.

Potrivit Statului Major ucrainean, în ultimele 24 de ore Armata Rusă a efectuat 170 de atacuri (dublu față de ziua precedentă), concentrate pe trei direcții principale: Kremina-Liman; Bakhmut; Donețk-Avdiivka.

  • O clădire rezidențială cu cinci etaje a fost distrusă în urma unui atac aerian rusesc asupra Zaporojie joi seară, transmite UNIAN. Trei persoane au murit în urma prăbușirii, au declarat autoritățile locale.

„Zaporojie. În timpul nopții, inamicul a tras asupra orașului și a lovit o clădire înaltă. Oamenii dormeau acasă, dar pentru teroriști, clădirile rezidențiale sunt, de asemenea, „ținte militare”. Până în prezent, trei persoane au fost ucise. Cinci persoane se află în spital și alte 20 au fost evacuate”, a declarat șeful biroului președintelui Ucrainei, Andrei Ermak.

Administrația regională Zaporojie presupune că lovitura a fost efectuată de sistemul de rachete S-300.

Agenția de presă Unian a publicat imagini și secvențe video de la lucrările de salvare la clădirea bombardată din Zaporojie.

  • Militarii ucraineni au povestit pentru publicația americană NY Times că „au atras forțele ruse pe rute în care s-au blocat în câmpuri minate, devenind ținte facile pentru artilerie – inclusiv HIMARS, care este folosită de regulă împotriva unor ținte statice”. Aceasta a fost modalitatea ucraineană de a compensa absența tancurilor din armata lor – imobilizarea tacurilor inamice și transformarea lor în ținte statice.

ISW observă că pierderile masive de blindate ar putea explica tactica din ultima săptămână a rușilor, de a ataca frontal cu infanterie slab mecanizată (de regulă doar camioane de transport). Această tactică sinucigașă a dus la nemulțumiri și riscul unor răscoale în rândurile Armatei Ruse.

Frontul de Est. Rușii își concentrează atacurile în zona Kremina spre Liman, în timp ce, la nord, spre Svatove, presiunea pare a fi scăzut din instensitate.

La Bahmut, gruparea Wagner forțează încercuirea pe la nordul orașului. Bloggerii militari ruși susțin că ucrainenii ar fi trimis câteva zeci de mii de oameni din rezervă pentru apărarea orașului, într-o rezistență pe cât de dârză, pe atât de greu de explicat. Într-o declarație făcută în urmă cu două zile, Statul Major ucrainean a precizat că decizia de a nu se retrage din Bakhmut nu este una politică ci una strategică.

Potrivit surselor oficiale ruse, Armata Ucraineană ar fi atacat Crimeea cu cel puțin zece drone în cursul nopții. Rușii susțin că toate au fost fie doborâte, fie derutate prin mijloace de război electronic, dar acest lucru nu a putut fi confirmat.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.