VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Război în Ucraina, ziua 369: Scopul contraofensivei ucrainene va fi de „a crea o ruptură” între Crimeea și Rusia  

UPDATE: Adjunctul șefului adjunct al serviciilor de informații militare ucrainene afirmă că o contraofensivă de primăvară a țării sale va avea ca scop „să creeze o ruptură” între Crimeea și Rusia continentală, relatează Sky News.

„Scopul contraofensivei noastre este de a elibera toate teritoriile ocupate ale Ucrainei – inclusiv Crimeea. Nu ne vom opri până când nu vom avea țara noastră înapoi în granițele din 1991”, a declarat Vadym Skibitsky.

El a afirmat că unul dintre obiectivele militare ale contraofensivei, planificate pentru primăvară, va fi „să creeze o ruptură în frontul rusesc din sud – între Crimeea și Rusia continentală”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în repetate rânduri că Kievul va readuce peninsula sub control ucrainean.

UPDATE: După încheierea măsurilor de mobilizare, președintele rus Vladimir Putin a permis Ministerului Apărării (MA) să recapete controlul asupra tuturor forțelor rusești din Ucraina, scriu experții Institutului american pentru studiul războiului (ISW) într-un raport citat de BBC.

„Odată ce grosul celor 300.000 de mobilizați a ajuns în Ucraina, Putin a început să permită Ministerului rus al Apărării să își reafirme rolul de lider”, potrivit sursei citate.

Potrivit ISW, Ministerul Apărării ia în considerare posibilitatea de a restricționa activitățile „corespondenților militari” și de a introduce noi reguli de disciplină. „Eforturile clare ale lui Putin de a pregăti poporul rus pentru un război prelungit sugerează că el și-a dat seama că doar Ministerul rus al Apărării poate susține în mod realist forțele mari mecanizate de care are nevoie pentru a avea vreo speranță de a-și realiza ambițiile în Ucraina”, concluzionează experții.

  • Forțele armate ucrainene au declarat că Rusia continuă să își concentreze principalele eforturi pe desfășurarea de acțiuni ofensive de-a lungul așezărilor Kupiansk, Lîman, Bahmut, Avdiivka și Shakhtar, care se află pe linia frontului.

Șeful Biroului Președintelui Ucrainei, Andrii Yermak, a publicat un videoclip cu lupte din Bahmut.

Un alt video distribuit pe rețelele sociale arată amploarea distrugerilor cauzate de ruși în Bahmut.

  • În noaptea dintre 26 spre 27 februarie, forțele ruse au lansat lovituri aeriene cu 14 drone-kamikaze de tip Shahed-131 și 136, în regiunea Hmelnițki, transmite Unian. 11 dintre acestea au fost doborâte de apărătorii ucraineni, potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Șeful administrației militare din Hmelnițki, Serghei Gamalii, a declarat, că în urma atacurilor ruse asupra regiunii, o persoană a fost ucisă, alte patru au fost rănite și mai multe case au fost avariate.

  • Au fost raportate mai multe explozii pe aeroportul militar Machulishchi, de lângă Minsk, operat de aviația rusă. O grupare de opoziție, citată de presa ucraineană, vorbește despre detonarea unui avion de supraveghere rusesc, tip A-50.

Presa ucraineană citează mai multe surse bieloruse, care au raportat explozii, duminică dimineața, pe aerodromul militar Machulishchi. Potrivit acestora, o aeronavă-radar A-50 a fost avariată, într-un moment în care autospecialele de deszăpezire curățau pistele aeroportului. Nu este clar dacă explozia (sau exploziile) ar fi survenit accidental sau dacă este vorba de un sabotaj, dar publicațiile de opoziție bieloruse vorbesc despre o acțiune a partizanilor din Belarus, în timp ce o parte a corespondenților militari ruși cred că aerodromul a fost atacat de drone.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.