Update: Rusia va continua să acorde o atenție sporită consolidării forțelor sale nucleare și va începe livrările în masă de rachete hipersonice lansate pe mare Zircon, a anunțat joi președintele Vladimir Putin, transmite Reuters.
„Ca și înainte, vom acorda o atenție sporită consolidării triadei nucleare”, a declarat Putin, referindu-se la rachetele nucleare care pot fi lansate pe uscat, pe mare și în aer.
Putin a spus că, pentru prima dată, rachetele balistice intercontinentale Sarmat, o armă capabilă să transporte mai multe focoase nucleare, vor fi desfășurate în acest an.
- În regiunea Belgorod, un avion de atac Su-25 al Forțelor Aerospațiale Ruse s-a prăbușit, pilotul a murit, cauza dezastrului fiind o defecțiune tehnică, se arată într-un comunicat al Ministerului rus al Apărării, relatează BBC.
Potrivit comunicatului, avionul militar s-a prăbușit „după ce a încheiat o misiune de luptă în timp ce se întorcea la aerodromul său de bază din regiunea Belgorod”. Care a fost mai exact misiunea de luptă, nu este specificat.
- Armata ucraineană a respins în ultimele 24 de ore circa 90 de atacuri ruseşti care au vizat în principal zonele din nord-estul şi estul Ucrainei, unde se concentrează cele mai multe lupte între cele două părţi, relatează EFE
Șeful NATO a declarat miercuri că alianța militară a văzut „unele semne” că China ar putea plănui să sprijine Rusia în războiul din Ucraina și a îndemnat ferm Beijingul să renunțe la ceea ce ar fi o încălcare a dreptului internațional. În ce privește planul de pace invocat de Beijing, Kievul susține că nu a fost consultat pentru elaborarea acestuia.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, de asemenea, într-un interviu pentru The Associated Press, citat de The Guardian, că alianța, deși nu este parte a războiului, va sprijini Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”. Întrebat dacă NATO are vreun indiciu că China ar putea fi pregătită să furnizeze arme sau alt tip de sprijin pentru războiul din Rusia, Stoltenberg a spus:
„Am văzut unele semne că ar putea plănui acest lucru și, bineînțeles, aliații NATO, Statele Unite, au avertizat împotriva acestui lucru, pentru că este ceva ce nu ar trebui să se întâmple. China nu ar trebui să susțină războiul ilegal al Rusiei”.
Stoltenberg a declarat că o eventuală asistență chineză ar însemna să ofere „(sprijin) direct unei încălcări flagrante a dreptului internațional și, desigur, (în calitate de) membru al Consiliului de Securitate al ONU, China nu ar trebui să sprijine în niciun fel încălcarea Cartei ONU sau a dreptului internațional”.
- Guvernul chinez nu s-a consultat cu Kievul atunci când a pregătit planul său de pace pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt, sub rezerva anonimatului.
„China nu s-a consultat cu noi”, a declarat oficialul pentru reporteri, inclusiv pentru AFP, citată de The Guardian.
Beijingul a promis că va publica săptămâna aceasta propunerea sa de „soluție politică” la conflictul din Ucraina, la timp pentru prima aniversare a invaziei Rusiei din 24 februarie asupra vecinului său.