UPDATE 14:35 Rusia a denunţat joi implicarea din ce în ce mai mare a ţărilor europene în conflictul din Ucraina prin livrările lor de armament către guvernul de la Kiev, dar a subliniat că aceasta nu o va împiedica să-şi ducă la îndeplinire obiectivele campaniei sale militare în ţara vecină, avertizând că ucrainenii vor fi cei care vor avea de suferit dacă Marea Britanie sau alte ţări occidentale vor furniza avioane de luptă Kievului, relatează EFE şi Reuters, citate de Agerpres.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că orice livrare de avioane de luptă avansate la standardele NATO nu va aduce decât durere şi suferinţă ucrainenilor şi a criticat ţările NATO pentru asumarea unui rol mai „direct” în conflict.
„Aceasta nu este nimic altceva decât implicarea tot mai mare a Marii Britanii, a Germaniei şi a Franţei în conflictul dintre Rusia şi Ucraina”, a declarat Peskov jurnaliştilor acreditaţi la preşedinţia rusă.
„Linia de demarcare între implicarea indirectă şi cea directă (a Europei în conflict) dispare treptat”, a avertizat el. „Nu putem decât să ne exprimăm regretul în această privinţă şi să spunem că astfel de acţiuni duc la o escaladare a tensiunilor, la prelungirea conflictului şi va face conflictul din ce în ce mai dureros pentru Ucraina”, a adăugat el.
Chiar şi dacă Occidentul va accepta apelurile lui Zelenski de a livra avioane de luptă, Rusia nu se va lăsa descurajată şi va continua ceea ce ea numeşte „operaţiunea militară specială” în Ucraina până când Moscova îşi va atinge obiectivele, a spus Peskov.
Update 11:30 Rusia a adus pe front 1.800 de tancuri și aproape 4.000 de vehicule blindate, peste 3.500 de tunuri și lansatoare, 400 de avioane de luptă și 300 de elicoptere. ISW evaluează că trei divizii rusești au pornit la atac pe tot Frontul de Est, în ceea ce pare a fi marea ofensivă rusă așteptată în acest an. Forțele rusești au intensificat semnificativ atacurile în estul Ucrainei și încearcă să străpungă apărarea ucraineană în apropierea orașului Kreminna.
În analiza sa zilnică, ISW scrie că Armata Rusă a recăpătat inițiativa și a demarat deja „ofensiva majoră”, în regiunea Lugansk. “Ritmul operațiunilor rusești de-a lungul liniei Svatove-Kreminna din vestul regiunii Lugansk a crescut considerabil în ultima săptămână, iar surse ruse raportează pe scară largă că trupele ruse convenționale atacă liniile ucrainene și fac progrese marginale de-a lungul graniței dintre regiunile Harkov și Luhansk, în special la nord-vest de Svatove, lângă Kupiansk și la vest de Kreminna”. Imaginile de luptă geolocalizate au confirmat avansul Armatei Ruse pe la nord-vest de Svatove.
Potrivit ISW, au fost deja angajate pe deplin în luptă „elemente ale mai multor divizii convenționale în operațiuni ofensive decisive de-a lungul liniei Svatove-Kreminna, (…) și par a avansa. Angajarea a cel puțin trei divizii majore ruse în operațiunile ofensive din acest sector indică faptul că ofensiva rusă a început, chiar dacă forțele ucrainene împiedică deocamdată forțele ruse să obțină câștiguri semnificative. Probabil ofensiva nu și-a atins încă ritmul maxim, fiind ținută în rezervă Divizia a II-a de pușcași motorizați, adusă în ianuarie din Belarus în Lugansk”.
Prigojin susține că a încetat să mai recruteze pușcăriași pentru gruparea de mercenari „Wagner”, scrie Reuters.
Grupul de mercenari Wagner din Rusia a încetat să mai recruteze prizonieri pentru a lupta în Ucraina, a declarat joi conducătorul grupului Wagner, Evgheni Prigojin.
Recrutarea de deținuți în compania militară privată Wagner a fost complet oprită. Pentru cei care lucrează acum pentru noi, toate obligațiile sunt îndeplinite”, a răspuns Prigojin la o solicitare din partea media-media rusă.
Wagner a început să recruteze prizonieri din penitenciarele din Rusia în vara anului 2022, cu Prigojin, numit „bucătarul lui Putin” care a executat nouă ani de închisoare în timpul Uniunii Sovietice, oferind condamnaților o grațiere dacă supraviețuiau șase luni în Ucraina.
Wagner nu a furnizat informații despre câți condamnați s-au alăturat rândurilor sale, dar cifrele din serviciul penal rusesc publicate în noiembrie au arătat că populația închisorilor din țară a scăzut cu peste 20.000 între august și noiembrie, cea mai mare scădere din peste un deceniu.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a cerut aliaților să livreze Ucrainei arme grele și avioane de luptă moderne pentru a schimba cursul războiului și a „opri cât mai repede agresiunea rusă”.
Franța și Germania au oportunitatea de a „schimba cursul” în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, fără a ezita să livreze Ucrainei arme grele și avioane de luptă moderne, a declarat președintele Volodimir Zelenski în timpul vizitei de miercuri la Paris, scrie Reuters.
Zelenski a sosit la Paris unde a luat cina cu președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz, după ce a purtat discuții în Marea Britanie la începutul zilei în care și-a îndemnat aliații occidentali să ofere Ucrainei „aripi pentru libertate”, trimițând avioane de luptă pentru a ajuta la întoarcerea curentului împotriva Moscovei.
„Avem foarte puțin timp. Vorbesc acum despre armele necesare pentru pace și pentru a opri războiul început de Rusia”, a spus Zelenski.
„Franța și Germania au potențialul de a „schimba jocul”. Cu cât primim mai devreme arme grele cu rază lungă de acțiune și piloții noștri obțin avioane moderne… cu atât mai repede se va încheia această agresiune rusă”.
Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a declarat miercuri că nimic nu este exclus în ceea ce privește trimiterea de avioane Ucrainei pentru a lupta împotriva Rusiei, adăugând că pregătirea piloților ucraineni a fost primul pas pentru ca aceștia să poată folosi astfel de avioane. La celălalt pol, Rusia a avertizat Londra că dacă va trimite avioane de luptă Kievului, acest lucru va avea „consecințe asupra întregii lumi, relatează Reuters.
„Primul pas pentru a putea oferi aeronave avansate este să avem soldați sau aviatori capabili să le folosească. Acesta este un proces care durează ceva timp. Am început acest proces astăzi”, a spus Sunak la o conferință de presă comună cu președintele Volodimir Zelenski, după ce a anunțat că Marea Britanie va antrena piloți ucraineni.
Ambasada Rusiei în Marea Britanie a avertizat miercuri Londra să nu trimită avioane de luptă în Ucraina, spunând că o astfel de mișcare ar avea consecințe militare și politice serioase pentru întreaga lume, a informat agenția de presă TASS, citat de Reuters.