VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Război în Ucraina, ziua 329. Putin a anunțat încă un pretins obiectiv: „Am fost duși de nas”

Președintele Vladimir Putin a anunțat miercuri încă un pretins obiectiv pentru „operațiunea militară specială” împotriva Ucrainei în timpul unui discurs ținut în fața veteranilor ruși din al Doilea Război Mondial, relatează Interfax.

UPDATE 16:00 Aflat într-o vizită la Sankt Petersburg pentru comemorarea a 80 de ani de la spargerea asediului armatei Germaniei Naziste asupra Leningradului, numele din perioada sovietică pentru orașul-port de la Marea Baltică, Putin a declarat că Rusia încearcă să pună capăt „ostilităților” din Donbas, despre care a spus că nu s-au oprit din 2014.

„De fapt, ostilitățile pe scară largă în Donbas nu s-au oprit din 2014, cu utilizarea de echipamente grele, artilerie, tancuri și avioane. Tot ceea ce facem astăzi, inclusiv într-o operațiune militară specială, este o încercare de a opri acest lucru”, a afirmat liderul de la Kremlin.

„Acesta este sensul operațiunii noastre”, a subliniat el, adăugând și un alt deziderat: „să ne protejăm poporul care trăiește acolo, în aceste teritorii”.

El a mai spus că Rusia „nu a putut să nu reacţioneze” la evenimentele care au avut loc în Ucraina începând cu 2014.

„Am îndurat mult timp, am încercat să ajungem la un acord pentru o lungă perioadă de timp. După cum se dovedește acum, am fost pur și simplu duși de nas, înșelați”, a mai susținut Putin în fața veteranilor Rusiei.

Putin a vorbit și problema derogării de la serviciul militar, obligatoriu în Rusia, a angajaților din industria de apărare, dând asigurări că aceasta va fi rezolvată în curând.

UPDATE 14:45 Un elicopter s-a prăbușit miercuri dimineață lângă o grădiniță și o clădire rezidențială din orașul ucrainean Brovarî din regiunea Kiev, potrivit Oleksiy Kuleba, guvernatorul regiunii Kiev.

Elicopterul în care se afla ministrul ucrainean de interne Denis Monastîrski, ce s-a prăbuşit în apropiere de Kiev, omorând cel puţin 18 persoane, se îndrepta spre linia frontului, a anunţat preşedinţia ucraineană.

Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a calificat drept o „tragedie cumplită" moartea ministrului său de interne. El a confirmat 15 decese, dar a precizat că numărul exact al victimelor este în curs de a fi stabilit.

„25 de persoane au fost rănite, inclusiv 10 copii. Până în acest moment, trei copii au murit. Durere de nedescris. (...) Condoleanțe tuturor rudelor și prietenilor victimelor! Denis, Evgeny, Yuri, echipa Ministerului Afacerilor Interne... adevărați patrioți ai Ucrainei. Memorie veșnică! Memorie veșnică celor cărora le-a luat viața această dimineață neagră”, a scris președintele.

Cât despre cauzele prăbușirii, sunt neclare. Atât Forțele Aeriene ale Ucrainei, cât și Ministerul de Interne au precizat că este prea devreme pentru a se putea vorbi despre cauza prăbușiri aparatului de zbor. 

UPDATE 12:05 Numărul persoanelor care au decedat în urma prăbușirii elicopterului în orașul Brovarî a crescut la 18, printre care 3 copii.

De asemenea, în urma tragediei 29 de persoane sunt rănite, inclusiv 15 copii.

UPDATE 10.20 Un elicopter s-a prăbușit în apropierea unei grădiniţe din oraşul Brovarî din regiunea Kiev, anunță mass-media din Ucraina.

Potrivit guvernatorului regiunii Kiev, Oleksii Kuleba, „în momentul tragediei în interiorul grădiniţei se aflau copii şi personal", adăugând că „toţi au fost evacuaţi". 

Șeful Poliției Naționale din Ucraina Igor Klimenko, a declarat că în urma accidentului, Ministrul Afacerilor Interne, Denis Monastyrsky, prim-viceministrul Evgheni Yenin și secretarul de stat, Iuri Lubkovici, au decedat.

„În această dimineață, 18 ianuarie, un elicopter al Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență s-a prăbușit în Brovarî. În urma prăbușirii aeronavei, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a murit: ministrul, primul său adjunct și secretarul de stat. În total, se cunosc 16 morți, dintre care 2 copii. Dintre aceștia, 9 persoane se aflau la bordul elicopterului", a spus Klymenko.

El a adăugat că 22 de victime se află în spital, dintre care 10 sunt copii. La fața locului lucrează serviciile de urgență.

Serviciiile secrte britanice susțin că imaginile (din satelit) arată că, de la începutul lunii ianuarie 2023, sudul și estul orașului Bahmut au continuat să fie supuse unui bombardament intens de artilerie.

Evaluarea britanică de miercuri dimineață se concentrează pe situația din Soledar și Bahmut:

  • Este foarte probabil ca la sfârșitul zilei de 16 ianuarie forțele ucrainene să se fi retras din Soledar din Donbas, lăsând orașul sub controlul trupelor militare rusești și al forțelor Grupului Wagner. Este foarte probabil ca forțele ucrainene să fi stabilit noi linii defensive spre vest.
  • Avansul Rusiei asupra Soledar a fost făcut în principal cu forțele Wagner și a fost o operațiune de sprijin menită să permită eventuala învăluire a Bahmutului, un oraș mai mare. Una dintre cele două rute principale de aprovizionare ucrainene pentru Bahmut se află acum sub o presiune tot mai mare.
  • Imaginile (din satelit) arată că, de la începutul lunii ianuarie 2023, sudul și estul orașului Bahmut au continuat să fie supuse unui bombardament intens de artilerie. Este aproape sigur că forțele ucrainene continuă să se apere împotriva forțelor rusești la periferia orașului.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.