Update: Prioritatea principală a Israelului este salvarea ostaticilor din Gaza, în ciuda dificultăților implicate în lupta într-o zonă urbană dens populată, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF pentru CNN, locotenent-colonelul Jonathan Conricus.
El dezvăluie că ostaticii sunt „cel mai probabil ținuți în subteran în diferite locații”. „Luptele vor fi lente. Progresele vor fi lente și vom fi precauți, dar suntem foarte hotărâți să ajungem la teroriștii Hamas care se ascund în prezent sub civilii noștri în sistemul de tuneluri pe care îl au” a spus Conricus.
Pe de altă parte, armata Israeliană continuă să avertizeze că Hamas se folosește de civilii din Gaza, împiedicându-i să evacueze zona și să-și salveze viețile. Ei lansează un nou apel către civili să se îndrepte spre sud.
Armata israeliană a ordonat evacuarea a aproximativ jumătate din populaţia de peste 2 milioane de locuitori din Gaza, inclusiv a întregului oraş Gaza, în timp ce se pregăteşte să trimită forţe terestre.
Update: SUA a trimis al doilea portavion în estul Mării Mediterane pentru descurajarea acțiunilor ostile împotriva Israelului.
Statele Unite vor trimite al doilea portavion în estul Mării Mediterane „pentru a descuraja acţiunile ostile împotriva Israelului sau orice efort de extindere a acestui război în urma atacului Hamas”, a declarat sâmbătă secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, potrivit Agerpres.
Acesta se va alătura primului portavion desfăşurat în regiune în urma atacului sângeros al Hamas împotriva Israelului din 7 octombrie, semnalând „angajamentul neclintit al Washingtonului faţă de securitatea Israelului şi hotărârea noastră de a descuraja orice actor statal sau non-statal care încearcă să escaladeze acest război”, a adăugat Lloyd Austin într-un comunicat.
Update: Armata israeliană se pregătește să declanșeze o operațiune de amploare în Fâșia Gaza în următoarele zile, zeci de mii de soldați având ordin să captureze orașul Gaza şi să elimine actuala conducere a enclavei.
Armata spune că scopul său final este să distrugă ierarhia politică și militară a Hamas, gruparea palestiniană care controlează Gaza și care a condus atacurile teroriste de săptămâna trecută.
Invazia a fost planificată inițial pentru weekend, dar a fost amânată cu câteva zile, cel puțin în parte din cauza condițiilor înnorate, care ar fi îngreunat sarcina piloților israelieni şi a operatorilor de drone de a oferi acoperire aeriană forţelor terestre, au declarat trei ofițeri cu care a discutat The New York Times, citat de news.ro.
Acest asalt israelian ar urma să fie cea mai amplă operaţiune terestră a Israelului de la invadarea Libanului în 2006.
Operaţiunea riscă să blocheze Israelul în luni de lupte urbane sângeroase, atât la suprafaţă, cât şi în labirintul de tuneluri de sub oraşul Gaza. Este o ofensivă tensionată pe care Israelul a evitat-o mult timp, deoarece implică lupte într-o fâşie de pământ îngustă şi înghesuită, populată de peste 2 milioane de oameni.
Iranul a avertizatt Israelul, prin intermediul ONU, că ar putea interveni dacă Israelul își continuă campania militară în Gaza, scrie Jerusalem Post.
Teheranul a avertizat cu privire la „consecințe de mare anvergură” dacă bombardamentele israeline asupra Gaza nu sunt oprite, întrucât diplomații au lucrat pentru a preveni escaladarea războiului Israel-Hamas într-un conflict regional care ar putea include Hezbollah și Iran.