VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război Hamas-Israel, ziua 10: Cancelarul german Olaf Scholz va efectua o vizită în Israel marţi

Update: Cancelarul german Olaf Scholz se va deplasa marţi în Israel, a anunţat luni postul de televiziune ntv, citând surse guvernamentale, potrivit Reuters.

Purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin nu a oferit deocamdată niciun comentariu cu privire la această vizită.

Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a efectuat o vizită săptămână trecută în Israel, unde a exprimat sprijinul ferm al Berlinului pentru dreptul Israelului de a se apăra, după atacul din 7 octombrie al grupării islamiste palestiniene Hamas, în care sute de israelieni au fost ucişi şi luaţi ostatici.

Baerbock s-a deplasat apoi în Egipt, pe fondul eforturilor naţiunilor occidentale de a preveni o escaladare a conflictului în regiune.

La atacul Hamas, Israelul a răspuns prin lovituri aeriene în care şi-au pierdut viaţa şi sute de locuitori din Gaza, cerându-le totodată locuitorilor din nordul enclavei să se evacueze în sud înaintea de lansarea ofensivei sale terestre.

Update: Israelul şi-a consolidat trupele staţionate la frontiera de nord a ţării cu Libanul după mai multe zile de atacuri lansate de miliţia şiită libaneză Hezbollah (susţinută de Iran) din Liban înspre zona de frontieră, potrivit dpa.

„Hezbollah a încercat să ne deturneze eforturile operaţionale din sud (Fâşia Gaza) cu mai multe atacuri ieri” (duminică), a declarat luni un purtător de cuvânt al armatei israeliene Daniel Hagari, adăugând că aceasta s-a făcut după instrucţiunile şi cu sprijinul Iranului, „punând în pericol statul libanez şi pe cetăţenii săi”.

Israelul va răspunde în mod decisiv la orice atac asupra teritoriului său, a declarat Hagari, adăugând că armata israeliană este capabilă să facă faţă unui conflict pe două sau mai multe fronturi, potrivit Agerpres.

Israelul bombardează de mai multe zile Fâşia Gaza cu lovituri aeriene după atacul surpriză fără precedent al luptătorilor Hamas asupra comunităţilor israeliene de frontieră în 7 octombrie.

În timp ce Fâşia Gaza este ţinta principală în prezent, Israelul păstrează forţe pentru eventuale confruntări ulterioare, a adăugat purtătorul de cuvânt citat.

„Dacă Hezbollah va face greşeala să ne pună la încercare, răspunsul va fi unul ucigător”, a avertizat el. În ultimele zile, au avut loc repetate schimburi de tiruri la graniţa dintre Israel şi Liban, în care mai multe persoane au fost ucise, suscitând îngrijorări privind o posibilă escaladare regională a violenţei.

Update: Armata israeliană a transmis luni că 199 de persoane au fost capturate de mişcarea islamistă palestiniană Hamas în timpul atacului sângeros din 7 octombrie.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a declarat că „există un efort de maximă prioritate națională pentru problema răpiților și ne concentrăm asupra acestui efort ca prioritate națională de top. Forțele de apărare israeliene lucrează 24 de ore din 24 pentru a-i aduce înapoi pe cei răpiți”, transmite The Guardian.

Armata a mai precizat  că a notificat familiile tuturor celor 199 de ostatici despre care se știe acum că au fost duși în Gaza de Hamas.

Potrivit sursei citate, cel puțin 291 de soldați israelieni au fost uciși până acum în conflict. De asemenea, peste 1.400 de persoane au fost ucise în Israel în atacul comandourilor Hamas, conform ultimelor informaţii furnizate de oficialii israelieni.

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că cel puțin 2.750 de palestinieni au fost uciși și 9.700 au fost răniți în loviturile aeriene israeliene asupra Fâșiei Gaza de la atacul Hamas.

Update: Brigăzile Al-Qassam ale grupării palestiniene Hamas au anunțat despre noi atacuri asupra Aeroportului Ben Gurion din Tel Aviv. ”Rachetele sunt un răspuns la atacurile Israelului asupra populației din Fâșia Gaza”, se arată într-o declarație a militanților Hamas.  

Între timp, mulțimi de palestinieni s-au adunat la punctul de trecere Rafah din sudul Fâșiei Gaza, după apariția informațiilor conform cărora acesta ar urma să fie redeschis după un acord agreat între Israel, SUA și Egipt. Redeschiderea acestui punct de trecere ar permite inclusiv intrarea în Gaza a ajutoarelor umanitare și ar permite, de asemenea, ieșirea din teritoriu al cetățenilor străini. La acest moment, însă, Rafah, rămâne închisă, scrie BBC.

Rafah, aflată la granița între peninsula egipteană Sinai și Gaza controlată de Hamas, este singurul punct de trecere de graniță care nu e controlat de Israel. Guvernul de la Cairo a cerut, luni, garanții de securitate pentru a permite deschiderea acestui punct de frontieră în timp ce Israelul a cerut inspectarea camioanelor care călătoresc în Gaza pentru a se asigura că nu aduc armament în regiune.

Preşedintele american, Joe Biden susține că Israelul trebuie să elimine Hamas, dar ocuparea Fâșiei Gaza ar fi o „mare greșeală”.

Întrebat în emisiunea 60 Minutes a postului american CBS despre eventualul său sprijin pentru ocuparea Fâşiei Gazei de către Israel, Joe Biden a răspuns: „Cred că ar fi o mare greşeală”. Hamas „nu reprezintă tot poporul palestinian”, a continuat el. Dar „eliminarea extremiştilor” este o „măsură necesară”.

Totodată, președintele american ia în considerare să meargă în Israel, transmite Associated Press, citând un înalt oficial american.

După atacul sângeros al Hamas asupra teritoriului său în 7 octombrie, Israelul a lansat represalii împotriva grupării islamiste palestiniene cu numeroase lovituri şi a ordonat locuitorilor din nordul Fâşiei Gazei să se îndrepte spre sud în perspectiva unei intervenţii terestre.

Peste 1.400 de persoane, în principal civili, printre care copii, au fost ucise în Israel în atacul Hamas, potrivit unui cel mai recent bilanţ israelian.

Autorităţile Hamas au raportat că cel puţin 2.670 de persoane, printre care sute de copii, au fost ucise în loviturile israeliene, iar 10.000 sunt răniți. Totodată, apărarea civilă palestiniană a afirmat duminică că peste 1.000 de persoane sunt în prezent dispărute sub dărâmăturile clădirilor din Gaza care au fost vizate de lovituri aeriene israeliene.

Palestinienii din Gaza au declarat că bombardamentele Israelului de peste noapte au fost cele mai grele de când s-au lansat atacurile, relatează Reuters. Loviturile aeriene au lovit zonele din jurul a două dintre principalele spitale ale orașului, au spus aceștia.

Armata israeliană a publicat imagini cu loviturile aeriene de duminică în Gaza.

În același timp, Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare afirmă că spitalele din Gaza mai au combustibil doar pentru aproximativ 24 de ore, iar oprirea generatoarelor de rezervă ar pune viețile a mii de pacienți în pericol.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.