VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Raport BNM: Economia țării a început un proces de revenire lentă

Economia Republicii Moldova, după șocul inflaționist din 2022 și pe fundalul tuturor periclitărilor geopolitice și economice, cauzate de războiul din Ucraina și procesul de fragmentare a economiei mondiale, a început un proces de revenire lentă, crescând cu 0,7% în anul 2023. Însă, inflația a ajuns în limitele țintite de BNM, fiind de 4,2 % în expresie anuală, ceea ce creează condițiile de stabilitate a prețurilor, necesare pentru revenirea economiei. Constatarea se regăsește în Raportul asupra stabilității financiare 2023, publicat de Banca Națională a Moldovei.

Potrivit BNM, anul 2023 a fost marcat de o serie de provocări economice și financiare, dar și de semne de reziliență și adaptare. Pe plan global, economia a dat dovadă de o rezistență notabilă, înregistrând o creștere a PIB-ului mondial de 3,2%. Cu toate acestea, dinamica inflației a fost influențată de multiple incertitudini geopolitice și economice, fiind mai persistentă decât așteptările anterioare, în multe economii importante.

În pofida crizelor suprapuse din ultimii ani (criza pandemică, șocurile de prețuri, războiul din Ucraina), sistemul bancar autohton s-a dovedit foarte rezilient și stabil, menținând un nivel înalt al calității activelor și al lichidității. Suficiența capitalului băncilor s-a plasat la nivelul de 29,9%, în creștere față de anii precedenți, ceea ce asigură un nivel înalt de protecție contra posibilelor șocuri, potrivit IPN.

După valoarea creditelor acordate, sectorul de creditare nebancară menține o cotă aproximativ de 19% în total credite acordate în sectorul financiar bancar și nebancar, cu o ușoară creștere în perioada 2022-2023. Deși interconexiunea acestor segmente între ele și cu restul sectorului financiar este redusă, riscurile sistemice cauzate de aceste componente fiind reduse, calitatea creditelor acordate de ele, în special în cazul asociațiilor de economii și împrumuturi, care pot atrage depuneri, rămâne un factor de îngrijorare.

„Banca Națională a Moldovei a continuat să aplice instrumente macro prudențiale, inclusiv amortizoarele de capital și cerințele privind limitarea îndatorării persoanelor fizice, pentru a preveni și a atenua riscurile sistemice. Aceste măsuri și-au demonstrat eficiența și s-au dovedit a fi esențiale pentru menținerea stabilității financiare în fața provocărilor economice”, se menționează într-un comunicat de presă.

Instituția dă asigurări că va continua și pe viitor să monitorizeze evoluțiile în economia națională și sectorul financiar, pentru a identifica acumularea riscurilor sistemice și a veni cu instrumentele macro prudențiale potrivite și adecvate situației, astfel încât să asigure funcționarea normală a sistemului și menținerea stabilității financiare.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.